Folikulitis - 101 Hair Clinic - Problemi s Kožom Glave

Pregled Problema

Šta je Folikulitis?

Folikulitis je definisan kao prisustvo inflamiranih ćelija u zidu i ostijumu folikula dlaka, formirajući folikularno baziranu pustulu. Folikulitis često se manifestuje na kapilicijumu, vratu, licu, butovima. Može da bude površinski (ostiofolikulit) ili dubinski (kao furunkul, karbunkul itd.). Klasifikacija je u tri grupe: infektivni folikulitis, neinfektivni folikulitis i perifolikulit.

Infektivni Folikulitis

Inflamatorna oboljenja folikula dlaka na kapilicijumu često se manifestuju kao folikulitis, koji može da vodi do cikatricijalne ili ne-cikatricijalne alopecije, zavisno od toga dali perifolikularni infiltrat ili etiološki agens *štedi* folikule dlaka.

Najveći broj infektivnih folikulita su izazvani bakterijama ili gljivicama, a ponekad i virusima (Herpes simplex) ili mikroparazitima (Demodex).

Fungalni folikulitis

Microsporous tinea na kapilicijumu (tinea sa sivim krastama) je neinflamatorna tinea na kapilicijumu koja se karakteriše tipično velikim kružnim ili policikličnim plakovima i malim satelitskim zonama pokrivenim sivkastim krustama. Ova infekcija često se dobija od strane mačaka ili pasa.

Trihnophytic tinea na kapilicijumu (tinea sa crnim tačkama) afektuje samo nekoliko folikula i manifestuje se multipnim malim alopetičnim zonama, koji ponekad konfluiraju u veću policikiličnu zonu sa karakterističnom unutrašnjošću sastavljenom od zdravih dlaka. Infekcija se širi sa osobe na osobu.

Kerion Celsi je inflamatorna tinea na kapilicijumu, generalno izazvana zoofilnim, geofilnim i antropofilnim dermatofitima,pracena jakim zapaljenskim reakcijama.

Favus je folikulit izazvan T.schoenleinii-om i momentalno ima prevalencu u Španiji. Počinje sa malim eritemoskvamoznim poljima sa slabom infiltracijom.

Pityrosporum folikulit može da se sretne na koži, na periferiji kapilicijuma.

Folliculitis izazvan Candida-om ponekad se manifestuje bolnim papulama, nodulama i pustulama u dlakavim zonama osobeno na kapilicijumu i bradi.

Bakterijski folikulitis

Bakterijski folikulit može da bude superficijalan ili dubinski, najčešče izazvan Staphylococcus aureusom, streptococcusom, proteusom, pseudomonasom ili koliformnim bacilima. Faktori predispozicije uključuju hiperhidrozu (povećano znojenje), okluziju, maceraciju, trakcionu depilaciju, topične kortikosteroide i izloženost maslu i drugim hemiskim supstancama, ili može da rezultuje erozivnim pustularnim dermatozama od strane S.aureus-a kod pacijenta koji je imao operaciju na kapilicijumu.

Superficijalni folikulit (ostiofolikulit) je infekcija folikularnog ostiuma, koja se manifestuje bolnim eritematopapularnim perifolikularnim lezijama.

Dubinski folikulit na kapilicijumu ili blizu kapilicijuma manifestuje se sikozom, furunkulom, karbunkulom itd. Kada se folikulit širi preko infundibuluma dlake, tada rezultuje i površinskim i dubinskim apscesima. Sve dok apsces ne stigne do bulbusa, ne nastaje rezidualna alopecija, opadanje dlaka.

Neinfektivni tipovi folikulita

Folliculitis decalvans capillitii

Folliculitis decalvans capillitii (folikulitis dekalvans) je cikatricijalni folikulit na kapilicijumu ,koji dovodi do opadanja kose i alopecije. Priroda ovog folikulita je nejasna, ali S.aureus je često izolovan iz kulture. Primarno zahvata starije muškarce, često imunosuprimirane pacijente, ili sa dijabetesom, hroničnom bubrežnom insuficijencijom ili jatrogenom imunosupresijom. Inflamirani folikuli konfluiraju, progredirajući u dubinu i lateralno, formirajući folikularnu papulopustulu, koja svrbi i izazivaju na malim poljima pojavu cikatricijalne alopecije sa folikularnom fibrozom. Koža postaje atrofična, liči na pseudopeladu, dok na periferiji produžava da se formira folikularna pustula. Bolest je hronična i teško se kontroliše.

Folliculitis sclerotisans nuchae

Folliculitis sclerotisans nuchae (keloidal folliculitis), keloidni folikulit je ožiljna forma hroničnog folikulita koji se manifestuje folikularnim papulama i pustulama koje na kraju rezultuju u keloidnu leziju. Najčešće se javlja na vratu i najčešće se javlja kod osoba crne i bele rase, naročito vezan za seboroični dermatit i ponekad za alopeciju.

Tufted hair folliculitis

Tufted hair folliculitis manifestuje se snopom dlaka formiranim od 5-20 dlaka, koje liče na normalne u folikularnom otvoru, koji ostaje u alopetičnom plaku. Isto tako izgleda da je izazvan S.aureusom. Iako je verovatno povezan sa imunodeficijentnim stanjima ili je *nevoidnog porekla*. Manifestuje se eksudativnim poljima na parijetalnoj ili okcipitalnoj regiji, i ima tendenciju da progredira periferno, ostavljajući cikatricijalnu alopeciju u centru.

Erosive pustular dermatitis

Erosive pustular dermatitis je pustularna dermatoza sa erozijama i krustama, koje pokrivaju kapilicijum, pretežno izazvana S.auresom ili ređe S. Epidermidisom, Pseudomonas aeruginosom, koagulaza negativnim staphylococcusom, diphtheroidesom, koliformima i Proteus mirabilisom.

Follicular mucinosis

Follicular mucinosis (alopecija mucinoza) na kapilicijumu se karakteriše prisustvom folikularnih papula i induriranih plakova asociranoh alopecijom. Bolest je pridružena moukoznim fungoidima i angiolimfoidnim hiperplazijama sa eozinofilijom, ređe sa hroničnim diskoidnim lupus eritematodusom. Postoji i druga forma koja je idiopatska i afektuje najviše decu i mlade a prezentovana je grupiranim folikularnim papulama. Imaju tendenciju da konfluiraju u manje ili više definisane eritematozne plakove praćene pojavom alopecije.

Perifolliculitis capitis

Perifolliculitis capitis abscendens et suffodiens je ozbiljan destruktivni folikulit sa formiranjem sinusnih traktova i fistula i vodi do cikatricijalne alopecije, a često je i deo spektra hidradenitis supurativa. Javlja se skoro ekskluzivno kod mladih muškaraca i uobičajen je kod crne populacije. Razlog nastanka je nepoznat, ali se povezuje sa rekurentnim gram-negativnim infekcijama. Lezije su multiple, čvrsti nodusi na kapilicijumu koji brzo razvijaju fluktuirajuće ivice koji često dreniraju gnojni materijal, i posledični gubitak kose.

Metode lečenja Folikulitisa

Preporučljivo je početi rano sa tretmanom folikulitisa.

Treba koristiti blage herbalne šampone, naizmenično sa medicinskim. Umesto kortikosteroidnih krema 101E formula je idelano rešenje za smirivanje nadražene kože, bez negativnih efekta. 101B tonik, sa druge strane omogućava regulaciju mašćenja, čisti pore od nakupljene masnoće i normalizuje ciklus rasta kose.

LED fototerapija sa plavim svetlom ima antibakterijski efekat, ubija bakterije koje stvaraju akne, reguliše masnoću i ima efekat čišćenja kože. Ovi benefiti LED terapije koriste se na koži kapilicijuma koja je inflamirana, iritirana i inficirana, naročito kod folikulitisa i seboroičnog dermatitisa.

LED fototerapija s’obzirom na broj pozitivnih efekata može da se primeni kod različitih stanja i u kombinaciji sa različitim aparatima za tretiranje raznih problema kapilicijuma i kose.

Zato, ukoliko imate folikulitisa, kontaktirajte nas i zakažite pregled. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i detaljno objasniti kliničku proceduru i sve detalje terapije.

Protokol Lečenja

Trihološka Analiza

Pregled kose i kože skalpa pomoću trihoskopa omogućava postavljanje tačne dijagnoze, ne samo zbog najsavremenijeg trihološkog softvera već i zbog dugogodišnjeg iskustva naših specijalista.

Individualni Plan Terapije

Na osnovu tipa alopecije naši doktori pacijentima daju individualni plan terapije koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i kliničke tretmane koji se vrše u našoj klinici.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola naši specijalisti prate individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic
  • ZAKAŽITE PREGLED

    Vrhunski triholozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

  • POZOVITE NAS