Trudnoća i opadanje kose – Око 90 % vaše kose raste u jednom trenutku, dok je drugih 10% u fazi mirovanja. Na svaka dva do tri meseca kosa koja je u fazi mirovanja opadne i tako omogući novoj kosi da izraste iz svog mesta. Telogen effluvium je preterano opadanje kose koje se javlja jedan do pet meseci nakon trudnoće . To nije neobično,utiče na negde izmedju 40 do 50 % žena, ali kao i većina promena tokom trudnoće, to je privremeno.

Tokom trudnoće dolazi do povećanja nivoa hormona estrogena.Estrogen izaziva kosu da ostane u fazi rasta i stimuliše rast vaše kose. Dok ste u drugom stanju, trebalo bi očekivati gustu i lepu kosu.

Gubitak kose koji je povezan sa trudnoćom obično se javlja nakon porodjaja. Tokom trudnoće, povećan broj dlaka je u fazi mirovanja. Ovaj uslov nije dovoljno ozbiljan da izazove polja bez kose ili stalni gubitak kose, i trebalo bio da počne da se smanjuje u roku od 3-4 meseci nakon porodjaja. Ako mislite da imate neobičan gubitak kose, dok ste u drugom stanju, to može biti posledica nedostatka vitamina ili minerala. Najčešći period opadanja kose javlja se oko tri meseca nakon porodjaja. Porast hormona tokom trudnoće vas čuva od gubitka kose. Nakon porodjaja,hormoni se vrate na normalan nivo što dozvoljava kosi da opada i da se vrati u normalan ciklus. Normalan gubitak kose koji je odložen tokom trudnoće može ispasti odjednom.

Do 60% od vaše kose koja je u stanju rasta može ulaziti u telogen fazu mirovanja. Gubitak kose je obično izražen najviše 3 do 4 meseca nakon porodjaja kako bi se vaši folikuli podmladili.Kao što je ranije navedeno, ovo je privremeni gubitak kose i vraća se u normalu u roku od šest do dvanaest meseci.

Gubitak kose može biti izazvan bilo čime što podrazumeva promenu u ravnoteži hormona estrogena u vašem organizmu. Gubitak kose može biti posledica jednog ili više od sledećih:

1. Prekid kontraceptivnih pilula ili bilo koje druge hormonske terapije kontrole radjanja

2. Pobačaj ili mrtvorodjenost

3. Abortus

4. Hormonski disbalans

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da imate zdraviju kosu i /ili da smanjite gubitak kose tokom trudnoće i nakon porodjaja:

1. Konsultujte se sa svojim doktorom da vam obezbedi pravilnu ravnotežu

2. Odbegavajte frizure koji opterecuju i stresiraju kosu

3. Jedite dijetu bogatu voćem i povrćem, kije sadrži flavonoide i antioksidante koji mogu da pruže zaštitu folikula i podstiču rast kose.

4. Koristite šampone i sredstva koji sadrže botin i silicijum

5. Kosa je krhka kada je mokra, pa budite nežni

6. Ukoliko je potrebno da koristite fen ili druge aparate što geju, pokušajte da koristite opciju hladjenja

7. Dopunite svoju ishranu sa sledećim vitaminima: Vitamini B kompleksa, Biotin ,Vitamin C, Vitamin E ,CInk

I pored toga što opadanje kose nije medicinski hitno stanje ukazuje na neke značajne promene koje mogu delovati na Vaše zdravje I zdrvaje Vašeg deteta. Zato mora da se reši primarni uzrok opadanja, a paralelno da se primeni lokalni tretman kose koji će stimulisati ponovni rast kose.