Šta je alopecija areata – opadanje kose u pečatima?

Uticaj na određena stanja kose afektiranih lica veoma se često potcenjuje ili se čak odbacuje kao jednostavan „kozmetički problem“. Alopecija areata (opadanje kose u pečatima) je primer za jedno takvo stanje koje ozbiljno opterećuje afektirana lica. I često ima uticaj na kvalitet njihovog života i samopouzdanja.

Iako je opadanje kose u pečatima jedno od najčešćih autoimunih stanja, patologija ovog hrnoičnog, rekurentnog poremećaja kose prema objavi The New England Journal of Medicine, nije još uvek potpuno proučena.

Trenutno raspoloživi dokazi sugerišu da se alopecija areata može smatrati autoimunim oboljenjem sa T-ćelijama kao medijatorom, gde progresivni gubitak zaštite obezbeđen od strane imunog odgovora normalnih folikula ima centralno značenje.

Kod dobrog procenta klijenata, alopecija areata je asocirana povećanim rizikom od strane drugih autoimunih oboljenja. Obično počinje sa jednim ili više kružnim, maznim poljima bez dlaka na kapilicijumu i može da progredira u potpuni gubitak kose na glavi (alopecija totalis) ili kompletnim gubitkom dlaka na telu (alopecija universalis). Ovo stanje kose je krajno nepredvidljivo i ciklično. Kosa može da poraste potpuno i da opadne ponovo u bilo koje vreme. Tok bolesti je takodje različit kod svake osobe.

Alopecija areata afektuje 2% svetske populacije, u SAD više od 5 miliona ljudi. Javlja se i kod muškaraca i kod žena u bilo kom uzrastu ili kod bilo koje rase.

Prva manifestacija veoma se često javlja još u detinjstvu što je psihološki teško iskustvo. Iako ne ugrožava život alopecija areata definitivno menja život i njena iznenadna pojava, rekurentne epizode i nepredvidljiv tok imaju duboki psihološki uticaj na život pogodjenih ovim problemom kose.

Vrste alopecije areate

Kod svih formi alopecije, folikuli ostaju živi i sposobni su da produže sa normalnim formiranjem dlaka kada dobiju adekvatan signal. Kod svih slučajeva rast kose može da se javi i bez tretmana čak i posle mnogo godina.

Alopecija areata je često stanje koje rezultuje gubitkom kose dlaka na kapilicijumu ili bilo gde na telu. Postoje tri oblika alopecije:

  • alopecija areata,
  • alopecija areata totalis i
  • alopecija areata univerzalis.

Alopecija areata, najčešća varijacija autoimune bolesti, manifestuje se kružnim, maznim poljima različite veličine na kapilicijumu.

Alopecija areata totalis manifestuje se potpunim gubitkom kose na glavi.

Alopecija areata univerzalis je najređa forma alopecije areate i manifestuje se gubitkom dlaka cele glave i tela.

Uspešan tretman alopecije areate

Ne postoje odobreni tretmani od strane Američkog biroa za kontrolu lekova specifično namenjeni za alopeciju areatu, totalis i univerzalis.

Ali mnogi naučnici pokušavaju sa tetmanima koji daju rezultate. D-r Zhao je jedan od najpoznatijih svetskih eksperata za probleme gubitka kose i kreator je najprodavanijih 101 tonika. Interes za probleme sa kosom počeo je sa željom da nađe rešenje za alopeciju areatu.

Koristeći znanje svoje familije koja se vekovima unazad bavi tradicionalnom kineskom medicinom D-r Zhao 1974-te je proizveo prvi tip 101 tonika namenjen samo alopeciji areati. Od tada u Medicinskom Naučnom Institutu za istraživanje i regeneraciju kose kao najstarijoj medicinskoj naučnoj instituciji u svetu ovakvog oblika, sa timom od 20 doktora i 30 naučnih istraživača postojano radi na usavršavanje 101 tonika za bolji efekat kod klijenata.

Koristeći savremenu sofisticiranu destilacionu tehnologiju ekstrakta biljaka Kineske tradicionalne medicine, bazirajući se na teoriji targetiranih medikamenata, D-r Zhao sprovodi istraživanja i proizvodnju visoko tehnoloških proizvoda, obezbeđujući spoj tradicionalne kineske medicine i visoke svetske tehnologije.

101 formula je prirodan proizvod baziran na biljnim ekstraktima. I nema nikakve kontraindikacije za korišćenje niti pak nus efekte.

Formula 101 je specijalno namenjena za tretman različitog stadijuma alopecije areate, totalis i univerzalis. Mikstura ekstrakta potstiče krvnu cirkulaciju noseći potrebne aminokiseline, vitamine i minerale za dlaku. Sa ciljem da normalizuje njen ciklus i da vrati folikule njihovoj aktivnoj fazi rasta.

Mnogi faktori koji se odnose na zdravstveno stanje afektiranog lica, razvoj problema, vreme trajanje problema, stanje kapilicijuma mogu da pomognu ili da uspore rezultat.