fbpx
Difuzna alopecija - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanja Kose

Pregled Problema

Šta je difuzna alopecija?

Difuzna alopecija je gubitak kose koji nastaje kao posledica poremećaja normalne evolucije životnog ciklusa kose, obično pod uticajem nekog štetnog agensa gde ,,nezrele“ dlake iznenada prelaze u fazu opadanja. Karakteristični znak ovog problema je opšte stanjivanje vlasi bez specifičnih područja gubitka kose. Problem difuzne alopecije se može desiti na celom telu, ali je obično ograničen na vlasi skalpa.

Šta prouzrokuje difuznu alopeciju?

Difuzni gubitak kose može biti posledica velikog broja faktora koji uzrokuju fizički ili psihički stres, sistemske bolesti ili spoljašnji agensi, odnosno lekovi. Preciznije, sledeći faktori su uzroci difuzne alopecije:

 • Fizički stres, npr. nakon velike operacije, teške infekcije, visoke temperature, akutnog krvarenja. Takođe, mnoge žene doživljavaju difuznu alopeciju nakon porođaja ili čak do tri meseca kasnije, zbog naglih promena u nivou hormona.
 • Intenzivan emocionalni stres, koji uzrokuje uglavnom akutnu difuznu alopeciju.
 • Hronične bolesti kao što su anemija, sistemski eritematozni lupus, amiloidoza, slabost jetre, hronična slabost bubrega, upalna bolest creva, limfoproliferativni sindrom, dermatomiozitis i druge hronične infekcije kao što su HIV i sekundarni sifilis. Dermatološke bolesti kao što su psorijaza, seboreični dermatitis i alergijski kontaktni dermatitis, takođe, ukazuju da uzrokuju difuznu telogensku alopeciju.
 • Endokrini poremećaji. I hipertireoidizam i hipotiroidizam mogu da izazovu difuznu telogenu alopeciju, koja nazaduje kada se osoba vrati u stanje eutiroida, ali i dijabetes. Gubitak kose može se javiti i za vreme menopauze, zbog hormonskih promena.
 • Prehrambene navike. Neadekvatan unos proteina, gvožđa, cinka, esencijalnih masnih kiselina i drugih hranljivih sastojaka, uglavnom zbog iscrpne ishrane ili poremećaja u ishrani (npr. anoreksija) su među najčešćim uzrocima, posebno kod žena. Malapsorpcijski sindromi i bolesti pankreasa takođe mogu dovesti do difuzne alopecije. Jednako opasni su i nedostaci vitamina D i biotina.
 • Lekovi kao što su oralni kontraceptivi, androgeni, retinoidi za tretman akni, antitireoidni lekovi, neki antidepresivi, antikoagulansi, vitamin A, neke kategorije lekova za srce i neki NSAIL. Takođe, lekovi koji se koriste u hemioterapiji za različite vrste raka, koji su citotoksični, deluju na dlake u anagenoj fazi uzrokujući difuznu anagensku alopeciju.
 • Zračenje, koje uzrokuje gubitak kose uglavnom u pogođenim područjima.
 • Radioterapija, kada se radi na niskim frekvencijama, ima reverzibilne efekte na gubitak kose, uz samo malu promenu u kvalitetu kose.

Dijagnoza i prognoza difuzne alopecije

Difuznu alopeciju je često teško dijagnostikovati jer se stanjivanje primećuje nekoliko meseci nakon delovanja mogućeg uzroka koji u većini slučajeva više nije prisutan kod pacijenta. Problem difuzne alopecije nestaje nakon otklanjanja štetnog agensa i to obično nakon perioda od 3-4 meseca.

Metode lečenja difuzne alopecije

Problem opadanja kose kod difuzne alopecije može se stopirati korišćenjem terapije koja stimuliše rast kose, npr. biljnim DHT blokatorima.

101B Formula sprečava enzimski metaboloziran testosterona posredstvom enzima 5-alfa-reduktaze, pa se tako sam proces formiranja dlake vraća u normalni ciklus. Ne samo što reguliše intenzivno opadanje kose, već i sprečava konverziju testosterona u dehidrotestosteron (DHT). Isto tako i blokira vezivanje DHT-a za receptore ćelija korena dlake, čime direktno onemogućava da se aktivira genetska poruka za gubitak kose.

Trostruka kombinovana microneedling mezoterapija kose je novi metod tretmana koji stimuliše rast kose preko aktivacije folikula na nekoliko nivoa. Ovom metodom aktivira se bulbus, matriks i papila folikula, da bi se proizvela nova kvalitetna dlaka. Pozitivni signalni putevi preko kojih strukture folikula komuniciraju se poboljšavaju i koren iz latentne prelazi u fazu rasta.

Pozovite nas i zakažite svoj termin. U našoj klinici ćete detaljno dobiti sve informacije o problemu kao i individualnu terapiju.

Difuzna Alopecija

Protokol Lečenja

Trihološka Analiza

Pregled kose i kože skalpa pomoću trihoskopa omogućava postavljanje tačne dijagnoze, ne samo zbog najsavremenijeg trihološkog softvera već i zbog dugogodišnjeg iskustva naših specijalista.

Individualni Plan Terapije

Na osnovu tipa alopecije naši doktori pacijentima daju individualni plan terapije koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i kliničke tretmane koji se vrše u našoj klinici.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola naši specijalisti prate individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic
 • ZAKAŽITE PREGLED

  Vrhunski triholozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

 • POZOVITE NAS