Simptome koji ne treba da ignorišemo: evo na koja oboljenja ukazuje opadanje kose

Gusta, sjajna i snažna kosa je znak dobrog zdravlja. I, baš zbog toga, niko od nas ne voli kada primeti da mu kosa opada. Vlasi primaju delikatne signale iz organizma. I, ubrzo počinju da reaguju, tanjeći se i opadajući. I zato je važno da potražimo dublje uzroke za opadanje kose.

Nasuprot uverenju da kosa nekako opstaje na našoj glavi sama za sebe i da je dovoljno da imamo dobar šampon i regenerator kako bismo je održavali, situacija je, zapravo, daleko kompleksnija. Stanje i zdravlje naše kose nam može ukazati na ravnotežu hormona, anemiju, dijabetes, hronični stres i mnoge druge tegobe.
Dr Marija Marjanović iz klinike „101 Hair Clinic”, specijalista trihologije, navodi da na opadanje kose može uticati i nedostatak sna, jer je to vreme kada se telo oporavlja: „Potrebno je sedam do osam sati sna u proseku da bismo bili zdravi, zato što nedostatak sna dovodi do iscrpljenosti, smanjene koncentracije, razdražljivosti, kao i do mnogih drugih zdravstvenih problema, uključujući i proređivanje kose. Nedostatak sna utiče na imuni sistem i dovodi do fiziološkog stresa.”

Deluje da nije povezano, međutim, ukoliko nedovoljno spavamo dolazi do poremećaja mentalnih i fizičkih sposobnosti, kao i nivoa hormona. Prema rečima dr Marijanović, veoma je važno da sebi obezbedimo uslove za kvalitetan san. Tako što ćemo sat vremena pre spavanja isključiti kompjuter i mobilni telefon. Treba da odvojimo vreme za opuštanje, laganu knjigu, topli napitak. Savet dr Marijanović je trihološka analiza kose. Jer se na taj način mogu tačno utvrditi stepen proređenja, razlozi opadanja, stanje skalpa i mogućnosti rasta nove kose.

Anemija i opadanje kose

Skloni smo da opadanje kose pripišemo stresu. Ali ne smemo zaboraviti da kosa jasno reaguje na fiziološke signale iz našeg organizma. Čak kod 30 odsto žena do opadanja kose dolazi usled anemije. „Opadanje kose može biti posledica smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca, kao i niskog nivoa gvožđa u organizmu. U nekoliko kliničkih studija se pokazalo da je nedostatak gvožđa čest razlog gubitka kose kod žena koje nisu u menopauzi. I to u uzrastu od 30 do 50 godina. Kod žena do 50 godina glavni uzrok gubitka kose je nutritivne prirode. Prekomerno i uporno opadanje kose (hronični telogeni efluvijum) i redukovan volumen kose su osnovni simptomi. Glavni razlog je narušen nivo gvožđa, kompromitovan suboptimalnim unosom aminokiseline l-lizina”, objašnjava dr Marijanović. Budući da se usled anemije naše ćelije slabije snabdevaju kiseonikom, to važi i za folikule dlake, te dolazi do tanjenja i opadanja kose. U ovim slučajevima neophodno je ishranu uskladiti sa potrebama organizma i koristiti specijalizovane preparate koji će kosi omogućiti rast.

Dijabetes

„Opadanje kose se često javlja kod dijabetičara i često može biti iprvi simptom dijabetesa kod onih kod kojih još nije dijagnostikovan. Dijabetes se javlja zato što telo ne koristi glukozu kako treba, ili zbog toga što postoji manjak insulina (dijabetes tip 1) ili insulin nije u mogućnosti da deluje na pravi način (dijabetes tip 2). Ovo u telu stvara ogroman fiziološki stres i može imati negativne posledice po ciklus rasta dlake kod dijabetičara”, objašnjava za Sensu dr Marijanović.

Dijabetes uzrokuje niz sistemskih problema u telu. A među njima je i poremećena cirkulacija krvi. Smanjen dotok krvi u koži glave ima direktan uticaj na zdravlje skalpa i rast kose. „U ovom slučaju, pacijenti se mogu odlučiti i za primenu laserske terapije, koja pomaže tako što stimuliše cirkulaciju u skalpu i pokazalose da poboljšava rast kose kroz poboljšanje zdravlja folikula nove kose. Još jedan način da se pomogne poboljšanju kvaliteta kose koja raste jeste korišćenje dijetetskih suplemenata koji obezbeđuju osnovne vitamine, minerale i hranljive materije koje su potrebne za kvalitet kose”, preporuke su dr Marijanović.

Kosa i fiziološki stres

Iako često možemo da čujemo da nekome opada kosa od stresa, zapravo ne postoje naučni dokazi koji ukazuju na konkretan emocionlani stres koji može da bude okidač za gubitak kose. Kako objašnjava dr MekMajkl, profesorka dermatologije u medicinskom centru Wake Forest Baptist Health, samo stanja koja izazivaju fiziološki stres mogu da izazovu i opadanje kose: početak ili prestanak upotrebe oralnih kontraceptiva ili gubitak više od 6 kg težine ili teška operacija. Kada dođe do poremećaja fiziološkog balansa, dolazi do opadanja kose. A ne zato što nam jemučno u prevozu ili ne volimo da idemo na posao. Faktori koji takođe remete našu fiziološku ravnotežu su i stroge niskokalorične dijete, porođaj, teške bolesti, visoka temperatura, hirurški zahvati i teške infekcije.

Kako navode stručnjaci, gubitak kose može da bude početni znak 30 tipova zdravstvenih problema. Naravno, važno je napomenuti da nema mesta za paniku, jer možemo biti i savršeno zdravi, a da nam kosa opada. Zato je dobro uvek se posavetovati sa lekarima.

Nega i briga

Postavlja se, naravno, pitanje kako odreagovati kada dođe do opadanja kose koje nas alarmira. Ili kada primetimo da je kvalitet kose znatno lošiji. Pre svega, treba obratiti pažnju na opšte stanje našeg organizma, jer kosa nam je samo jasno pokazala da se nešto u telu događa. Svakako se treba konsultovati sa lekarima i tačno utvrditi uzroke. Naravno, uvek su tu pomoć prirode i brojni holistički pristupi.
Pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima za kosu i izbegavajte previše hemikalija. To isto važi i za farbanje kose. Umesto standardnih boja za kosu, možete se odlučiti za prirodne varijante, kao što su kana, indigo, amla i sena.

Možete koristiti esencijalna ulja koja hidriraju vlasi, a svakako ne treba zaboraviti ni uravnoteženu ishranu.

Dr Marijanović kaže da bi svakako konsultacije i pregled kod specijaliste bili od velike koristi, jer se odmah može ustanoviti koji je uzrok problema, a tako se može i napraviti najbolji plan oporavka kose.

Izvor: Sensa