fbpx
Trichorrhexis Nodosa - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanja Kose

Pregled Problema

Šta je trichorrhexis nodosa?

Trichorrhexis nodosa je vrlo česta pojava koja pogađa osovine vlasi kose. Osovine kose pokazuju prisustvo sitnih čvorova koji su krti regioni na osovini koji uzrokuju lako oštećenje kose. Ovi belkasto-žuti čvorovi su nasumično raspoređeni duž kose, čine kosu suvom i lako se oštećuju.

Šta prouzrokuje trichorrhexis nodosa?

Ovaj nedostatak može biti nasledan, a stanje se manifestuje u prvoj godini rođenja određene dece. To se nasleđuje na autosomalni dominantni način.

Drugi, ali najčešći uzrok je stečeni tip, pri čemu određeni fizički i hemijski stres kose uzrokuje Trichorrhexis nodosa. Neki od fizičkih faktora koji su odgovorni za oštećenje kose su prekomerno češljanje kose, ravnanje kose i perming, sušenje fenom, upotreba visokih temperatura i dugo izlaganje ultraljubičastom zračenju.

Takođe, hemijska trauma kao što je preveliki kontakt sa slanom vodom, prekomerna upotreba šampona, izbeljivanje i upotreba sprejeva na kosi čine da osovine kose podložne razvoju ovog poremećaja.

Trichorrhexis nodosa je takođe primećena zajedno sa mnogim drugim sindromima i stanjima kao što je Nethertonov sindrom, Menkeov sindrom kinky kose, nedostatak gvožđa, ektodermalna displazija (nenormalan rast i razvoj kose, kože i noktiju), kao i hipertireoidizam.

Uzroci Trichorrhexis nodosa mogu biti nasledni ili stečeni. Mutacije u određenim specifičnim genima uzrokuju strukturni deformitet u osovini, čineći ga slabim i lomljivim. Ova područja slabosti se dalje razvijaju u karakteristične nodule koji čine osovinu kose lako lomljivom.

Stečen je najčešći uzrok ovog poremećaja, pri čemu je spoljna trauma i stres na pramenovima kose mogu učiniti kosu podložnom lomljenju. Ovaj fizički stres uključuje preteranu termičku obradu, sušenje fenom ili hemijsku obradu kose.

Takođe, Trichorrhexis nodosa može da se aktivira zajedno sa drugim stanjima kao što su nedostatak gvožđa, hipotiroidizam, argininosukcinat aciduria (prekomerno nakupljanje amonijaka u krvotoku) i Menke-ov sindrom kinky kose.

Koji su simptomi trichorrhexis nodosa?

Najizraženiji simptom Trichorrhexis nodosa je suva kosa koja se lako lomi. Takođe, bele mrlje i čvorovi su uočene na osovinama kose koje se razlikuju po broju.

Drugi simptom ove anomalije je potamnjena dlaka i takođe nemogućnost rasta duge kose. Mnoge vremenske krajeve na dnu kose takođe se posmatra. Trichorrhexis nodosa se često uočava sa drugim sindromima kao što je Menkeov kinky sindrom kose, nakupljanje amonijaka u krvi, nedostatak gvožđa, hipertireoza i ektodermalna displazija.

Uobičajeni simptomi trihorereksije Nodosa uključuju:

  • Suva kosa koja se lako lomi,
  • Prisutnost belih čvorova na kosi,
  • Tuplost u kosi,
  • Smanjenje rasta kose,
  • Izliveni krajevi na osovini kose

Metode tretiranja trichorrhexis nodosa

Naši stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom odrediće vam tretman koji garantuje rešenje ovog problema u najkraćem mogućem roku.

Bez obzira koji oblik alopecije je u pitanju, ključna stvar u rešavanju problema opadanja dlake je pravovremeni tretman, definisanje toka i postupka tretiranja, a pre svega bitan je i individualni pristup svakom klijentu.

Za postizanje najboljih rezultata, triholozi iz našeg centra se nesebično posvećuju svakom klijejntu uz korišćenje najsavremenijih preparata i tretmana.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Klijentima dajemo individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru.

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola pratimo individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic