SLABA KOSA

Razlozi za slabost kose su brojni, no generalno mogu da se klasifikuju u tri kategorije: genetski, medicinski i od okoline. Muškarci i žene imaju problem sa gubitkom kose obično zbog različitih razloga, no kategorisanje ostaje isto. Ponekad i nekoliko faktora deluju na slabost i suvoću kose.

     X5ThkF7v

Najčešći zdravstveni problemi koji izazivaju istančivanje praćeno suvoćom i lomljivošću kose kod žena su problemi sa tireoidnom žlezdom. Insuficijencija u ishrani, naročito nedostatak određenih minerala i vitamina isto tako izazivaju suvu i slabu kosu. Ljudsko vlakno je izgrađeno od proteina nazvanog keratin. Nedovoljni nivo gvožđa, nedostatak nekih proteina, nedostatak biotina i nizak nivo vitamina A,C i E izazivaju poremećaj sposobnosti organizma da proizvodi zdrav keratin, a nedostatak određenih masnih kiselina takodje izaziva suvoću kose. Nezdrava produkcija keratina usporava rast kose, izaziva lomljivost dlake ali i narušava stanje folikula. Tako nastaje ne samo suva kosa već i istanjena kosa. Kod zdravih mladih lica, slaba suva kosa može da bude rezultat loše ishrane ili faktora okoline. Određeni zagađivači, farbe i hemijski tretmani kose sa jedne strane suše vlakno a sa druge strane zapušavaju pore dlake izazivajući opadanje kose. Radna sredina, stres, zagađivači u vazduhu čine kosu beživotnom sa rascvetanim krajevima.

I svakako najjednostavnije razloge uvek zanemarujemo, suvo i hladno vreme napolju i jako ugrejane prostorije zimi ,slabe i suše čak i normalnu kosu.