Hašimoto je jedan od najčešćih poremećaja funkcionisanja štitne žlezde i pogađa jednog obolelog na 100 stanovnika. Bolest je otkrio i opisao japanski lekar Hakanu Hašimoto 1912. godine po kome je dobila i naziv. Naziva se još i Hronični autoimuni tireoiditis ili Hašimoto tireoiditis.

Opadanje kose često se povezuje sa Hašimotom odnosno poremećajem rada štitne žlezde. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od poremećaja rada štitne žlezde boluje oko dve milijarde ljudi u svetu. A na žalost ovaj broj se svake godine povećava. Često su bolesti štitnjače udružene sa drugim oboljenjima. A zbog zamaskiranih simptoma pomoć lekara se uglavnom potraži kada je bolest već uznapredovala.

Šta je Hašimoto?

Važno je napomenuti da je Hašimoto autoimuna bolest. Što jednostavno rečeno znači da naš imuni sistem radi protiv nas. Autoimune bolesti definišu se kao poremećaji u kojima imuni sistem napada organizam umesto da ga čuva i štiti od raznih bakterija i virusa. Kada imuni sistem normalno funkcioniše on prepoznaje sopstvene ćelije koje treba da štiti i strane ćelije koje treba da napada. Kod autoimune bolesti, imuni sistem ne pravi razliku između sopstvenih i neprijateljski ćelija i luči proteine odnosno autoantitela koji napadaju zdrave ćelije.

Naučnici još uvek nisu uspeli da nađu adekvatan odgovor na pitanje zašto imuni sistem napada sopstveni organizam. Ono što je izvestno je da se broj autoimunih bolesti povećava iz godine u godinu. Razlog za to, po mišljenju nekih eksperata treba tražiti u savremenom načinu života. Odnosno nagomilanom stresu i preteranom konzumiranju industrijske i termički obrađene hrane koja uzrokuje povećanje upalnih procesa u telu. Hašimoto tireoiditis spada u grupu najčešćih autoimunih bolesti današnjice.

Hašimoto kao glavni krivac za opadanje kose

Simptomi Hašimota često su povezani za ubrzanim načinom života. I teško ih je u početku detektovati kao nastanak poremećaja. Umor, pospanost, bezvoljnost često se pripisuju stresu na poslu, nagomilanim obavezama i nedostatku vremena za sebe i odmor. Međutim, kada kosa počne jače da opada, većina žena već zna da bi trebalo da uradi analizu krvi i proveri hormone štitne žlezde T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin).

Štitna žlezda smeštena je u vratu, u predelu grkljana i ima izuzetno važnu ulogu za normalno funkcionisanje celokupnog organizma. Preterano lučenje odnosno proizvodnja hormona T3 i T4 naziva se hipertireoza. Kao što sam naziv kaže, ovo stanje ubrzava sve procese u organizmu kao što su ubrzan rad creva, srca i metabolizma. Usled toga, prateće pojave su česte i retke stolice, gubitak kilaže pri uobičajenom unosu hrane, lupanje srca, poremećaj spavanja, nervoza pa i agresivnost.

Sa druge strane, premalo lučenje hormona T3 i T4 prouzrokuje poremećaj u radu štitne žlezde koji se naziva hipotireoza. Simptomi su konstantni umor, pospanost, zatvor, zadržavanje vode u telu, slaba i beživotno kosa koja se često masti i pojačano opada.

Ako je pored opadanja kose, došlo i do poremećaja menstrualnog ciklusa, debljanja, učestalih glavobolja, velika je verovatnoća da je bolest već uznapredovala. Hašimoto se javlja kod 10 posto žena i 6 posto muškaraca a glavni uzrok bolesti je genetski faktor. To naravno ne znači nužno, da će bolest biti nasledna ali upozorava na prevenciju i zdrav način života a pre svega ishranu jer suprotno ponašanje može biti okidač za bolest.

Kako sprečiti opadanje kose kod Hašimoto sindroma?

Ako vam je dijagnostikovan Hašimoto sindrom a jedan od njegovih simptoma je opadanje kose, važno je da redovno pijete prepisanu terapiju i pridržavate svih lekarskih uputa. Pored ovoga, bitno je napomenuti da i neki lekovi koji se koriste u lečenju štitne žlezde mogu takođe imati za posledicu poremećaj u rastu kose. Reč je prvenstveno o antitireoidnim lekovima kao što su Karbimazol i Propiltiouracil koji kao neželjeno dejstvo mogu imati upravo pojačano opadanje kose. Zato je potrebno konsultovati savete i mišljenje i endokrinologa i trihologa – specijaliste za probleme opadanja kose.

Kod Hošimota, poremećaji rasta kose javljaju se na nivou folikula, normalni ciklus rasta dlake se skraćuje, dolazi do njenog ispadanja pre vremena a u težim slučajevima, prestaju da se proizvode nove vlasi. U početnim fazama kosa gubi svoju vlažnost, tanji se, krza i puca. Ukoliko se lečenje ne preduzme na vreme, kosa se sve više proređuje, ponekad opada i u pečatima, dok su potpuni gubici kose ređi slučaj.

Najefikasniji način za oporavak kose kod Hošimota je odgovarajuća lekarska terapija i tretmani kose za stimulaciju njenog rasta.

Da li opadanje kose kod Hašimota možete rešiti sami?

Na internetu i drugim medijima mogu se videti reklame za različite tzv. prirodne preparate, meleme i suplemente koji će normalizovati rad štitne žlezde i sprečiti dalje opadanje kose. Međutim, pre nego što isprobate ove metode morate razumeti da ovde nisu u pitanju lekovi. Već dodaci ishrani koji mogu trenutno poboljšati situaciju ali ne i rešiti problem. Na žalost, neki od ovih recepata koji se dele na internetu mogu i pogoršati problem.

Ukoliko želite trajno rešenje morate kombinovati terapiju svog endokrinologa i trihologa. Samo tako problem opadanja kose kod Hošimota može biti rešen na najbrži i najoptimalniji način.

Tretmani protiv opadanja kose u 101 Hair Clinic

Postoji više tretmana, kao i vrhunskih preparata 101HairClinic koji vam mogu pomoći da zaustavite opadanje kose kod Hošimota i povratite njen kvalitet. Početni korak je da uradite 365 komplesnu analizu kose.

Pristup tretmanu opadanja kose je individualan i temeljan. Neki od tretmana koji vam za kratko vreme mogu pomoći da rešite problem opadanja kose su mezoterapija, napredni PRP tretmani, laserska terapija, LED terapija, detoks tretmani, kao i tretmani za suvu, beživotnu i lomljivu kosu.

Od preparata na raspolaganju su vam vrhunski šamponi, losioni i preparati 101 formula Međunarodnog instituta za istraživanje kose u Pekingu, čiji je osnivač Dr Zhao Zhang, otac trihologije. 101 Hair Clinic u Beogradu je ogranak svetske mreže 101 Hair Group a naši triholozi svetski priznati stručnjaci.

Pozovite nas i zakažite svoj termin. Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja, informacije i savete.