PITANJE PACIJENTKINJE :

Imam problem sa opadanjem kose u zadnjih par nedelja I prvi put mi se javja ovako jako opadanje. U 4-om sam mesecu trudnoće I imala sam neke poteškoće sa ishranom zbog  jakih nagonona na povraćanje. Ovo mi je prva trudnoća, pa sam malo uplašena. Znam da je svima tokom trudnoće kosa savršena,a meni opada. Molim Vas za savet i rešenje za moj problem.

ODGOVOR DOKTORA-TRIHOLOGA :

Vaša kosa raste u ciklusu. 90% Vaša kose u odredjenom trenutku je u fazu rasta, a 10% je u fazu mirovanja ili opadanja. Nakon faze mirovanja kosa obično opada I bude zamenjena novom kosom.

Tokom trudnoće žene obično uživaju u gušćoj kosi, zato što je ovaj ciklus rasta pauziran i kosa ne prelazi u fazu opadanja, što rezultira zadrzavanjem kose. Ali ponekad, žene gube kosu tokom trudnoće, a razlozi mogu da budu različiti.
Jedan razlog na koji I Vi možda sumnjate je loša ishrana. Tokom trudnoće, Vaše nutritivne potrebe se menjaju, da bi se prilagodile bebi koja raste. Mnoge trudnice imaju anemiju, zato što njihova potreba za gvoždjem prevazilazi unos ovog mineral. Neadekvtani unos gvoždja može davesti do gubitka kose. Isto tako, nedovoljno preoteina može da uzrokuje opadanje, kao I nedostatak vitamina I minerala.

Neke bolesti mogu da uzrokuju opadanje kose kao Dijabetes, kao i gestacijski dijabetes, i gljivična infekcija kože. Medikamenti za visok prtisak, za anksioznost I depresiju isto tako mogu da daju opadanje. Za medikamente savetujemo konsultaciju i sa ginekologom zbog bezbednosti ploda.
Isto tako Vaš gubitak kose može da bude posledica i normalnih hormonalnih promena koje preživljavate kao rezultat Vaše trudnoće. Svaki put kad Vaše telo pretrpi dramatične hormonalne promene, Vaš normalni ciklus rasta može da se stopira ili dezorganizuje. Što rezultira u telogeni effluvium ili ekcesivno opdanje kose. Telogeni effluvium može da bude uzrokovan dramatičnim emocionalnim promenama asocirane trudnoćom.

I pored toga što opadanje kose nije medicinski hitno stanje ukazuje na neke značajne promene koje mogu delovati na Vaše zdravje I zdrvaje Vašeg deteta. Zato mora da se reši primarni uzrok opadanja, a paralelno da se primeni lokalni tretman kose koji će stimulisati ponovni rast kose.