fbpx
SEBOROIČNI DERMATIT - 101 Hair Clinic - Problemi s Kožom Glave

Pregled Problema

Šta je seboroični dermatitis glave?

Seboroični dermatitis glave je papiloskvamozni poremećaj koji se javlja na koži bogatoj lojnim žlezdama i sebumom, kao što su skalp glave, koža lica i tela.

Seboroični dermatitis glave je čest kožni poremećaj koji se javlja uobičajeno na kapilicijumu, izazivajući upornu perut, svrab i crvenilo na koži koja se ljušti. Može da se javi i na licu, grudima, leđima i drugim zonama tela koje imaju više lojnih žlezdi.

Osim sebuma, seboroični dermatitis glave se povezuje i sa pojavom gljivice Malassezia, zatim sa imunološkim abnormalnostima i aktivacijom komplementa.

Klinička slika seboroičnog dermatitisa

Uobičajeno, stanje se pogoršava pri povećanoj vlažnosti vazduha, sezonskim promenama, kod trauma (češljanje) ili kod emocionalnog stresa. Ozbiljnost stanja varira od blagog perutanja do eksfolijativnog eritrodermatitisa. Manifestacija seboroičnog dermatitisa na skalpu varira od blagog perutanja koje se javlja mestimično (ograničena polja) do pojave čvrstih adherentnih ljuspica koje su rasprostranjene svuda po skalpu.

Retka je pojava ljuspi u vidu plaka. Ovaj tip dermatitisa može se proširiti po čelu, na zadnjem delu vrata i/ili iza uveta, kao kod psorijaze. Aktivacija seboroičnog dermatitisa je veća tokom zime i u rano proleće, a remisije su tokom leta.

Seboroični dermatitis glave se može javiti I sa normalnim nivoom Malassezia-je, ali sa abnormalnim imunim odgovorom. T-helper ćelije, fitohemaglutinin i konkavalin stimulacija i titar antitela su smanjeni u poredjenju sa kontrolnim subjektima.

Doprinos gljivice Malassezia kod seboroičnog dermatitise je najverovatnije zbog njene lipazne aktivnosti-oslobadjajući slobodne masne kiseline (faktor upale) i od njihove sposobnosti da aktiviraju alternativni komplementarni put.

Kod koga se javlja seboroični dermatitis glave?

Prevalenca seboroičnog dermatitis je 3-5 % i prisutna je kod cele svetske populacije. Perutanje je najblaža i najčešća forma ovog dermatitisa. U ovom momentu se procenjuje da se javlja kod 15-20 % svetske populacije.

Prisutna je kod svih rasa, a što se polova tiče, kod muškaraca se javlja malo lošija forma nego kod žena. Pubertet je doba u koje se uobičajeno javlja, a maksimalnu prezentaciju ima u 40-tim godinama životnog veka.

Može da se pogorša kod Parkinsonove bolesti i AIDS-a.

Metode tretiranja seboroičnog dermatitisa

Preporučljivo je početi rano sa tretmanom seboroičnog dermatitisa glave.
Potrebno je prilagoditi svakodnevne navike (sa ciljem smanjenja svraba i mehaničkog odstranjivanja ljuspica, posebno na skalpu).

Češće pranje kose I duže šamponiranje može pomoći kod otstranjivanja peruti. Treba prestati sa korišćenjem kreme, gela ili laka za kosu. Šamponi koje sadrže salicilnu kiselinu, sulfur ili cink su efikasni i mogu se koristiti naizmenično.

Šamponi koji sadrže selen sulfid, ketokonazol ili ciklopiroks mogu smanjiti nivo gljivica Malassezia. Ovi šamponi se mogu koristiti i na telu i na bradi. Ali, ove šampone ne treba koristiti za svakodnevno pranje kose, kao što uobičajeno imaju potrebu osobe sa seboroičnim dermatitisom.

Treba koristiti blage herbalne šampone, naizmenično sa medicinskim. Umesto kortikosteroidnih krema 101E formula je idelano rešenje za smirivanje nadražene kože, bez negativnih efekta. 101B tonik, sa druge strane omogućava regulaciju mašćenja, čisti pore od nakupljene masnoće i normalizuje ciklus rasta kose.

LED fototerapija sa plavim svetlom ima antibakterijski efekat, ubija bakterije koje stvaraju akne, reguliše masnoću i ima efekat čišćenja kože. Ovi benefiti LED terapije koriste se na koži kapilicijuma koja je inflamirana, iritirana i inficirana, naročito kod folikulitisa i seboroičnog dermatitisa.

LED fototerapija s’obzirom na broj pozitivnih efekata može da se primeni kod različitih stanja i u kombinaciji sa različitim aparatima za tretiranje raznih problema kapilicijuma i kose.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Klijentima dajemo individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru.

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola pratimo individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic