Stres i opadanje kose – fiziološka povezanost

Stres i opadanje kose – „Stres jer kasnite na posao ili imate previše posla ne može da izazove gubitak kose“, objašnjava dr Mirmirani, dermatolog iz Permanente Medical Group u Valleju, Kalifornija. Opadanje zavisi od toga o kom tipu stresa govorimo. Kratkotrajan stres, svakodnevni stres ili nekoliko stresnih dana neće da deluju na Vaše telo na način da izazovu gubitak kose te nedelje. Potrebno je više od toga. Nešto što će učiniti da ne spavate dobro. Da izgubite apetit ili da povećate nivo hormona stresa.

Samo stanja koja izazivaju fiziološki stres mogu da izazovu i opadanje kose, nadovezuje se dr McMichael, profesorka dermatologije u Wake Forest Baptist Health in Winston-Salem, N.C. Na primer, objašnjava ona “ Počinjete ili prekidate upotrebu oralnih kontraceptiva ili gubite više od 6 kg težine ili imate tešku operaciju. Dešavanja poput ovih remete fiziološki balans Vašeg organizma. Drugi stres faktori su strogo niskokalorična dijeta, porodjaj, teška bolest, visoka temperatura, hiruški zahvati i teške infekcije.

Stres i opadanje kose – emocionalna povezanost

Medjutim, emocionalni stres isto tako može da vodi do fiziološkog stresa! McMichael kaže: „Ako prolazite kroz težak razvod, možda ne jedete pravilno, možete da izgubite na težini i da ne spavate dobro. Sve ovo može da izazove fiziološki stres i disbalans Vašeg sistema. Poenta je da ima i mnoga drugih dešavanja koja su fiziološka i dešavaju se. Ne gubite kosu zato što mrzite svog bivšeg muža“. McMichael objašnjava da žene doživljavaju mnogo stvari koje se dešavaju svakodnevno. A koje mogu da ne prepoznaju kao stresogene. Ako ste jednom imali opadanje kose zbog fiziološkog stresa, onda će se verovatno ponoviti.

McMichael objašnjava da toliko dugo ponavljanje mita o direktnoj vezi izmedju emocionalnog stresa i gubitka kose, naterala je sve da veruju u nju. Nema naučnih dokaza koji ukazuju na konkretan emocionlani stres koji može da bude triger faktor za gubitak kose. Obratite se stručnom licu kada se javi opadanje kose! Ponekad je kosa već počela da se obnavlja u momentu kada vi primetite da opada. Takodje, gubitak kose može da bude početni znak 30 tipova zdravstvenih problema. Medjutim ne žurite sa zaključcima. Možete biti savršeno zdravi a da gubite kosu! Zato popričajte sa stručnim i odgovornim licima koji će vas savetovati i dati pravac.

Trihološka analiza kose

Kompjuterizovana trihoskopska analiza kose i kapilicijuma može da vizuelizuje parametre koji su neophodni da se proceni koju formu opadanja imate. Koliko je ozbiljno, da li opadanje vodi ka ćelavosti, da li se kosa spontano obnavlja. Da se odredi forma ćelavosti, stanje na koži glave, ali takodje i kvantitativna analiza gubitka kose. Kvantitativna analiza je bitna da bi se procenio stepen napredovanja nasledne ćelavosti, a saglasno time i mogućnost regeneracije vlakna.

101 HAIR Klinika Vam omogućava da preko kompjuterizovane analize kose i kapilicijuma dobijete jasnu sliku Vašeg trenutnog stanja kose, da dobijete adekvatan plan tretmana i svoje rezultate tretmana sledite transparentno. Kao što sami možete da prepoznate opadanje ili proredjivanje kose tako posle pravilno izvedenog tretmana u 101 HAIR CLINIC centru, moći ćete da vidite i očiglednu i predvidjenu gustinu kose.