fbpx
POSTPOROĐAJNA ALOPECIJA - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanja Kose

Pregled Problema

Šta je postporođajna alopecija?

Alopecija postpartum ili Postporođajna alopecija je gubitak kose u manjoj ili većoj meri koji se događa neposredno nakon porođaja.

Nažalost, ovo je stanje će skoro sve majke iskusiti. Iako ovaj problem može postati ekstreman (naziva se Postporođajna alopecija ili Alopecija postpartum), blagi gubitak kose je normalan i prirodni je proces posle porođaja. Većina mama će doživeti ovaj simptom negde oko tri meseca nakon porođaja. Može da traje nekoliko nedelja ili nekoliko meseci u zavisnosti od toga koliko dugo traje uobičajeni ciklus kose.

Šta prouzrokuje posporođajnu alopeciju?

Dok je dojenje često okrivljeno za gubitak kose, nema dokaza koji pokazuju da dojenje uzrokuje ili povećava gubitak kose u postporođajnom periodu.

Veliki broj trudnica primeti da tokom trudnoće kosa izgledala sjajno – punije i živahnije nego u drugim periodima, a glavni razlog za to je zbog gotovo izvesnog uzimanja prenatalnih vitamina koji uporedo ojačavaju kosu.

Drugi razlog je da u toku trudnoće kosa ulazi u fazu telogena (uspavani ciklus) i gubi se manje kose. Na kraju, kosa mora da pređe u sledeću fazu (telogen efluivijum) i opašće. Stoga, posle porođaja dolazi do gubitka sve kose koja nije opala u svom prirodnom ciklusu u toku trudnoće. Gubitak kose i ponovni rast verovatno će biti najočigledniji u području iznad čela.

Kod trudnica, postporođajnih i menopauzalnih žena, estrogen je vodeći hormon koji utiče na rast kose.

Tokom trudnoće, telo povećava količinu estrogena koji proizvodi, što signalizira da više folikula uđe u fazu rasta iz faze odmora u ciklusu rasta kose. Tokom ovog vremena, može se primetiti punija, deblja kosu.

Takođe može se primetiti ubrzaniji rast kose nego pre trudnoće. Nakon porođaja, nivo estrogena opada (vraćajući se na nivoe pre trudnoće), što dovodi do toga da folikuli dlake uđu u fazu odmora i da raste manje dlaka. Nakon otprilike 100 dana u fazi mirovanja, kosa počinje da se gubi. Pored promena estrogena i progesterona u postpartalnom periodu, stres i ishrana utiču na nivo hormona, što može uticati i na rast kose.

Metode tretiranja postporođajne alopecije

Opadanje kose nakon porođaja se javlja veoma često. Ova forma opadanja (postporođajna alopecija ili alopecija postpartum) se kategoriše kao telogeni efluvijum i smatra se normalnom pojavom nakon porođaja. U najvećem broju slučajeva, opadanje se spontano stabilizuje i kosa se normalno regenriše za 5 do 6 meseci.

Ipak, postoji veliki procenat žena kod kojih se kosa ne obnavlja. To su najčešće žene koje imaju naslednu predispoziciju za gubitak kose. Kod njih ovo opadanje može da bude inicijalna faza u razvoju ženske nasledne ćelavosti.

Trihološkom analizom kose može se proveriti da li se kosa normalno obnavlja nakon porođaja. Međutim, ako kosa produži da kontinuirano opada i nakon 3 meseca i ne regeneriše se, onda je tretman kose neophodan. Kod ove forme opadanja kose pomaže lasesrska biostimulacija kao i mezoterapija kose u kombinaciji sa 101 tonicima.

Bez obzira koji oblik alopecije je u pitanju, ključna stvar u rešavanju problema opadanja dlake je pravovremeni tretman, definisanje toka i postupka tretiranja, a pre svega bitan je i individualni pristup svakom klijentu.

Za postizanje najboljih rezultata, triholozi iz našeg centra se nesebično posvećuju svakom klijejntu uz korišćenje najsavremenijih preparata i tretmana.

.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Klijentima dajemo individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru.

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola pratimo individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic