PREPOZNAJTE SVOJU FORMU GUBITKA KOSE

Gubitak kose može se manifestovati na mnogo različitih načina, zavisno od etiologije, odnosno uzročnika koji ga izaziva. Opadanje kose može se javiti iznenada ili postepeno i može biti privremeno ili trajno.

Najčešći simptom gubitka kose je postepeno istanjivanje vlasi. Ovaj simptom ukazuje na naslednu formu gubitka kose koja se javlja i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca se kosa, osim toga često povlači u frontalnoj liniji, u zaliscima i na temenom delu. Žene obično zadrže frontalnu liniju, ali imaju značajno istanjenje u području krune.

Moguća je i pojava kružnih zona bez kose. Tada govorimo o alopeciji areati. Ovaj tip gubitka kose osim vlasišta ponekad zahvata i bradu i obrve. U nekim slučajevima vlasište je nadraženo, što je praćeno pojavom svraba.Areata može da se klasifikuje prema šemi distribucije:
Retikularna alopecija areata – kada je gubitak kose ekscesivan i dolazi do konfluacije polja,
Ofijazis – gubitak kose je po stranama i donjem zadnjem delu kapilicijuma,
Sisajifo (obratni ofijazis) – kada su očuvani stranični i zadnji deo kose,
Alopecija totalis – 100% gubitak kose na kapilicijumu,
Alopecija univerzalis – kompletni gubitak kose na svim kosmatim delovima tela.

Iznenadni gubitak kose: fizički ili emotivni šok može uzrokovati iznenadni gubitak kose. Opadaju celi pramenovi pri češljanju ili pranju kose, pa čak i pri nežnom povlačenju. Ovakva forma difuznog gubitka kose poznata je pod nazivom efluvium.

Ovo su najčešći oblici gubitka kose, što ne znači da se manifestuju toliko jasno. Isto tako, neretko prelaze iz jednog u drugi.

Iako ponekad i sami možete prepoznati formu gubitka kose, ipak se za postavljanje tačne dijagnoze obratite stručnom osoblju. Samo uz tačnu dijagnozu lečenje može biti uspešno.