Anemija i opadanje kose

Osećate se umorno, istrošeno, pod pritiskom i pored svega opada Vam i kosa? Ne žurite sa za zaključcima da je gubitak kose posledica samo stresa. Ili je samo genetski zato što može da bude i više od toga! Gubitak kose često je signal brojnih medicinskih problema. I može da bude rezultat niskog nivoa crvenih krvnih zrnca i gvožđa u Vašem organizmu. To stanje je označeno kao anemija. Jedan od veoma čestih simptoma anemije je opadanje kose. DA, anemija utiče na opadanje kose!

Nedostatak gvožđa kod žena u nekoliko kliničkih studija pokazalo se kao čest razlog gubitka kose kod žena koje nisu u menopauzi, u uzrastu od 35-50 godina.

Kod žena ispod 50 godina glavni razlog gubitka kose je nitritivne prirode, i zahvata 30% žena. Povećani i uporni gubitak kose (hronični telogeni efluvijum) i redukovani volumen kose su osnovni simptomi.

Glavni razlog čini se da su narušeni nivoi gvožđa, kompromitovani suboptimalnim unosom esencijalnih aminokiselina l-lizina. Druga studija na 153 žena sa telogenim efluvijumom sprovedena u periodu 1995-1998 pokazala je da je nedostatak gvožđa razlog gubitka kose kod 72% žena.

Telu su potrebni određeni nutritijenti da bi proizvodio hemoglobin i crvena krvna zrnca i ako ima nedostatak nekih nutritijenata, razvija se anemija.

Ako nema dovoljno gvožđa produkcija hemoglobina je ograničena i posledično i produkcija crvenih krvnih zrnca. Crvena krvna zrnca su potrebna da nose kiseonik do svakog dela tela. Anemija izaziva slabije snabdevanje ćelija i tkiva sa kiseonikom što afektuje i smanjuje njihovu funkciju. Anemija dovodi do opadanje kose.

Postoje tri tipa anemije koje mogu da izazovu opadanje kose.

* Najčešća forma anemije je anemija zbog nedostatka gvožđa. Žene su naročito često izložene nedostatku gvožđa zbog redovnog gubitka krvi u toku menstruacije. Nedostatak gvožđa smatra se relativno čestim razlogom opadanja kose kod žena. U suštini 72% žena sa difuznim gubitkom kose ima nedostatak gvožđa. Osim intenzivnog opadanja kose, dolazi i do oslabljene pigmentacije kose tačnije kosa dobija svetliju nijansu i postaje ekstremno suva.

Nedostatak vitamina C može da vodi do nedostatku gvoždja. Prekomerne količine kofeina smanjuju apsorpciju gvožđa iz hrane. Takodje i prekomerno konzumiranje alkohola smanjuje nivo gvožđa. Kod lakših formi anemije dobri izvori gvožđa su brokoli, pasulj, zeleno povrće, suvo grožđe, kajsije, urme, šljive, bademi i peršun. Kod ozbijnije forme anemije teleća dzigerica, junetina, piletina, pre svega crveno meso.

Ali potreban je i unos isto tako dovoljne količine vitamina C koji je potreban za bolju apsorpciju gvožđa. Jagode, citrusi i paradajz preporučuju se radi boljeg izvora ovog vitamina. Kafa, čaj, čokolada i sladoled, pivo i gazirana pića i kalcijum treba izbegavati.

* Bakar se sreće u krvi vezan za proteine i osim što deluje u formiranju melanina (pigment koji daje boju kosi) isto tako je uključen i u apsorpciji, akumulaciji i metabolizmu gvožđa. Nivo bakra je češće viši nego niži i to može da bude toksično. Prekomerne količine bakra mogu da budu posledica prevelike količine mesa u ishrani, nekih kontraceptivnih tableta, pušenja, deficijencija cinka i mangana.

* Anemija kao posledica nedostatka vitamina B12, nazvana pernicioznom anemijom je ređa i iako se susreće i kod mlađih žena, generalno se javlja kod žena i muškarca preko 40 godina. Isto tako izaziva opadanje kose, osvetljavanje kose i suvost kose. Izvori vitamina B12 su mlečni proizvodi, kvasac i najveći deo žitarica. Šta možete dopunski da uzimate osim hrane?

Znanje kako da se izborite sa problemom poput anemije i opadanje kose pomoćiće vam da izbegnete nervozu i depresiju zbog pramena kose koje gledate u kadi ili na češlju.

Medjutim, ponekad Vam je potrebna dopunska pomoć. 101 HAIR CLINIC uspešno dolazi na kraj sa gubitkom kose izazvanom anemijom. Ponekad kada postoji i genetska osnova za gubitak kose stepen proređivanja može da bude i ozbiljniji.

Tretman opadanja kose kod anemije

Zavisno od stepena slabosti kose preporučuju se različiti tipovi nutritivnih proizvoda bogati vitaminima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama koji se lokalno nanose na koži glave da bi se obezbedilo direktno pothranjivanje folikula dlake. Postepeno se stabilizuje opadanje kose, kosa postaje jača i vraća se kvalitet kose.

U prvim fazama tretmana intenzivno se vrši oksigenacija kapilicijuma da bi se obezbedio visok nivo kiseonika koji nedostaje u perifernim tkivima kod anemije. 98% čist kiseonik pod pritiskom aplicira se na kapilicijum za optimalne efekte.

Revitalizacija kose postiže se posebnim organskim proizvodima koji uz pomoć ultrasoničnih sauna dubinski kondicioniraju dlaku i poboljšavaju njenu čvrstinu i elastičnost. Funkcija folikula se poboljšava laserskom biostimulacijom koja enegetski optimizuje funkciju ćelija iz korena dlake koje ionako oslabjeno rade zbog nedostatka kiseonika i nutritijenata.

Postepeno na svaki nivo, od hemoglobina do ćelijske funkcije rešavaju se nastali problemi i dobjia se i zdravo telo i jaka krv i svakako zdrava i kvalitetna kosa!