FOTOBIOSTIMULACIJA

mezoterapija-pocetna

Prema studiji objavljenoj od strane Harvard Medical School (Hamblin M.R. Mechanisms of Low Level Light Therapy, Photobiology),efekti LED terapije na kosi proizilaze iz pojačanih ćelijskih proliferacija (deoba) koje vode do pojačanog rasta i brzog ozdravljenja. To za folikule dlake znači poboljšanje funkcije matičnih ćelija korena, njihovo energizovanje i prelaska sa procesa izumiranja dlake u proces stimulacije rasta. Isti princip se odnosi i na obnavljanje oštećenih ili oslabljenih krvnih sudova kapilicijuma preko promocije nevaskularizacije i posledično obezbeđujući im potrebnu zdravu mrežu krvnih sudova, mikrocirkulaciju folikula. Ispitivanja ukazuju da oslabljena cirkulacija kapilicijuma i postepeni gubitak kose može da se tretira kombinovanom terapijom ,laserom i led fototerapijom.

Telo je sastavljeno od ćelija koje imaju sposobnost samoozdravljenja i samoobnavljanja,koristeći sopstvenu ćelijsku energiju poznatu kao adenozin trifosfat ili ATP. Kada je koža, uključujući i kožu glave, oštećena, ATP stimuliše ćelijsku regeneraciju u cilju ozdravljenja i obnavljanja oštećenih zona.

Razni faktori, poput loše ishrane, uzrasta i opšteg zdravlja kože ili kapilicijuma, determinišu brzinu obnavljanja ćelija.Međutim, postoji način da se deluje na taj proces regeneracije! Naučne studije pokazale su da svetlost sa određenom talasnom dužinom može da stimuliše produkciju ATP-a radi boljeg ćelijskog obnavljanja.Taj proces poznat je kao fotorejuvenacija. Fotorejuvenacija je proces koji može da podstakne bilo koje ćelije kože, uključujuči i ćelije folikula dlake.

No, ne može bilo koja svetlost da se koristi za stimulaciju ćelija kože. Postoje opasni zraci svetlosti koji mogu da opeku kožu ili da izazovu rak kože. LED je idealna za svetlosnu terapiju, zato što emituje svetlost niske energije koja ne iritira ili gori kožu. Ovu svetlost možete da apsorbujete i od sunca ali pritom Vaša koža neselektivno apsorbuje i štetne UV zrake iz spektra svetlosti. Sa LED fototerapijom, kada se tačna talasna dužina svetlosti blizu i intenzivno emituje na Vašem telu, može se postići odličan efekat. Ćelije sa kože glave, među kojima i ćelije bulbusa vlakna koje stvaraju dlaku apsorbuju svetlosnu LED energiju sa određenom talasnom dužinom. U svakoj ćeliji se nalazi mala ćelijska struktura nazvana mitohondrija. Mitohondrije su odgovorne za konverziju nutritijenata u energetski nosač poznat kao ATP. Ovaj ATP je gorivo za sve ćelijske aktivnosti. U osnovi daje ćelijama energiju za njihov rad. Zato se mitohondrije često nazivaju *elektrane* ćelija. LED fototerapija emituje svetlost, koja ekscitira mitohondrije da produkuju čak do 10 puta više ATP-a, a najmanje 2-4 puta više. Ovo jača ćelijski metabolizam i promoviše obnovu oštećenih ćelija i onih oslabljenih, manje funkcionalnih folikula. Na taj način se stopira gubitak kose i podstiče se rast kose preko stimulacije ćelija da produkuju dlaku.

Osim za bolji rast kose, u klinici za kosu 101 HAIR CLINIC, LED fototerapija ima poseban značaj u tretmanima bržeg ozdravljenja i skraćivanja vremena rehabilitacije posle transplantacije kose. Prema American Society for Laser Medicine and Surgery, svetlosna terapija kod oštećenog tkiva može da indukuje niz fizioloških reakcija koje će pojačati i poboljšati ozdravljenje rana i regeneraciju tkiva, a isto tako i smanjiti akutno zapaljenje. Svetlosna terapija pomaže u povećanju stepena preživljavanja transplantiranih dlaka posle operacije presađivanja kose.