DA LI OPADANJE KOSE MOŽE BITI PRVI SIMPTOM DIJABETESA?

PITANJE:

Imam 33 godine i već 6 godina sam dijabetičar i pijem lekove. Imala sam nekoliko perioda sa izraženim opadanjem kose u vreme kada mi je dijabetes dijagnostikovan. Što se i nastavilo i sada je moja kosa veoma proredjena. Hoće li ikada porasti opet? Da li opadanje kose može biti prvi simptom dijabetesa?

ODGOVOR DOKTORA TRIHOLOGA:

Opadanje kose se često javlja kod dijabetičara. I čak često može biti i prvi simptom dijabetesa kod onih kod kojih još nije dijagnostikovan. Dijabetes se javlja zato što telo ne koristi glukozu kako treba. Ili zbog toga što postoji manjak insulina (dijabetes tip 1). Ili insulin nije u mogućnosti da deluje na pravi način (dijabetes tip 2). Ovo u telu stvara ogroman fiziološki stres. I može imati negativne posledice po ciklus rasta dlake kod dijabetičara.

Stanja gubitka kose: difuzni gubitak kose i telogeni efluvium mogu biti prouzrokovani dijabetesom. Ali onI se obično otkriju nakon što se dijabetes stavi pod kontrolu. Ako je vaš gubitak kose izazvan isključivo dijabetesom, stanje može biti privremeno. I kosa se može oporaviti kada se dijabetes stavi pod kontrolu. Medjutim sobzirom da je Vama dijagnostikovan pre 6 godina i još uvek imate ovaj problem, to se verovatno neće desiti.

Prvi korak je da se otkrije šta je zapravo uzrok Vašeg proredjenja. I da li je povezano sa dijabetesom ili je uzrok nešto drugo što takodje dovodi do proredjenja kose, kao na primer ženska nasledna ćelavost.

Da biste dobili odgovarajući procenu Vašeg stanja i verovatnoću ponovnog rasta, predlažemo Vam da posetite stručnjaka za kosu (doktora trihologa) radi pregleda. On će Vam objasniti uzroke Vašeg stanja kose i preporučiti najefikasnijih način da ga tretirate. Korišćenjem klinički i naučno dokazanih proizvoda kao što su tonici iz 101 linije proizvoda za tretiranje gubitka kose kod dijabetičara nećete negativno uticati na efikasnost lekova koje koristite za dijabetes. Medjutim, pošto ste rekli da ste imali nedavno zdravstvenih problema, preporučujemo Vam da konsultujete svog lekara opšte prakse pre početka lečenja gubitka kose, sobzirom na Vašu medicinsku istoriju i način života.

Takođe je bitno napomenuti da dijabetes izaziva niz problema sa cirkulacijom, uključujući smanjen protok krvi u koži glave koja ima direktan uticaj na zdravlje skalpa i rast kose. Iz tih razloga, trebalo bi da razmislite o primeni FDA- odobrenoj laserskoj terapiji, koja pomaže tako što stimuliše cirkulaciju u skalpu i pokazala se da poboljšava rast kose kroz poboljšanje zdravlja folikula nove kose. Još jedan način da se pomogne poboljšanju kvaliteta kose koja raste jeste da se koriste dijetetski suplementi koji obezbeđuju osnovne vitamine, minerale i hranljive materije koje su Vašoj kosi potrebni za kvalitet kose.