fbpx
Folikulitis - 101 Hair Clinic - Problemi s Kožom Glave

Pregled Problema

Šta je folikulitis?

Folikulitis je infektivno zapaljenje folikula dlake. Može se javiti u svakom folikulu dlake, pa čak i u vlasištu. Najčešće lokalizacije folikulitisa su u predelu butina, pazuha i prepona – mesta gde je trenje često. Često se može zameniti sa bubuljicom, ako zahvata samo jedan folikul. Po dužini trajanja se deli na akutni i hronični.

Koji su simptomi folikulitisa?

Na površini kože se nalaze mali čvorići crvene boje sa belim ili žutim sadržajem. Okolna koža je crvena i otečena, a sve ovo prati i osećaj svraba.

Šta izaziva folikulitis?

Najčešći izazivači su bakterije iz roda Staphylococcus, gljivice i neki virusi. Izazivači infekcije se mogu preneti sa jedne osobe na drugu, kao i putem stvari na kojima se patogeni nalaze. Bitan faktor koji utiče na stvaranje infekcije jeste olakšavanje puta ulaska patogena u sam folikul, a to se dešava pojačanim trenjem zbog odeće ili putem sekotina nakon brijanja.

Prognoza folikulitisa

Sa pravim tretmanom akutni folikulitis se može brzo ukloniti kada se pravovremeno otkrije. Hronični folikulitis se tretira dugotrajno zbog njegovog stalnog vraćanja. Najveći problem kada se javi u vlasištu može biti ostavljanje ožiljnih alopecija.

Tipovi folikulitisa

Iako najčešći broj folikulitisa izazivaju infektivni uzročnici, postoje određeni tipovi folikulitisa koji nisu infektivnog porekla.

  • Folliculitis decalvans capillitii (folikulitis dekalvans) je cikatricijalni folikulitis na kapilicijumu koji dovodi do opadanja kose i alopecije. Priroda ovog folikulita je nejasna, ali S.aureus je često izolovan iz kulture. Primarno zahvata starije muškarce, često imunosuprimirane pacijente, ili sa dijabetesom, hroničnom bubrežnom insuficijencijom ili jatrogenom imunosupresijom. Inflamirani folikuli konfluiraju, progredirajući u dubinu i lateralno, formirajući folikularnu papulopustulu, koja svrbi i izazivaju na malim poljima pojavu cikatricijalne alopecije sa folikularnom fibrozom. Koža postaje atrofična, liči na pseudopeladu, dok na periferiji produžava da se formira folikularna pustula. Bolest je hronična i teško se kontroliše.
  • Folliculitis sclerotisans nuchae (keloidal folliculitis), keloidni folikulit je ožiljna forma hroničnog folikulita koji se manifestuje folikularnim papulama i pustulama koje na kraju rezultuju u keloidnu leziju. Najčešće se javlja na vratu i najčešće se javlja kod osoba crne i bele rase, naročito vezan za seboroični dermatitis i ponekad za alopeciju.
  • Tufted hair folliculitis manifestuje se snopom dlaka formiranim od 5-20 dlaka, koje liče na normalne u folikularnom otvoru, koji ostaje u alopetičnom plaku. Manifestuje se eksudativnim poljima na parijetalnoj ili okcipitalnoj regiji, i ima tendenciju da progredira periferno, ostavljajući cikatricijalnu alopeciju u centru.
  • Erosive pustular dermatitis je pustularna dermatoza sa erozijama i krustama koje pokrivaju kapilicijum, pretežno izazvana S.auresom ili ređe S. Epidermidisom, Pseudomonas aeruginosom, koagulaza negativnim staphylococcusom, diphtheroidesom, koliformima i Proteus mirabilisom.
  • Follicular mucinosis (alopecia mucinoza) na kapilicijumu se karakteriše prisustvom folikularnih papula i induriranih plakova asociranog alopecijom. Bolest je pridružena mukoznim fungoidima i angiolimfoidnim hiperplazijama sa eozinofilijom, ređe sa hroničnim diskoidnim lupus eritematodusom. Postoji i druga forma koja je idiopatska i pogađa najviše decu i mlade a prezentovana je grupiranim folikularnim papulama. Imaju tendenciju da konfluiraju u manje ili više definisane eritematozne plakove praćene pojavom alopecije.

Tretiranje folikulitisa

Kad folikulitis zahvati vlasište, treba koristiti blage herbalne šampone. Za čišćenje skalpa koristi se 101B formula, dok 101E formula umesto kortikosteroida smanjuje zapaljenje. LED fototerapija sa plavim svetlom ima antibakterijski efekat – ubija bakterije koje stvaraju akne, reguliše masnoću i ima efekat čišćenja kože. Ovi benefiti LED terapije koriste se na koži kapilicijuma koja je inflamirana, iritirana i inficirana, naročito kod folikulitisa i seboroičnog dermatitisa.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Klijentima dajemo individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru.

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola pratimo individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic