Opadanje kose je čest subtilan poremećaj koji se može javiti svremena na vreme.

Neadekvatne dijete, programi za brzo skidanje kilaže, neke bolesti i upotreba nekih lekova mogu uzrokovati deficit minerala u organizmu koje dalje uzrokuje opadanje kose. U nekim slučajevima, suplementi sa pojedinim mineralima će prevenirati opadanje kose i pojačati njen rast.

Cink

Cink pomaže normalnu funkciju rada ćelija folikula dlaka. Simptom deficita cinka je suv scalp koji se peruta i opadanje kose.
Prema studijama „Obesity Surgery“ iz 1996 koje su sprovedene od strane doktora iz Engleske, otkriven je deficit cinka kod pacijenata koji imaju opadanje kose nakon operacije želudca. Tada su otkrili da se opadanje kose značajno zaustavilo i da se rast kose povratio nakon suplementacije cinka. Iako crveno meso obezbedjuju dosta cinka, ostrige ga imaju mnogo više. Pasulj, žitarice, orašasti plodovi i plodovi mora sadrže, takodje, cink. Medjutim treba imati na umu da i previše cinka može izazvati opadanje kose.

Gvoždje

Nivo gvoždja u organizmu može da se umanji na razne načine. Uzrok mogu biti bolest, lekovi,operacije,menstruacije,čirevi koji krvare,trudnoća,loša ishrana i upotreba antacida. Neka hrana,kao čaj i kafa sprečavaju apsorpciju gvoždja. Anemija uzrokuje da kosa bude suva i lomljiva. Zatim se javlja i opadanje kose. U 2002 godini, na Univerzitetu u Portsmouth, Dr. Hugh Rushton je sproveo studiju na ženama koje gube kosu i zapazio je deficit gvoždja i lizina. Rushton preporučuje dodatak u ishrani sa gvoždjem i lizinom da bi se smanjilo opadanje kose.

Prema Nutra listi satojaka, National Institute of Health and Medical Research upotrebio je 13 000 zdravih subjekata u testiranju sa antioksidansima. Zaključali su da je deficit u gvoždju i niski unos gvoždja uzrok gubitka kose. Rezerve gvoždja su bile signifikantno niže kod žena sa ozbiljnim opadanjem kose. Hrana bogata gvoždjem je crveno meso, zeleno listasto povrće I sočivo i sl.

MSM

Metilsulfonilmetan, MSM, je prirodno jedinjenje koje sadrži sulfur i ima ga u povrću i žitaricama. Podstiče metabolizam i zdravje potkožnog tkiva. MSM je primarno bio istraživan kod smanjivanja bola kod artritisa ali istraživanja su pokazali nejgov benefit i na kosi. Studija od 2001,od doktora Ronald M. Lawrence, director Saveta za Prirodnu ishranu, pokazala je značjano poboljšanje u dužini kose i povećanje dijametra dlake za samo 6 nedelja kod pacijenta koji su primali MSM.

Kalcijum i Magnezijum

Disbalans sa povećanjem kalcijuma u odnosu na magnezijum u telu može da rezultira sa visokim nivoom insulina, koji može da uzrokuje opadanje kose. Balansirajte unos kalcijuma i magnezijuma unosom orašastih plodova, povrća tamno zelene boje i ribe.

Minerali u tragovima

Nedostatak selena i joda, minerala neophodnih za pravilnu funkciju štitne žlezde, mogu da dovedu do gubljenja kose. Seleniuma ima u jajima, orašastim plodovima, melčnim proizvodima, mesu i ribi. Silicium je važan mineral za formiranje keratina, proteina dlake. Dobri izvori siliciuma su zrnasta hrana, zeleno listasto povrće i pirinač. Nedakevatni unos bakra može da vodi do anemije i opadanja kose. Jedite morsku hranu, soju i sočivo radi unosa bakra.