Policistični ovarijalni sindrom (PCOS) je stanje koje se vidja kod 1 od 10 žena u reproduktivnom periodu. Iako se može javiti i kod devojčica sa 11 godina. Mnogo je češće kod odraslih, i smatra se da na to ima uticaja i genetika.

Ukoliko je Vaša majka ili sestra imala PCOS, veća je veravatnoća da ćete i vi imati ovo stanje.

Šta je Policistični ovarijalni sindrom?

Policistični ovarijalni sindrom je stanje koje se može odraziti na Vaš menstrualni ciklus, nivo hormona, srce i na mogućnost radjanja. Ovo stanje može uzrokovati neredovne ili nepravilne menstrualne cikluse, male ciste na janicima i veći nivo androgenih hormona u telu. Takodje može uticati na Vaš izgled, uključujući i kosu.

Žene sa PCOS mogu primetiti da im je njihova kosa postala tanka, krta i promenjene strukture kao i veći broj dlaka na četki nakon češljanja ili u kadi nakon pranja kose.

Visok nivo androgena kao što je dihidrotestosteron (DHT) može uzrokovati gubitak kose, utičući na folikule dlake i urokovajući da stanu sa produkcijom dlake. Ovo takodje može dovesti do pojačane maljavosti na ostatku tela, kao što su grudi ili lice.

Šta uzrokuje Policistični ovarijalni sindrom?

Uzrok PCOS je i dalje nepoznat. Hormonalni dizbalan u ovom stanju dovodi do veće produkcije androgena, muških hormona kojih inače ima manje u ženskom organizmu. Visok nivo androgena može dovesti do povećanja težine, problema sa ovulacijom, pojačane maljavosti i pojave akni. Ostali simptomi koji se mogu javiti su neplodnost, odsutnost menstrusacije, perut i masna koža, anksioznost i depresija.

Tretmani za kosu kod PSOS

Ukoliko želite da smanjite ili sprečite opadanje kose, trebalo bi da uradite nekoliko stvari. Ukoliko ste zabrinuti za kosu, posetite specijalistu za kosu (doktora trihologije). Takodje odgovarajuća ishrana speijalna za one koji imaju PCOS, dovoljan san i manje stresa može Vam pomoći. Obratite pažnju na Vašu rutinu nege kose- probajte da izbegnete jako zategnute frizure i razne hemikalije na kosi kao što je farbanje.

Neki odredjeni lekovi koji se koriste za lečenje PCOS mogu uticati na kosu, pa pitajte vašeg doktora da li postoje neki alternativni lekovi ukoliko mislite da su Vam lekovi koje ste do tada pili uzrokovali problem sa kosom. Mnoge žene sa PCOS takodje imaju i problem sa štitnom žlezdom, tako da bi trebalo da prekontrolišete nivoe hormona štitne žlezde kako bi isključili nju kao mogući uzrok gubitka kose.

Kosa može ponovo početi da raste kada krenete sa odgovarajućim lekovima i ishranom, ali specijalisti za kosu Vam mogu preporučiti i individualan tretman za stimulaciju rasta kose kako bi oporavili postojeće stanje i osigurali optimalno zdravlje Vašoj kosi.