fbpx
ANAGENI EFLUVIJUM - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanje Kose

Pregled Problema

Šta je anageni efluvijum?

Anageni efluvijum se javlja kada neki insult na folikulu dlake poremeti njegovu mitotičku ili metaboličku aktivnost. Početak anagenog efluvijuma je jako brz. Kod nekih osoba celi snopovi kose opadaju još u prve dve nedelje.

Normalna ljudska dlaka može da bude klasifikovana na osnovu tri faze rasta dlake: anagena, katagena i telogena. Anagene dlake su u fazi rasta, u toku koje ćelije matriksa dlake pokazuju intenzivnu mitotički aktivnost. Od 100 000 dlaka na prosečnom kapilicijumu čak 85% -90% se nalazi u fazi rasta u bilo kom momentu. Zbog toga anageni efluvijum afektuje ogroman procenat kose na kapilicijumu.

Šta prouzrokuje anageni efluvijum?

Citostatici i razni toksini i otrovi inhibišu brzi rast i razmnožavanje ćelija uključujući i proliferaciju ćelija folikula dlake. Kao posledica nastaje zastoj u produkciji dlake. Citostatici deluju toliko brzo i toliko su potentni pa folikuli dlaka nemaju vremena da uđu u telogenu fazu, kao kod telogenog efluvijuma, koji je uobičajen odgovor na prosečna spoljašnja negativna dejstva na ciklus dlake.

Uzroci kod anagenog efluvijuma su:

  • hemoterapija,
  • lekovi (bizmut, levodopa, ciklosporini),
  • ekspozicija hemikalijama, radioterapija, endokrina oboljenja,
  • pemphigus vulgaris,
  • trauma i dr.

Koji su simptomi anagenog efluvijuma?

Kod anagenog efluvijuma, folikuli ulaze u fazu suspendovane animacije, *zaleđeni u vremenu*. Dlake opadaju veoma brzo i imaju distrofičan izgled. Gubitak kose obično počinje 7-14 dana posle samo jedne doze hemoterapije. Opadanje kose je klinički najupečatljivije posle 1-2 meseca. Sa citostaticima, stepen gubitka kose varira od osobe do osobe. Neka lica imaju kombinaciju telogenog i anagenog efluvijuma i limitiran gubitak kose. Anageni efluvijum je ozbiljniji kod lica koja primaju kombinaciju citostatika nego kod jedne vrste. Ozbiljnost opadanja zavisi i od doze.

Metode lečenja anagenog efluvijuma

Anageni efluvijum je reverzibilan, tako da nakon završetka hemoterapije ili uklanjanja faktora koji je doveo do poremećaja, dlaka ponovo izrasta.

Ukoliko Vam je potrebna stručna pomoč, naša klinika za kosu raspolaže triholozima koji su doktori specijalisti sa višegodišnjim iskustvom u lečenju gubitka kose. Pored njihovog stručnog znanja i iskustva u oblasti trihologije, oni će Vam biti konstantna podrška tokom celog puta ka vraćanju stareg sjaja kose.

Protokol Lečenja

Trihološka Analiza

Pregled kose i kože skalpa pomoću trihoskopa omogućava postavljanje tačne dijagnoze, ne samo zbog najsavremenijeg trihološkog softvera već i zbog dugogodišnjeg iskustva naših specijalista.

Individualni Plan Terapije

Na osnovu tipa alopecije naši doktori pacijentima daju individualni plan terapije koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i kliničke tretmane koji se vrše u našoj klinici.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola naši specijalisti prate individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic
  • ZAKAŽITE PREGLED

    Vrhunski triholozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

  • POZOVITE NAS