fbpx
SUVA KOSA 101 hair clinic - Problemi s Kvalitetom Dlake

Pregled Problema

Šta je Fragilitas Crinium?

“Fragilitas Crinium”, je stanje lomljivosti kose, kada vlakno zbog oslabljene elastičnosti ima tendenciju da se lako kida. Krajevi vlakana se razdvajaju. Kosa je suva, beživotna i bez sjaja.

Kosa ima hidrolipidni sloj koji predstavlja emulziju sastavljenu od vode i masnih materija izlučenih iz lojnih žlezda dlake. Ovakav sloj ima lubrikantnu i hidratantnu funkciju, ali isto tako i zaštitnu, onemogućavajući razvoj bakterija i gljivica. Hidrolipidni sloj je fuziran sa keratinom kutikula (spoljašnji sloj) dlake i na taj način ne samo što apsorbuje vodu već i onemogućava gubitak vlažnosti. Suvoća kose javlja se kada se degradira ovaj zaštitni sloj.

Problem suve kose nastaje kada kosa ne dobija ili ne zadržava dovoljno vlažnosti. Zbog toga kosa gubi na svojem sjaju i može izgledati ,,slamasto“ sa brojnim uvojcima koji štrče van okvira frizure. Ovaj problem može pogoditi i muškarce i žene svih uzrasta, ali verovatnoća se povećava sa godinama. Normalna vlas kose ima tri sloja, a na površini se nalazi mast koja štite vlas. Nedostatkom tih masti na površini vlasi kosa postaje krta i slaba, a to se pre svega vidi nedostatkom sjaja kose.

Uzroci nastajanja problema suve kose

Razlozi za pojavu suve, beživotne kose su različiti. Genetika, ishrana, bolest, medikamenti, stres, hormonalni disbalans, a najčešće agresivni hemijski i kozmetički proizvodi za kosu i neadekvatna nega kose.

Neadekvatna nega kose sa upotrebom agresivnih šampona, nepravilno korišćenje kozmetičkih proizvoda, hemijski procesi poput trajne ondulacije ili farbanje, mogu da dovedu do oštećenja hidrolipidnog sloja dlake i posledične pojave lomljivosti, suvoće i beživotne kose. Konstantno korišćenje fena za kosu, topli vikleri i četke, pegle za ispravljanje kose, agresivno četkanje isto tako narušavaju zaštitni sloj. Hlorisana voda iz bazena, UV zraci jake sunčeve svetlosti, vetar i centralno grejanje doprinose dehidrataciji kose (Suva Kosa).

Svi uzoci se mogu podeliti u tri grupe, a to su spoljašnji faktori, navike u održavanju kose i generalno zdravlje osobe.

Spoljašnji faktori koji dovode do ovog problema su:

 • Boravak u suvim prostorijama ili mestima sa suvom klimom
 • Preterana izloženost suncu i vetru
 • Često plivanje u slanoj ili hlorisanoj vodi

Postupci u održavanju kose koji dovide do suve kose su:

 • Prečesto pranje kose
 • Korišćenje jakih šampona i podukata za kosu
 • Sušenje kose fenom
 • Farbanje kose
 • Upotreba pegli za kosu i ostalih aparata koji stvaraju toplotu

Bolesti i stanja čiji su znaci suva kosa:

 • Anorexia nervosa
 • Hipoparatireoidizam
 • Hipotireoidizam
 • Menkesov sindrom

Tretiranje problema

Bitno je otkrivanje faktora koji dovode do problema kao i njihova eliminacija. Ukoliko problem prouzrukuje neka sistemska bolest, treba tretirati osnovnu bolest. Savet je da se kosa pere ređe uz lokalnu upotrebu tonika iz 101 linije.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Klijentima dajemo individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru.

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola pratimo individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic