INFUZIJA KISEONIKA

mezoterapija-pocetna

Pokazalo se da kapilicijum kod lica koja gube kosu ima nedostatak kiseonika (hipoksija), i da se mikrocirkulacija (krvni sudovi) oko folikula definiše upoređujući se sa svim parametrima normalnog kapilicijuma. *Glad* za kiseonikom kompromituje rast kose i mehanizam obnavljanja ćelija.Lokalna hipoksija može biti osnova patofiziološkog mehanizma preko koga uzrast, genetika i androgeni hormoni deluju na izazivanje ćelavosti.

Efekti DHT (dehidrotestosteron) kod muške ćelavosti povezani su sa oslabljenom cirkulacijom. Povećanje androgena i DHT produkcija u zonama kapilicijuma inhibiše mitozu i indukuje insulinsku senzitivnost folikularnih zona. Ova insulinska senzitivnost dalje indukuje vazoaktivne supstance koje izazivaju mikrocirkulatornu insuficijenciju i lokalnu tkivnu hipoksiju, sa progresivnom minijaturizacijom folikula dlake. Jednom kada je *glad* za kiseonikom iniciran od strane DHT-a, proizvodnja energije u ćelijama hipoksične zone je prekinuta. U uslovima nedostatka kiseonika, mitohondrije (energetske *fabrike*) ćelija koje su ,jedan oblik mehanizma za preživljavanje,prestaju sa funkcijom.

Infuzijom kiseonika, tkivu se direktno predaje 95%-98% čistog kiseonika pod pritiskom,dovoljno većim od atmosferskog.

Kliničke studije su pokazale da ova neagresivna tehnika obezbeđuje transdermalni prolaz gasa preko žlezdanih aneksa kože (pilosebacealni aparat – pora dlake i znojne žlezde) i intracelularno i/ili transcelularno. U toku faze emisije infuzirani kiseonik ima latentni period u toku koga postiže balans sa kožom. Kada se dostigne tačka balansa, konstantan protok počinje. Kiseonična infuzija deluje na cirkulatorni globus (splet krvnih kapilara) lociran u retikularnom dermisu, gde se u suštini nalazi i koren dlake. Brojne kliničke studije su pokazale da terapijski efekat kiseonične infuzije proizilazi iz njenih angiogenetskih karakteristika (stvaranje krvnih kapilara). U suštini, kiseonična infuzija deluje na tri primarne komponente vezivnog tkiva, održavanje adekvatne količine glukozaminoglukana (hijaluronska kiselina),na kvalitet i kvantitet elastičnih i kolagenih vlakana, jednostavno rečeno podmlađuje tkivo oko folikula i dobro ga vaskularizuje. Kliničke studije su pokazale da je kiseonična infuzija veoma efekasna i kod tretmana akni na licu, svakako i folikulita na kapilicijumu i psorijaze, zahvaljujući njenom antiinflamatornom i seboregulatornom dejstvu. Iste studije su pokazale da kiseonična infuzija ne povećava stvaranje slobodnih radikala, već sprečava degeneraciju ćelija.