U kakvoj su vezi vaše zdravstveno stanje i opadanje kose?

Dok je većina nas verovatno čula za stanja koja dovode do opadanja kose. Kao što su alopecija areata ili muška nasledna ćelavost. Mnogi nisu ni svesni da postoji veliki broj drugih bolesti koje mogu uzrokovati opadanje kose pored drugih simptoma. Prezentovaćemo neka od najčešćih stanja koja mogu dovesti do proredjenja kose.

Izgled kose otkriva vaše zdravstveno stanje

Policistični ovarijalni sindrom (PCOS)

Gubitak kose je čest symptom kod PCOS. Ovo zdravstveno stanje je veoma često i uzrokuje dizbalans hormona. Povećanje nivoa androgenih i muških hormona i pojava cisti na janicima dovodi i do pojačane maljavosti po telu kod onih koji imaju ovaj sindrom. Medjutim, mnoge žene će doživeti gubitak kose kao rezultat ovih hormonalnih promena.

Anemija

Takodje poznata kao stanje sa manjkom gvožđa u organizmu, anemija je česta i kod onih koji ne jedu dovoljno mesa i kod trudnica. Manjak esencijalnih minerala kao što je gvožđe može uzrokovati gubitak kose ili istanjenje kose, i Vaš lekar opšte prakse će Vam verovatno propisati neke od suplemenata gvožđa kako bi popravili stanje. Dobra i kvalitetna ishrana bogata namirnicama koje sadže gvožđe (spanać, jaja i crveno meso) takođe može pomoći.

Hipertireodizam ili Hipotireodizam

Štitna žlezda luči hormone koji utiču na ceo organizam, ali ako imate hipertireozu (povećan rad štitne žlezde) ili hipotireozu (smanjenu funkciju štitne žlezde), verovatno ćete primetiti neke promene na svom telu kao smanjenje ili porast kilaže, slaba i lomljiva kosa i gubitak ili istanjenje kose. Srećom, ovaj tip gubitka kose je obično kratkotrajan. Kada se uspostavi kontrola nad štitnom žlezdom, kosa obično kreće da se oporavlja i raste.

Hemoterapija

Neki od lekova koji se koriste za lečenje raka nažalost takođe mogu uzrokovati gubitak kose. Hemoterapija je kao nuklearna bomba, jer uništava brzo deljive ćelije, uključujući ćelije raka, ali i brzo deljive ćelije poput kose. Kada se hemoterapija zaustavi, kosa treba da počne ponovo da raste, iako će se često vratiti sa drugačijom teksturom ili bojom.

Šta da radimo ako nam neka bolest uzrokuje opadanje kose?

Jasno je da mnoge bolesti mogu uzrokovati opadanje kose, uzavisnosti od godina starosti i jačine dizbalansa hormona kao u menopauzi i PCOS-u i stanjima uzrokavanim slabom ishranom. Bitno je zapamtiti da mnoga od ovih stanja se mogu uspešno tretirati sa lekovima i odgovarajući tretman može pomoći u ponovnom rastu izgubljene kose. Odlična je ideja konsultovati se sa specijalistom za kosu (doktorom trihologom) ukoliko ste zabrinuti za svoju kosu. Oni će Vam preporučiti odgovarajući tretman kako bi stimulisali rast kose i kako bi povratili optimalnu gustinu i zdravlje kose.