Jedno od najčešćih pitanja koje muškarci koji bi želeli da izbegnu gubitak kose pitaju je – da li bavljenje sportom sprečava ćelavost? Ovde su neki saveti koji će vam pomoći da odgovorite na ovo pitanje:

Bolje opšte zdravlje

Redovna vežba je ključ za održavanje dobre cirkulacije i zdravog srca. Neograničen protok krvi u koži skalpa je važan za pružanje hranljivih materija koje koristi vaš folikul da bi unapredio novi rast kose. Ako je protok krvi ograničen ili smanjen, ove ključne hranljive materije se ne isporučuju koži temena. I to loše utiče na zdravlje kose.

Bolja ishrana

Kao deo dobrog režima vezbi u teretani, muškarci (i žene) bi takodje trebalo da poboljšaju svoju ishranu. Manje zasićenih masti, više svežeg povrće. I pravilnija ravnoteža vitamina i minerala obezbeđuju tačne hranljive materije neophodne za zdrav rast kose i zdravu kožu glave.

Bolje upravljanje stresom

Poznato je da vežbanje smanjuje stres. Veruje se da je i okidač za nekoliko stanja. Uključujući gubitak kose po imenu telogeni efluvijum. Nekoliko odlazaka u teretanu svake nedelje može pomoći da se smanji krvni pritisak, nivo hormona stresa. I povećava oslobađanje endorfina koji pomažu ljudima da se osećaju bolje.

Dakle, da li bavljenje sportom sprečava ćelavost?

Uprkos svim ovim pogodnostima i koristima od teretane, realnost je da odlazak u teretanu ne može da spreči genetsku ćelavost. Ono što može da se pomogne i uradi je da se održava kosa zdravom koliko je to moguće. A da se čuva od nekih oblika gubitaka kose povezanih sa načinom života.