fbpx
ŽENSKA ANDROGENA ALOPECIJA - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanje Kose - Problemi s Kosom

Pregled Problema

Šta je ženska androgena alopecija?

Ženska androgena alopecija (AGA) ili ženska nasledna ćelavost je problem pojačanog opadanja kose čiji se uzroci vezuju za genetsku osnovu. Ozbiljno se ispoljava u starijem dobu, mada je moguć i rani početak. Kao i kod muškaraca, ženska androgena alopecija nastaje zbog pojačanog lučenja muških polnih hormona – androgena. Međutim, uloga androgena kod ženskog tipa ćelavosti nije potpuno objašnjena.

Mnoge žene sa androgenom alopecijom nemaju povećan nivo cirkulatornih androgena, iako se pokazalo da imaju povećan nivo 5-alfa reduktaze odnosno enzima koji pretvara testosteron u dehidrotestosteron (DHD) – hormon koji reguliše rast kose kod oba pola. Takođe, pokazalo se da žene koje imaju problem sa opadanjem kose imaju više androgenih receptora i niži nivo citohroma P450 (koji pretvara testosteron u estrogen).

Većina žena sa androgenom alopecijom ima normalnu menstruaciju, normalnu plodnost i normalnu endokrinu funkciju, uključujući i normalni nivo androgena. Zbog toga laboratorijska ispitivanja moraju uključiti i ispitivanje tireoidnih hormona, serumskog gvožđa i krvne slika kako bi se oni isključili ili prepoznali kao faktori opadanja kose.

Ženska nasledna ćelavost pokazuje progresiju poslednjih decenija. Stručnjaci ovu pojavu pripisuju stresu, nezdravoj ishrani, upotrebi određenih medikamenata, kao i neproverenih sredstava za negu kose, uključujući tu i različite tretmane koji mogu oštetiti kosu i ubrzati tok AGA.

Tipičan izgled ženske androgene alopecije

Androgena alopecija kod žena se najčešće javlja posle menopauze. Obuhvata 50% ženske populacije starije od 65 godina.

U početnom stadijumu ispoljava se u vidu proređene, slabe i tanke kose. U kasnijem stadijumu, razlikujemo tri različite slike:

  • Proređena kosa na temenu glavu, predeo sa strane odnosno frontalna linija nije pogođen (III stadijum Ludwig skale i V stadijum Sinclair skale);
  • Slabost i širenje po centralnom delu od kapilicijuma sa lomljenjem po frontalnoj liniji (Olsen skala: šema jelke);
  • Slabost sa bitemporalnom recesijom (Hamilton-Norwood tip).

Metode tretiranja androgene alopecije kod žena

Ukoliko je u porodici žene prisutna ćelavost kod muških i ženskih rođaka, velika je verovatnoća da će se pre i kasnije suočiti sa ovim problemom. Zato je prevencija, odnosno pravilna nega kose jako važno. Pod tim se podrazumeva ne samo upotreba kvalitetnih kozmetičkih preparata i zdrav način života, već i redovna poseta trihologa, korišćenje propisane preparate i upražnjavanje odgovarajućih tretmana. Na ovaj način, gubitak kose se može usporiti i sačuvati njen optimalan nivo do duboke starosti.

U tretiranju ženske androgene alopecije veoma je efikasna mezoterapija, APRP tretmani i laserska terapija. U tretmanu se mogu uključiti i drugi metode, posebno ili kombinovano, kao što su tretiranje skalpa čistim kiseonikom, karboksiterapija, pulsna magnetna niskofrekventna terapija. Žene takođe mogu biti kandidati za transplantaciju kose. U postizanju dobrih rezultata, pravovremeni tretman i individualni plan tretmana su od presudnog značaja.

Naši stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom odrediće vam tretman koja garantuje rešenje ovog problema u najkraćem mogućem roku.

Bez obzira koji oblik alopecije je u pitanju, ključna stvar u rešavanju problema opadanja dlake je pravovremeni tretman, definisanje toka i postupka tretiranja, a pre svega bitan je i individualni pristup svakom klijentu.

Za postizanje najboljih rezultata, triholozi se nesebično posvećuju svakom klijejntu uz korišćenje najsavremenijih preparata i tretmana.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Klijentima dajemo individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru..

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola pratimo individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic