Mršavljenje je pojam koji se među ženskom populacijom pominje cele godine.

Ako pokušavate da smršate ovog leta, pročitajte ovo da se osigurate da vaš gubitak težine ne dovode do gubitka kose.

Gubljenje na težini može da dovede do opadanje kose

Gubljenje na težini, čak i kada ste još uvek pridrzavate zdrave ishrane i ne pijete neke lekove napravljene da potpomognu gubitku težine, može često da dovede do gubitka kose.

To stanje se zove telogeni efluvijum. Gde je gubitak kose posledica naglog šoka za vaše telo, u ovom slučaju uzrokovano niskim kalorijama ili niskim sadržajem ugljenih hidrata koji su neophodni da organizam radi jače kako bi se smanjile masnoće iz rezervi masnih naslaga.

Srećom, kosa ima tendenciju da ponovo izraste nekoliko meseci kasnije.

Ali ako se to ne desi, moglo bi se razviti u dugoročni obrazac gubitka kose, što zahteva lečenje da bi se zaustavili ti efekti. Problemi takođe mogu nastati u nedostatku hranljivih materija i proteina u vašoj ishrani.

Sobzirom da su naši folikuli izgradjeni od keratina, a kako je keratin vrsta proteina, sledi da ishrana veoma niska u proteinima (kao što su veoma niske kalorijske dijete) otežava folikulima da stvore jaku i zdravu kosu.

Nizak nivo gvožđa takođe može biti problem. Jer bi mogao rezultirati nedostacima vitamina A, B i D i niskim nivoom cinka i magnezijum.

Pilule za mršavljenje?

To govori da kada tražite “ pilule za mršavljenje“ u Google-u , čest je opis da “pilule za mršavljenje” izazovaju gubitak kose.

To bi značilo da bi se mnoge žene trebalo zabrinuti zbog ovog potencijalnog sporednog efekta. Pogotovu posle čitanja zabrinjavajućih priča ljudi na internet forumima.

“Pilule za mršavljenje” po samoj svojoj prirodi često izazivaju promene u metabolizmu i hormonima. A ta iznenadna promena može igrati rasulo u vašem telu. Ponovo dovodeći do telogenog efluvijuma-difuznog gubitka kose. Uvek konsultujte svog lekara pre početka korišćenja ovih pilula. I pitajte ih da li je gubitak kose poznati neželjeni efekat tih lekova.

Ako posle nekoliko meseci, gubitak kose bude još uvek značajan bilo bi dobro doći da Vas pregleda jedan od naših stručnjaka za gubitak kose koji može da proveri sve uzroke gubitka kose.

Dakle, šta je rešenje?

Preporučujemo da se osigura ishrana niska u određenim mastima i ugljenim hidratima. A visoka u hranljivim namirnicama, a bez eliminacije bilo koje od grupa namirnica.

Cilj je polako ali sigurno mršavljenje izbegavanjem upotrebe “ pilula za mršavljenje”, izgladnjivanja i veoma niskog dnevnog unosa kalorija. Vežbajte redovno i što je najvažnije, dozvoliti sebi povremeno poslasticu!