fbpx
Masna Kosa - 101 Hair Clinic - Problemi s Kvalitetom Dlake

Pregled Problema

Šta je seboreja?

Seboreja je medicinski termin koji definiše ekscesivnu, povećanu produkciju sebuma. Definicija ima i jednu korekciju. *Ekscesivna* produkcija varira zavisno od godina i pola lica. Produkcija sebuma je podložna dejstvu faktora pola, godina i hormonalnog stanja. Sebum je masna supstanca koja se luči iz lojnih žlezdi. Masti na koži tela i svakako na kapilicijumu imaju zaštitnu ulogu onemogućavajući gubitak vlažnosti kože i sprečavajući stvaranje suve kože, donose i antioksidante koji podmlađuju i neguju kožu. Isto tako zajedno sa vodenom komponentom na koži formiraju hidrolipidnu barijeru koja ima zaštitnu funkciju od potencijalnih mikroorganizama. Iako je neophodan, produkovan u velikim količinama izaziva probleme kože i kose kao masna kosa.

Koža može biti genetski predisponirana da stvara višak sebuma, odnosno koža može imati više lojnih žlezda. Produkcija sebuma je dominantno kontrolisana od strane hormona, a androgeni (muški) hormoni imaju centralnu ulogu u razvoju seboreje i kod muškaraca i kod žena.

Kod muškaraca produkcija sebuma je najveća oko 20-te godine a zatim se postepeno smanjuje. No produkcija je uvek nešto veća nego kod žena. Produkcija sebuma pak kod žena smanjuje se posle menopauze. No, hormonalni disbalans isto tako može da se odrazi i na masnoću kose, kao policističan ovarijalni sindrom.

Koji su uzroci preteranog mašćenja kose?

  • Seboroični dermatitis – to je inflamatorno zapaljenje seboroičnih regija kože. Karakteriše ga crvena koža sa brojnim belim ljuspicama a uvek ga prati intenzivni svrab. Autoimunog je porekla, osnovna bolest se ne leči ali se simptomi mogu uspešno smiriti i držati pod kontrolom.
  • Psorijaza – autoimuna bolest kože kod koje se ćelije kože ubrzano dele. Osnovni znaci psorijaze u kapilicijumu kose su plakovi crvene boje sa orožavanjem i belim ljuspicama. Bolest se leči kortikosteroidima, ali egzacerbacija plakova kasnije u životu je česta.
  • Akne – pogotovo kada se nalaze na čelu i kosmatim regijama. Proizvode masni sadržaj koji se gomila na površini kože i tako masti kosu.
  • Genetski faktori – nasleđe takođe može imati veliku ulogu u dobijanju ovog problema.

Koji su simptomi preteranog mašćenja kose?

Glavni simptom asociran seborejom je intenzivno mašćenje kapilicijuma i kose. Masni kapilicijum i masna kosa su neprijatni za izgled i teški za oblikovanje. Masnoća traži češće pranje kose što ponekad vodi do pogoršanja masnoće, ako se koristi neadekvatan šampon.

Šamponi koji sadrže silikone, parabene, sulfate dopunski imaju efekat zapušavanja pora vlakana i pogoršavaju masnoću zato što onemogućavaju normalno izbacivanje masnoće preko pora. Masna kosa sa druge strane je naročito neprijatna *priča* za žene, iako je samo posledica masnog tipa kapilicijuma.

Masna, beživotna kosa bez sjaja i elastičnosti, bez volumena i svežine zaista zna da Vam pokvari jutarnje raspoloženje i da vas natera da je perete svako jutro!

Kako se problem masne kose tretira?

Bitno je konsultovati se sa trihologom kako bi se problem što pre rešio. Bitno je detektovati i tretirati osnovni problem, nakon čega se mogu indikovati tretmani koji će odstraniti suvišnu mast iz vlasišta.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Klijentima dajemo individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru.

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola pratimo individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic