fbpx
MUŠKA ANDROGENA ALOPECIJA - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanje Kose - Problemi s Kosom

Pregled Problema

Šta je muška androgena alopecija?

Muška androgena alopecija je bolest pojačanog opadanja kose. Naziva se još i nasledna ćelavost. Pogađa oba pola ali sa različitim tokom bolesti, efektima i posledicama. Bolest se manifestuje tako što se folikuli dlake smanjuju, slabe i na kraju prestaju da isporučuju nove vlasi.

Kod androgene alopecije dolazi do odlaganja odnosno skraćenja faze rasta kose usled dejstva muških polnih hormona – androgena. Izrastanje novih vlasi umesto opale kose je odloženo, a kosa koja izraste je tanka i slaba. Hormon koji reguliše rast kose kod oba pola naziva se dihidrotestosteron (DHT) i ujedno je hormon zadužen za polni razvoj muškaraca.

Pojačano dejstvo muških polnih hormona može biti posledica naslednog faktora ili određenih medicinskih oboljenja kao što su uvećana prostata, koronarne bolesti srca, endokrina oboljenja odnosno poremećaji rada štitne žlezde.

Muška nasledna ćelavost je često oboljenje sa tendencijom porasta jer pored naslednih i hormonskih faktora, na progresivnost ovog oboljenja utiču i savremen način života, stres, nezdrava ishrana, upotreba određenih lekova, neadekvatnih kozmetičkih sredstava, supstanci, tretmana i slično.

Klinička slika androgene alopecije

Tipičan izgled, krajnje faze muške androgene alopecije je potpuno golo teme sa vencem preostale kose oko glave. Gubitak kose se najpre ispoljava kao proređivanje i povlačenje linije kose. Tokom vremena se kosa na zaliscima gubi i na kraju dolazi do ćelavosti.

Muška androgena alopecija se najčešće javlja u kasnijem životnom dobu, ali se može javiti i odmah nakon puberteta. Napredovanje bolesti je najčešće sporo, raspon je od nekoliko decenija do nekoliko godina. Uobičajene su i faze mirovanje, kada nema drastičnih promena u gubitku kose.

Metode lečenja muške androgene alopecije

Kada je u pitanju nasledna ćelavost veoma je važno krenuti sa lečenjem na vreme. Najbolji i najbrži rezultati se postižu u početnim stadijumima bolesti. Važno je znati da je za lečenje androgene alopecije potrebno vreme koje je diktirano samim fazama u rastu dlake. Potpuni rezultati mogu se sagledati nakon 6 meseci.

U lečenju muške androgene alopecije uključuju se medikamenti, specijalna sredstva za negu kose i veoma efikasni, savremeni tretmani protiv opadanja kose. Problem opadanja kose uspešno se rešava mezoterapijom, infuzijom kiseonika, laserskom terapijom. Može se kombinovati više različitih tretmana, uključujući i sredstva za lokalnu primenu zavisno od kliničke slike pacijenta. Ukoliko su u pitanju zadnji stadijumi alopecije, odnosno kada je gubitak kose u završenoj fazi, opcija koja ostaje na raspolaganju je transplatacija kose.

Bez obzira koji oblik alopecije je u pitanju, ključna stvar u rešavanju problema opadanja kose je precizna dijagnostika, definisanje toka i postupka lečenje, a pre svega individualni pristup svakom pacijentu. Za postizanje najboljih rezultata, lekari iz naše klinike se nesebično posvećuju svakom pacijentu uz korišćenje najsavremenijih sredstava i tretmana.

Ukoliko želite da rešite problem opadanja kose, kontaktirajte nas i zakažite pregled. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanje i detaljno objasniti kliničku proceduru i sve detalje terapije.

Protokol Lečenja

Trihološka Analiza

Pregled kose i kože skalpa pomoću trihoskopa omogućava postavljanje tačne dijagnoze, ne samo zbog najsavremenijeg trihološkog softvera već i zbog dugogodišnjeg iskustva naših specijalista.

Individualni Plan Terapije

Na osnovu tipa alopecije naši doktori pacijentima daju individualni plan terapije koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i kliničke tretmane koji se vrše u našoj klinici.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola naši specijalisti prate individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic
  • ZAKAŽITE PREGLED

    Vrhunski triholozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

  • POZOVITE NAS