fbpx
ŽENSKA ANDROGENA ALOPECIJA - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanje Kose - Problemi s Kosom

Pregled Problema

Šta je ženska androgena alopecija?

Ženska androgena alopecija (AGA) ili ženska nasledna ćelavost je bolest pojačanog opadanja kose čiji se uzroci vezuju za genetsku osnovu. Ozbiljno se ispoljava u starijem dobu, mada je moguć i rani početak bolesti. Kao i kod muškaraca, ženska androgena alopecija nastaje zbog pojačanog lučenja muških polnih hormona – androgena. Međutim, uloga androgena kod ženskog tipa ćelavosti nije potpuno objašnjena.

Mnoge žene sa androgenom alopecijom nemaju povećan nivo cirkulatornih androgena, iako se pokazalo da imaju povećan nivo 5-alfa reduktaze odnosno enzima koji pretvara testosteron u dehidrotestosteron (DHD) – hormon koji reguliše rast kose kod oba pola. Takođe, pokazalo se da žene koje imaju problem sa opadanjem kose imaju više androgenih receptora i niži nivo citohroma P450 (koji pretvara testosteron u estrogen).

Većina žena sa androgenom alopecijom ima normalnu menstruaciju, normalnu plodnost i normalnu endokrinu funkciju, uključujući i normalni nivo androgena. Zbog toga laboratorijska ispitivanja moraju uključiti i ispitivanje tireoidnih hormona, serumskog gvožđa i krvne slika kako bi se oni isključili ili prepoznali kao faktori opadanja kose.

Ženska nasledna ćelavost pokazuje progresiju poslednjih decenija. Stručnjaci ovu pojavu pripisuju stresu, nezdravoj ishrani, upotrebi određenih medikamenata, kao i neproverenih sredstava za negu kose, uključujući tu i različite tretmane koji mogu oštetiti kosu i ubrzati tok AGA.

Klinička slika ženske androgene alopecije

Androgena alopecija kod žena se najčešće javlja posle menopauze. Obuhvata 50% ženske populacije starije od 65 godina.

U početnom stadijumu ispoljava se u vidu proređene, slabe i tanke kose. U kasnijem stadijumu, razlikujemo tri različite kliničke slike:

  • Proređena kosa na temenu glavu, predeo sa strane odnosno frontalna linija nije pogođen (III stadijum Ludwig skale i V stadijum Sinclair skale);
  • Slabost i širenje po centralnom delu od kapilicijuma sa lomljenjem po frontalnoj liniji (Olsen skala: šema jelke);
  • Slabost sa bitemporalnom recesijom (Hamilton-Norwood tip).

Metode lečenja androgene alopecije kod žena

Ukoliko je u porodici žene prisutna ćelavost kod muških i ženskih rođaka, velika je verovatnoća da će se pre i kasnije suočiti sa ovim problemom. Zato je prevencija, odnosno pravilna nega kose jako važno. Pod tim se podrazumeva ne samo upotreba kvalitetnih kozmetičkih preparata i zdrav način života, već i redovna poseta lekaru, korišćenje propisane terapije i upražnjavanje odgovarajućih kliničkih tretmana. Na ovaj način, gubitak kose se može usporiti i sačuvati njen optimalan nivo do duboke starosti.

U tretiranju ženske androgene alopecije veoma je efikasna mezoterapija, PRP tretmani i laserska terapija. Na osnovu pregleda, sagledavanja svih činjenica i uzroka, u lečenje se mogu uključiti i drugi metode, posebno ili kombinovano, kao što su tretiranje skalpa čistim kiseonikom, karboksiterapija, pulsna magnetna niskofrekventna terapija. Žene takođe mogu biti kandidati za transplantaciju kose. U postizanju dobrih rezultata, precizna dijagnostika i individualni plan terapije su od presudnog značaja.

101 Hair Clinic poseduje najsavremeniji trihoskop za pregled kose i kože glave koji omogućava definisanje najboljeg protokola lečenje za svakog klijenta. Naši stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom odrediće vam terapiju koja garantuje rešenje ovog problema u najkraćem mogućem roku.

Pozovite nas i zakažite svoj termin. Objasnićemo vam detaljno sve pojedinosti procedure i rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

Protokol Lečenja

Trihološka Analiza

Pregled kose i kože skalpa pomoću trihoskopa omogućava postavljanje tačne dijagnoze, ne samo zbog najsavremenijeg trihološkog softvera već i zbog dugogodišnjeg iskustva naših specijalista.

Individualni Plan Terapije

Na osnovu tipa alopecije naši doktori pacijentima daju individualni plan terapije koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i kliničke tretmane koji se vrše u našoj klinici.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola naši specijalisti prate individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic
  • ZAKAŽITE PREGLED

    Vrhunski triholozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

  • POZOVITE NAS