Vaša kosa je odraz Vašeg celokupnog zdravlja. I kada u telu postoji neki problem rast kose često može da se uspori ili čak zaustavi. Usmeravajući energiju tamo gde je najviše tada potrebna. Opadanje kose može biti neželjeno dejstvo dizbalansa štitne žlezde. Ali takodje može biti i znak nekog drugog oboljenja.

Šta je dizbalans štitne žlezde?

Postoje dva tipa poremećaja tiroidne žlezde:

1) Hipotiroidisam (kada tiroidna žlezda ne produkuje dovoljno Tiroksina, tiroidnog hormona odgovornog za regulisanje metabolizma). Takodje je ovo stanje poznato kao smanjena funkcija štitne žlezde. I simptomi tog stanja su bezživotna kosa, gubitak kose, zamor, zatvor i dobijanje na težini. Ovo stanje se leči odgovarajućim lekovima kako bi se poravio nivo tiroidnih hormona.

2) Hipertiroidisam, ili preaktivna tiroidna žlezda, je stanje gde vaša štitna žlezda produkuje i previše Tiroksina. Sobzirom da je ovaj hormone odgovoran da metabolizam funkcioniše kako treba, oni koji imaju ovaj problem mogu primetiti neobičan gubitak na težini i zamor kao i proredjenje i neujednačen gubitak kose.

Zaštitite svoju kosu

Zdrava, raznovrsna ishrana i pravilna nega Vaše kose je od vitalnog značaja kada primetite znake gubitka kose– izbegavanje čestog farbanja i hemijskog tretiranje kose može pomoći da se malo smanji opadanje. Takodje treba izbeći suplemente koji sadrže alge i jod jer oni ometaju funkciju lekova za štitnu žlezdu i tako smanjuju apsorbciju levotiroksina, najbitnijeg sastojka lekova za poremećaj štitne žlezde.

Dijagnostikujte uzrok opadanja kose i tretirajte ga na pravi način

Gubitak kose može biti urokovan različitim faktorima, od ekstremnog stresa do manjka gvoždja u organizmu, čak se može javiti i nakon porodjaja. Medjutim, ako imate i druge simptome poremećaja štitne žlezde pored opadanja kose, proverite krvnu sliku i hormone štitne žlezde i konsultujte se sa ekspertima za kosu oko opcija za ponovni rast Vaše kose.

Za mnoge muškarce i žene sa poremećajem štitne žlezde, opadanje kose je privremeno i obično ponovni rast kreće nakon 3 do 4 meseca od početka lečenja. Trebalo bi znati da kada kosa ponovo poraste, njena struktura i boja može biti drugačija od predhodne. To se dešava često i ne bi trebalo da se brinete zbog toga.