Seboreja – sneg na ramenima koji uopšte nije romantičan. Šta više, zadaje ogromne probleme svima koji se bore sa ovom neprijatnom pojavom na glavi. Može se javiti i na drugim delovima kože i to oko ušiju, na obrvama, nosu, oko pazuha, lakata, kolena pa čak i na leđima i grudima. Seboreja na poznaje godine, može se javiti u bilo kom životnom dobu. Češće pogađa muškarce nego žene, a rizik od pojave bolesti povećava se od četvrte decenije života.

Seboreja ide ruku pod ruku sa masnom kosom, često izaziva jak svrab a koža glave se može inficirati usled čestog češanja. Najveći problem je što seboreja može imati za posledicu i pojačano opadanje kose. Tada je vreme da se poseti triholog. Postoje razni preparati kojim se seboreja može ublažiti ali ne i izlečiti. Posebno ne treba korisiti domaće recepte bez konsultacije sa stručnim licem jer se stanje može pogoršati.

Šta je seboreja?

Seboreja je hronično zapaljenje kože glave. Nastaje na mestima na kojima je lučenje sebuma pojačano. Sebum je prirodna masnoća tela koji luče lojne žlezde koje su povezane sa folikulima dlake. Sebum se sastoji od masti i keratina i njegovo uloga je da hidrira kožu. Međutim, kada su lojne žlezde previše „vredne“, one luče višak sebuma koji prolazi kroz pore i masti kožu na glavi.

Dok višak sebuma na licu izaziva akne, višak sebuma na glavi izaziva seboreju. Često osobe koje imaju akne imaju i ovaj ekcem. Svi koje pate od masne kose ne moraju nužno oboleti od seboreje, ali su svakako neslavni kandidati da je dobiju. Zato moraju voditi računa o kosi i koži glave i tretirati je na pravilan način. Veliku grešku prave žene koje imaju masan koren a suve vrhove kose do kojih dolazi usled različitih estetskih tretmana, bojenja kose, ispravljanja i slično. U želji da svoju kosu oporave, stavljaju masne maske i regeneratore na glavu čime još dodatno zapušavaju pore.

Da li imate seboroični dermatitis?

Stručni naziv za seboreju je seboroični dermatitis. Možete ga prepoznati po belim ljuspicama koje ispadaju iz kose kad god se češljate, počešete ili zamahnete kosom. Ove ljuspice mogu biti sitne ali i prilično krupne. Krase veše ramena i odeću a uz masnu kosu, vaša pojava neće ostaviti dobar utisak. Zato se pozabavite ovom problemom na vreme. Svako odlaganje može pogoršati infekciju a onda je i lečenje duže.

Pored masne peruti, seboreja se prepoznaje i po masnim naslagama na glavi. Takođe, može se javiti crvenilo i oštećenja kože glave. Ako se ove lezije inficiraju, javlja se svrab, pa i krvarenje usled čestog i grubog češanja.

Kako da razlikujete običnu perut od seboreje?

Obična perut nastaje zbog suve kože glave, dok seboreja ili masna perut nastaje zbog masne kože glave, odnosno pojačanog lučenja sebuma a može je izazvati i gljivica. Za razliku od peruti koja pogađa 50% stanovništa, seboreja je ređa ali se znatno teže leči. Peruti se možete rešiti i upotrebnom odgovarajućih šampona, dok seboreja, posebno u težim slučajevima zahteva stručnu pomoć trihologa.

Perut nije oboljenje već estetski problem.

Uzroci i okidači seboreje

Ubrzan način života doveo je do porasta broja ljudi koji pate od ovog problema. Stres se krivi kao jedan od glavnih okidača za ovu pojavu u novije vreme. Umor, iscrpljenost i prenatrpanost obavezama izazivaju nervozu koja vodi u dehidriranost organizma. Ovo stanje prepoznaju lojne žlezde i luče višak sebuma kako bi dodatno hidrirale telo.

Drugi uzročnici ovog neprijatnog ekcema na glavi su genetski faktor, određena medicinska stanja i bolesti, hladan i suv vazduh, kao i gljivica Malassezia. Ovu gljivicu imamo svi, međutim kada se umnože usled viška sebuma može izazvati svrab i seboreju.

Hormonske promene takođe mogu izazvati seboreični dermatitis kao i određene promene u nervnom sistemu. Velike emotivne traume i uzbuđenja takođe se povezuju sa iznenadnim nastankom ovog oboljenja. Neke eksperti tvrde da je pad imuniteta jedan od glavnih uzročnika seboreje. Ruku pod ruku sa ovim uzrokom, ide i nezdrava ishrana, posebno masna i začinjena jela, kao i preterano konzumiranje alkohola.

Treba imati u vidu da je seboreični dermatitis hronična bolest. Periode poboljšanja, uobičajeno smenjuju periodi pogoršanja stanja, a intenzitet se može pojačati u toku određenih godišnjih doba, posebno zimi. Bolest vremenom napreduje. To znači da se svi simptomi ne pojavljuju odjednom, već postepeno. Zato je veoma važno preduzeti konkretne mere nege na samom početku bolesti jer je zapuštena stanja duže i teže lečiti.

Seboreja kod dece

Seboreja se javlja i kod najmlađih uzrasta. Većina beba ima oblik seboreje koji se naziva temenjača i obično se povlači u prvoj godini života. Kod tinejdžera se može javiti kao prateća pojava puberteta i hormonalnih promena. Seboreja se kod dece u pubertetu može spontano povući nakon završetka ovog perioda. Međutim, deca koja imaju genetsku predispoziciju za seboreju, mogu i nakon puberteta nastaviti da se bore sa ovom infekcijom. Na lečenje zato treba krenuti odmah, odnosno po pojavi prvih simptoma.

Različiti preparati, losioni, šamponi mogu pomoći. Za najbolje rezultate potrebno je uključiti stručnu pomoć trihologa koji će pored odgovarajućih tretmana, klijentu preporučiti i najbolje preparate za negu, uključujući i savete u pogledu ishrane.

Kako da tretirate seboreju?

Prevencija i tretiranje u početnim stadijumima je od izuzetne važnosti. Potrebno je korisiti šampone koji sadrže salicilnu kiselinu, sulfur, cink, selen sulfid. Problem je što se ovi šamponi ne mogu korisiti stalno.

Zato preporučujemo veoma efikasne, potpuno prirodne preparate na biljnoj bazi, 101E formula i 101B tonik. Ovi preparati mogu se korisiti svakodnevno, nema negativnih efekata, pore se čiste od nakupljenog sebuma, a ciklus rasta dlake se optimizacije. Veoma je efikasna i LED fototerapija, a najbolje i najbrže efekte daje kombinacija LED terapije i  preparata našeg centra.

Ukoliko imate seboreju ili neki drugi problem sa kosom ili kožom glave, pozovite nas i zakažite svoj termin. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.