Nasledni gubitak kose kod muškaraca takodje poznata i kao androgena alopecija, je najčešća forma gubitka kose.

Gubitak kose kod muškog tipa androgene alopecije u početnom stadijumu karakteriše se istanjivanjem kose kao posledica smanjenja funkcije folikula, a zatim sa kompletnim gubitkom kose kao posledica prestanka funkcije folikula.

Razlozi za naslednog gubitka kose

*Andro* se odnosi na androgene hormone (testosteron, dihidrotestosteron) neophodne da podstaknu muški tip opadanja kose. 5-alfa reduktaza je bitan enzim koji transformiše testosteron u dihidrotestosteron (DHT).

*Genetika* se odnosi na nasledne gene presudne da bi se javila ova forma opadanja. Dihidrotestosteron deluje na genetski *osetljivije* folikule dlaka, što determiniše postepenu konverziju terminalnih, čvrstih dlaka u slabije i na kraju velusne dlake (tanke i nepigmentisane).

Studije pokazuju da veličina dermalne papile preko koje se hrani dlaka diktira veličinu dlake koje se formira, a kod androgene alopecije neke od ćelija dermalne papile izumiru zbog dejstva DHT-a, dolazi do procesa *minijaturizacije* papile, i kao rezultat i dlake su sve tanje.

Znaci i simptomi kod naslednog gubitka kose

Klinički znaci androgene alopecije kod muškaraca su univerzalni i odmah su prepoznatljivi u najvećem broju slučajeva.

Postepena tranzicija čvrstih, jako pigmentisanih dlaka u slabiije, kraće, manje pigmentisane dlake pa sve do nepigmentisanih velusnih dlaka. Zapaža se značajna učestalost opadanja kose.

Prvi znaci su postepeno oslabljenje u temporalnim zonama, praćeno progresivnim oslabljenjem frontalnog dela (iznad čela) i verteksa (temeni deo).

Recesija frontalne linije sa formiranjem zalistaka je uobičajena, u formi slova M. Sa progresijom procesa gubitka kose frontalna i temena linija se približavaju i finalno se povezuju u zoni potpuno izgubljene kose na kruni glave.

Metode lečenja muške androgene alopecije

Tretman protiv genetskog gubitka kose i stimulacija rasta kose kod muškaraca, je kompleksan tretman koji u sebi integriše savremenu lasersku tehnologiju, Microneedling mezoterapija i herbalne proizvode za DHT blokadu.

Raznovrsnost biljnih ekstrakta u sastavu 101 B proizvoda blokira dejstvo DHT-a kao glavnog faktora gubitka kose. Određeni sastojci pak onemogućavaju realizaciju genetske poruke gubitka kose. Na taj način se sprečava dejstvo dva glavna faktora koji izazivaju istanjenje i gubitak kose.

Preko održavanja balansa hidrolipidnog sloja na kapilicijumu sprečava se dejstvo dopunskih faktora koji mogu da pogoršaju gubitak kose. Zdravi kapilicijum bez znakova masnoće, peruti, gljivične infekcije je zdrava sredina za rast dlaka.

Međutim, da bi se povratila izgubljena kosa nije dovoljno samo da se blokiraju faktori koji vode do opadanja, već je potrebna i optimizacija funkcije folikula dlaka, koji pod dejstvom tih faktora ima kompromitovanu aktivnost.

Tako aktivirani folikul može ponovo da formira zdravu, čvrstu i pigmentisanu dlaku. Podstiče se aktivnost dermalne papile, preko stimulacije cirkulacije različitim postupcima. Pojačana cirkulacija omogućava odstranjivanje nataloženog DHT-a oko folikula, čime pomaže u odstranjivanju glavnog činioca zbog koga dolazi do opadanja kose.

Problem opadanja kose uspešno se rešava mezoterapijom, PRP tretmanima, laserskom terapijom. Može se kombinovati više različitih tretmana, uključujući i sredstva za lokalnu primenu zavisno od kliničke slike pacijenta.

Za postizanje najboljih rezultata, lekari iz naše klinike se nesebično posvećuju svakom pacijentu uz korišćenje najsavremenijih sredstava i tretmana.

Bitno je da naglasimo da je tretman uspešan samo ukoliko se radi o živim folikulima. Iako neki folikuli mogu biti latentni (ne proizvode dlake), oni ipak još mogu biti živi što se utvrdjuje od strane doktora specijalista trihologije tokom trihološke analize. Atrofirani folikuli se nikako ne mogu vratiti u funkciju osim transplantacijom novih folikula na tim mestima.