Iako se smatra da je opadanje kose pretežno problem muškaraca, pokazalo se da taj podatak nije tačan i na veliko razočarenje nasledni gubitak kose sve je češći i kod žena.

40% žena ima vidljivo proređivanje kose do 40-te godine, prema Američkoj Akademiji Dermatologa. Gubitak kose kod žena je uznemiravajuće i destruktivno po emocionalno zdravlje i samopouzdanje.

Na žalost, sredina je prinudila žene da stradaju u tišini!

Generalno je prihvaćeno da muškarci prolaze kroz taj proces ćelavosti. Za još veće žaljenje je što medicinska zajednica obraća malo pažnje na problem gubitka kose kod žena.

Zbog toga što gubitak kose nije stanje koje ugrožava život, doktori često zanemaruju žalbe žena o intenzivnom opadanju kose. I u osnovi objašnjavaju da „nije strašan problem’’ ili da „će trebati da se naviknu da žive sa tim’’.

Svakako ovi doktori ne uzimaju u predvid da psihološka šteta izazvana gubitkom kose i osećaj izgubljene privlačnosti deluje destruktivno i frustrirajuće kao i bilo koja ozbiljna bolest.

I da u suštini može da bude emocionalna osnova koja direktno može da utiče na fizičko zdravlje.

Američka Asocijacija za probleme gubitka kose (American Hair Loss Association) prepoznaje da opadanje kose kod žena je ozbiljno stanje koje menja život ženama i ne sme da se i dalje ignoriše.

Uzroci opadanja kose se mogu teško odrediti

Androgena alopecija, nazivana i muškom ili ženskom naslednom ćelavošću samo je poslednjih nekoliko dekada delimično proučavana i shvaćena.

Mnogo su dugo naučnici verovali da razlog opadanja kose je predominacija muškog polnog hormona, testosterona, kojeg i žene normalno imaju u minimalnim količinama.

Ali, dok je testosteron jezgro procesa ćelavosti, dihidrotestosteron se sada smatra za glavni uzrok. DHT (dihidrotestosteron) stvara se iz testosterona uz pomoć enzima 5-alfa reduktaze.

Naučnici smatraju da nivo DHT-a koji se vezuje za receptore folikula dlaka kapilicijuma je presudno za opadanje kose. DHT minijaturiše folikule dlaka i onemogućava formiranje zdrave i kvalitetne dlake. Kosa slabi i sa vremenom se trajno gubi.

Ovaj hormonalni proces konverzije testosterona u DHT, koji oštećuje folikule dlaka, dešava se i kod muškaraca i kod žena.

U normalnim stanjima, žene imaju samo mali fragment nivoa testosterona koji imaju muškarci.

Ali i niski nivo DHT-a može da izazove opadanje kose kod žena

U igri ulazi i genetska predispozicija koja se manifestuje preko osetljivosti folikula dlaka na DHT tačnije na broj receptora za DHT. Geni su presudni u najvećem broju slučajeva za pojavu ćelavosti kod žena.

Isto tako, normalni nivo DHT-a može da izazove opadanje kose i kada imate hemijski tip tela koji je preosetljiv na normalni nivo supstanci, uključujući i hormone. Svakako kada se nivo testosterona poveća DHT se povećava a to je još veći problem.

DHT nivo može da bude povećan ali da bude u granicama koje doktori smatraju normalnim za testove. Ali i oni mogu da budu dovoljno visoki da izazovu problem opadanja kose kod žena.

Mnogo je bitno da se naglasi da hormoni funkcionišu najbolje kada su u delikatnom balansu, pa muški hormoni i ne moraju da budu povećani da bi izazval problem kod žena.

Njihovi suprotni hormoni, ženski hormoni, mogu da budu sniženi i tada dominantno dejstvo imaju muški hormoni među kojima i DHT. Takav disbalans isto tako izaziva probleme a jedan od njih je i gubitak kose.

Policistični jajnici, određeni kontraceptivi, trudnoća i menopauza mogu da budu razlog da započne problem sa kosom.

Opadanje kose može da bude izazvano i disbalansom tireoidnih hormona, trudnoćom, bolestima, određenim lekovima koji mogu da deluju na faze rasta i opadanja dlaka.

U suštini i ne javlja se uvek intenzivno opadanje kose već difuzno slabljenje kose celom površinom glave izraženije u određenim zonama. Hormoni su ciklični. Nivoi ženskih hormona se smanjuju kako se bliži menopauza i nakon toga.

Ciklična priroda naše kose i hormoni su jedni od razloga zbog čega opadanje kose može da se poveća za kratko vreme.

Metode lečenja androgene alopecije kod žena

Razumevanje razloga koji dovode do opadanja kose kod žena je preduslov za uspešno planiranje tretmana i efikasno postizanje rezultata.

Tretmani za stopiranje gubitka kose u 101 HAIR CLINIC  bazirani su ka blokadi dejstva *odgovornog* za opadanje, DHT.

Proizvodi sa herbalnim ekstraktima koji imaju regulativno dejstvo na DHT su neophodni. Ponekad su potrebni fitoestrogeni koji će da pomognu aktivnost ženskih hormona koji su prirodna zaštita kose.

Na taj način suptilno se pomaže u normalizaciji delikatnog nivoa hormona na nivo kapilicijuma, bez ikakvih sistematskih nus pojava.

Koliko se ranije počne sa tretmanom toliko su rezultati bolji. Dugogodišnje trajanje problema sa kosom dovodi do trajnog uništavanja korena i nemogućnost ponovnog rasta kose.

Pravovremeni početak biostimulativnim tretmanima omoguća optimalan rast i maksimalni efekat gustine kose.