Šampon protiv opadanja kose nije lako odabrati u moru ponude koja postoji na tržištu. Posebno je teško izabrati šampon prema tipu kose i uzrocima opadanja.

Uzroci opadanja kose

Uzroci opadanja kose mogu biti različiti. Generalno ih možemo podeliti na genetske, zdravstvene i mehaničke. Genetsko ili nasledno opadanje kose naziva se androgenetska alopecija i pogađa oba pola, s tim što su muškarci više ugroženi. Njima se opadanje kose može javiti još u ranom pubertetu. Dok su kod žena okidač hormonalne promene, najčešće u periodu menopauze.

Uzroci opadanja kose mogu biti i različita medicinska stanja i lekovi. U ovu grupu treba ubrojiti i životne navike u jelu i piću. Naime, kosi su potrebni proteini i ukoliko se osoba nalazi duže vremena na dijetalnoj ishrani ili je iz ishrane poptuno izbacila meso, mogu nastati problemi sa opadanjem kose. Takođe, cigarete i alkohol mogu dovesti do preuranjene ćelavosti. Stručne analize su pokazale da toksične materije u cigaretama oštećuju DNK u folikulima i zato ih treba ostaviti ili svesti na najmanju moguću meru.

Treću grupu uzroka opadanja kose možemo podvesti pod mehaničke. Pod tim se misli na oštećenja kose različitim tretmanima i postupcima kao što su farbanje, blajhanje, često feniranje, upotreba prese a posebno postupci ispravljanja kose keratinom. Iako je keratin za kratko vreme postao veoma popularan među ženskom populacijom, stručnjaci upozoravaju da ovaj tretman nije bezopasan. I da nestručni postupak može dovesti do opadanja kose u pramenovima, oštećenja dlake i folikula koji se kasnije sporo opravljaju a nekada ostaju i tajne posledice.

Kako sprečiti ćelavost na vreme?

Svi koji imaju genetsku predispoziciju ćelavosti moraju na vreme krenuti sa posebnom negom kose i kože glave. Pažljiv odabir šampona i regeneratora bez štetnih hemikalija, pravilno održavanje higijene vlasišta, redovno šišanje i odabrana ishrana mogu ovaj problem znatno odložiti pa čak i sprečiti.

Ženska populacija koja ima naslednu predispoziciju ćelavosti mora se odreći agresivnih frizerskih tretmana. A eventualno bojenje kose raditi sa najkvalitetnijim preparatima koje su odobrili stručnjaci. Takođe, pravilna ishrana koja pogoduje kosi i hidriranost mogu biti od velike pomoći. Ne treba zaboraviti da tanka, suva i kovrdžava kosa zahteva specijalnu negu i posvećenost ako se želi sačuvati njen kvalitet i zdravlje.

Izbor šampona protiv opadanja kose

Kada birate šampon protiv opadanja kose ne nasedajte na reklame, nego se sami uverite u njihov sastav. Možda će vam trebati lupa da pročitate sastav na etiketi. Ali u praksi se pokazalo da neki šamponi koji se reklamiraju kao šamponi protiv opadanja kose sadrže hemikalije koje mogu oštetiti kosu.

Ključ je u prirodnim sastojcima bez sulfata, parabena i silikona. To su šamponi koji su blagi i pogodni za svakodnevno pranje. Obično sadrže koprivu, beli luk i amino kiseline koje izgrađuju proteine koji su neophodni za rast i jačanje dlake. Mogu sadržati i biotin koji takođe utiče na izgradnju amino kiselina. Dobri su i šamponi koji sadrže kofein, niacin, pantenol, AD kapi. Postoje i posebni tzv. medicinski šamponi protiv opadanja kose koji najčešće sadrže minoxidil koji stimuliše rast nove dlake i ketokonazol koji deluju protiv gljivica.

Domaći recepti za šampone protiv ćelavosti – da ili ne?

Iako postoje dobri domaći recepti za šampone i regeneratore protiv opadanja kose, treba biti jako oprezan kako ne bi došlo do pogoršavanja situacije. Recimo, ako je uzrok opadanja kose zapušenost folikula usred određenih medicinskih stanja ili frizerskih tretmana, domaći šamponi koji sadrže ulja neće vam pomoći već pogoršati problem.

Ukoliko je uzrok opadanja kose ishrana siromašna proteinima, ni jedan šampon vam neće biti od koristi a ukoliko do pojačanog opadanja dolazi usled upotrebe odgovarajućih lekova, morate potražiti adekvatnu zamenu u konsultaciji sa vašim lekarom. Dakle, tačna dijagnoza uzroka opadanja je od presudne važnosti za izbor šampona i tretmana koji će povratiti kvalitet i bujnost vaše kose.

Kada je vreme da posetite trihologa?

Normalno je da otpadne od 80-100 dlaka dnevno. Takođe je sasvim normalno da kosa pojačano opada kada je smena godišnjih doba. Međutim, ako se pojačano opadanje kose produži na nekoliko meseci, vreme je da se poseti triholog.

Treba imati u vidu da na opadanje kose pored gore navedenih uzroka utiču i spoljašnji faktori. Kao i pojačan stres koji se u savremenom dobu uzima kao jedan od glavnih okidača za prerani ili preterani gubitak kose. Uzroke opadanja kose možete utvrditi kod svog trihologa i zato ne gubite na vreme. Svako odlaganje pogoršava problem a zapušteni slučajevi opadanja kose leče se teže i sporije.

Šampon protiv opadanja kose u 101 Hair Clinic

101 Hair Clinic u ponudi ima najkvalitetnije šampone i losione protiv opadanja kose koji su klinički ispitani i sertifikovani od stručnih institucija i nadležnih organa. 101 formule protiv opadanja kose sadrže poptuno prirodne sastojke i mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa odgovarajućim tretmanima. Kao što su mezoterapija kose, laserski tretman, karboksiterapija, sonofereza i drugo.

Šamponi su dizajnirani tako da odgovaraju uzrocima opadanja kose i pogodni su svakodnevnu upotrebu. Ponekad je potrebno kombinovati različite šampone zavisno od trenutnog stadijuma opadanja kose. Za zaustavljanje opadanja kose u početnim fazama preporučujemo 101B formulu, koja pored toga što zaustavlja opadanje kose, sprečava pretvaranje testosterona u DHT kao glavnog uzroka opadanja kose kod muškaraca.

101E formula ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, reguliše rad lojnih žlezdi i poboljšava cirkulaciju. 101 Formula koristi se u različitim fazama alopecije areate, totalis ili univerzalis a može se koristiti na trepavicama i na bradi. 101 Regain formula i 101D formula koristi se u zadnjim fazama sa efektom učvršćivanja i zadebljanja dlake.

Pored losiona koji zaustavljaju opadanje kose, u ponudi se nalaze i losioni koji stimulišu rast nove kose 101F i 101G formula. Pored šampona, asortiman obuhvata i blagotvorne tonike, kao i preparate za sedu kosu i bradu koji vraćaju pigmentaciju dlake.

Pozovite nas i zakažite termin kod naših iskusnih trihologa. Dobićete vrhunski tretman i zdravu kosu.