fbpx
TELOGEN EFLUVIJUM - 101 Hair Care - Problemi Opadanje Kose - Problemi s Kosom

Pregled Problema

Šta je telogeni efluvijum?

Telogeni efluvijum je prilično često stanje, ali nema tačnih podataka o prevalenci. Veliki procenat odraslih imalo je epizode telogen efluvijuma u nekoj fazi svog života.

Telogeni efluvijum može da zahvati dlake na bilo kom delu tela, ali se najčešće javlja na kapilicijumu.

Telogeni efluvijum može da bude osnov za početak pojave androgene alopecije, ukoliko imate genetsku predispoziciju. Do tada, alopecija može biti neprepoznatljiva.

Šta prouzrokuje telogeni efluvijum?

Razumevanje patofiziologije telogenog efluvijuma traži poznavanje ciklusa rasta dlake. Sve dlake imaju 3 faze rasta:

  • faza formiranja – anagena,
  • faza mirovanja – katagena,
  • faza opadanja – telogena.

Na kapilicijumu anagena faza traje oko 3-5 godina, dok telogena traje 3 meseca, iako postoje razne varijacije ovih intervala kod različitih individua. U toku telogene faze, postojeća dlaka ostaje u folikulu sve dok ne bude potisnuta od strane rasta nove anagene dlake.

Kod većine osoba, u bilo kom momentu 5% -15% kose na kapilicijumu je u telogenoj fazi. Telogeni efluvijum javlja se kada fiziološki stres ili hormonalna promena izazovu da ogroman broj dlaka istovremeno pređe u telogenu fazu.

Dokazi sugerišu da mehanizam opadanja telogene kose je aktivan proces koji može da se desi nezavisno od rasta nove anagene kose. Interval između inicijalnog stanja telogenog efluvijuma i početka opadanja podudara se sa dužinom telogene faze, od 1 do 6 meseci, prosečno 3 meseca.

Koji su simptomi telogenog efluvijuma?

Simptomi telogenog efluvijuma su opadanje kose, difuzni gubitak kose na nivou celog kapilicijuma i povećan broj izgubljenih dlaka (nalazite ih na podu, na jastuku, posle pranja itd.).

Iako je normalno opadanje oko 100 dlaka dnevno, osobe sa telogenim efluvijumom gube 100-400 dlaka dnevno. Ponekad se oseća smanjena gustina kose. Kod obe forme efluvijuma kosa se gubi difuzno, sa celog kapilicijuma. Potpuna ćelavost se ne sreće.

Vrste telogenog efluvijuma

Akutni telogeni efluvijum je definisan kao opadanje kose koje traje kraće od 6 meseci. Ovaj tip efluvijuma obično se javlja iznenada. Obično se javlja metabolički ili fiziološki stres 1-6 meseci pre nego što počne opadanje kose. Fiziološki stres koji može da indukuje telogeni efluvijum može biti u obliku febrilnog stanja, velike povrede, promena u ishrani, trudnoća i porođaj, početak korišćenja novog medikamenta. Imunizacija isto tako može biti predispozicija. Papuloskvamozne bolesti na kapilicijumu poput psorijaze i seboroičnog dermatita mogu da izazovu opadanje kose.

Hronični telogeni efluvijum je intenzivno opadanje kose koje traje duže od 6 meseci. Početak je suptilan i postepen, iako opasan i teško je da se identifikuje triger faktor. Zbog trajanja opadanja, javlja se proređivanje kose i/ili istanjivanje kose sa smanjenim volumenom i beživotan izgled kose.

Metode tretiranja telogenog efluvijuma

Kosa koja je opala kod telogenog efluvijuma u određenim situacijama može spontano da se regeneriše.

Ponekad u momentu kada zapazite da vaša kosa intenzivnije opada, ona je već počela da se obnavlja i da ponovo raste. Ali, isto tako u mnogim slučajevima telogeni efluvijum može da bude prva faza razvoja nasledne ženske ćelavosti.

Preporučljivo je uvek kada zapazite povećano opadanje vaše kose u odnosu na ranije potražite savet i pomoć stručnog lica.

Naš centar jako uspešno tretira problem telogenog efluvijuma, ali je svakako bitno zatražiti pomoć na vreme. Najbolje je, da, kada primetite enormni gubitak kose, pravovremeno zatražite pomoć od naših trihologa, koji će detaljno sagledati Vaš problem i savetovati šta da preduzmete u cilju sprečavanja opadanja kose i rasta nove kose.

Na osnovu dobijenih informacija, Vaš problem može samo da se prati ili da se da predlog za određeni tretman, ako stanje traži ozbiljan pristup. I ne sekirajte se! Tako reći 25% žena zapazilo je znake gubitka kose do svoje 35 godine i u najvećem broju slučajeva uspešno se rešava adekvatnim tretmanom – stimulacijom rasta kose.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Klijentima dajemo individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru.

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola pratimo individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic