fbpx

Problemi Opadanja Kose

Postoji veliki broj razloga koji mogu da dovedu do gubitka kose. Generalno, alopecije su podeljene u dve grupe: cikatricijalne (sa formiranjem ožiljnog tkiva) i necikatricijalne.

Cikatricijalne alopecije su tipično izazvane inflamacijom koja rezultuje destrukcijom folikula, što vodi do ireverzibinog gubitka dlake. Razlozi oštećenja folikula su zapaljenski poremećaji poput diskoidnog lupusa eritematozusa, lihen planopapilarisa, celulitisa, folikulitis dekalvansa, alopecije mucinoze, centralne centrifugalne alopecije, frontalne fibrozirajuće alopecije i keloidne akne, ali isto tako i neke gljlivične infekcije, hemikalije koje se koriste za ispravljanje kose, mehanička trakcija.

Necikatricijalne alopecije su mnogo češće od cikatricijalnih i u ovu grupu spadaju i najprevalentnije forme opadanja nazvane androgenetskom alopecijom, zatim slede alopecija areata, telogen efluvijum, trihotilomanija i trakciona alopecija, seboroični dermatit, kao i neka ređa stanja. Ponekad tirodna oboljenja, sistemski lupus eritematodus, dermatofitne infekcije, sekundarni sifilis, mogu izazvati alopeciju. Androgenetska alopecija je najčešća forma gubitka kose i toliko je uobičajena da eksperti smatraju da se treba smatrati normalnom varijacijom, kao plave oči ili smeđa kosa.

Problemi sa Kožom Glave

Postoji puno različitih problema sa kožom glave koji se mogu pojaviti kako kod muškaraca tako i kod žena. Ovi problemi mogu se odnositi na stanja kao što su seboroični dermatitis, psorijaza, folikulitis, pa sve do perutenja kože glave. Ukoliko se ne tretiraju, neki od njih mogu uzrokovati opadanje kose.

Problemi sa Kvalitetom Dlake

Masna, sjajna kosa ima mnogo kompleksniju strukturu nego što možete da zamislite. Vlakno se može uporediti sa drvom. Potpuna vlažnost, hidratacija,leži u centru, zaštićena čvrstim zaštitnim omotačem. Ako je omotač dobro održavan, celo vlakno ostaje u dobrom stanju. No, ako je zaštita odstranjena, eksponira se najbitniji sloj dlake, korteks, i vlakno se može slomiti. Korteks gradi najveći deo dlake. Korteks je taj koji daje specifičan kvalitet vlaknu, poput elastičnosti, teksture, boje i čvrstine. Keratinska struktura dlake je izgrađena od niskosulfatnog keratina i organizovana u veće snopove. Zdrava kutikula je više od samog zaštitnog sloja. Najveći deo sjaja koji čini kosu toliko atraktivnom, proizilazi upravo iz stanja kutikule. Ovaj sjaj zajedno sa pigmentom u korteksu daje kosi njen karakterističan sjaj, unikatani izgled.