NAJVAŽNIJIH HRANLJIVIH SASTOJAKA PROTIV OPADANJA KOSE

Prema specijalisti za restavraciju kose dr Alen Bauman, 20 % muškaraca počinju da gube kosu u svojim dvadesetim godinama. Dok genetika igra nesumnjivo veliku ulogu, ipak postoje i drugi faktori koji mogu da ubrzaju proces gubitka kose. Jedan od tih faktora je hrana.

’’ Kao i svakom drugom delu tela ili komponenti zdravlja, tako su i kosi potrebne različite hranljive materije da bi rasla i bila zdrava’’, kaže nutricionista Ranija Batajneh. ’’Sobzirom da se hranljive materije najpre distribuišu do vitalnih organa u našem telu, pre nego stignu do kose, naročito je važno da unesete dovoljno raznih hranljivih materija da bi se obezbedio zdravi rast kose.’’

U produžetku vam prezentujemo potrebne hranljive materije koje su esencijalne za zdravu kosu kao i produkti u kojima su ove hranljive materije sastavni deo:

Omega-3 masne kiseline

Osim što predstavlja hranu za mozak, omega -3 masne kiseline hrane ceo organizam. Kao takvi predstavljaju esencijalne nutritijente koji stižu sve do folikula kose i ćelijskih membrana na vašem kapilicijumu, i na taj način neguju folikule i promovišu rast zdrave kose. Dopunski, omega – 3 masne kiseline dodaju elastičnost vašoj kosi, sprečavajući da postane lomljiva. Ali morate biti svesni da naše telo ne može samostalno da proizvodi omega-3 masne kiseline, pa je jedini način da ih unosite putem konzumiranja hrane bogata njima.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: laneno seme, orasi, losos, tuna, kelj, maslo od semena repe.

Cink

Glavna funkcija cinka u našem telu je rast i popravka tkiva. U tom pravcu cink pomaže u očuvanju zdravlja vašeg kapilicijuma i kose. Cink isto tako reguliše hormone (uključujući i testosteron) u telu i pomaže u održavanju proizvodnje sekretornih žlezda u kapilicijumu, koji pak pomažu rast vaše kose. Dnevno ne bi trebalo da unosite više od 11 mg cinka.

Hrana bogata cinkom: leblebije, pšenica, ostrige, teleća crna dzigerica, pečeno goveđe meso.

Proteini

Vaša kosa u najvećoj meri je čist protein. Pa ukoliko ne konzumirate dovoljno proteina za vaše mišiće i kosu onda se može desiti da imate istaknute bicepse ali ćelavu glavu. Ispitivanja su pokazala i da nedovoljan unos kvalitetnih proteina može da deluje na beljenje kose (gubitak prirodnog pigmenta). Ukoliko ste na dijeti, dr Bauman savetuje da je neophodno da unosite hranu bogatu visoko-kvalitetnim prirodnim proteinima. A šta ako ste vegeterijanac ili možda vegan? Ne brinite se, postoje niz proteina koji su visoko-kvalitetni a biljnog su porekla.

Hrana bogata proteinima: jogurt, jaja, kelj, kikiriki, pasulj, grašak, sočivo, tofu, piletina, ćuretina.

Gvožđe

Kada se radi o zdravoj cirkulaciji, konzumiranje dovoljnih količina gvožđa je krucijalno. Gvožđe pomaže u isporuci krvi do ćelija tela. Nedovoljne količine gvožđa znači nedovoljna cirkulacija krvi u vašem kapilicijumu a sa tim i nemogućnost da se isporučuje dovoljno kiseonika neophodnog za rast kose kaže dr Bauman. U suštini ispitivanja su pokazala korelaciju između anemičnosti zbog nedostatka gvožđa i opadanja kose.

Hrana bogata gvožđem: tamno lisnato povrće, integralne žitarice, pasulj, crveno meso, ćuretina, žumance, školjke, ostrige.

Vitamini A i C

Oba vitamina doprinose proizvodnji sebuma, masne materije koje luče folikuli kose. Sebum je prirodan kondicioner kose koji sprečava njenu lomljivost. Dopunski vitamin C ima pozitivno delovanje na gvožđe koje je ključno za dobru cirkulaciju krvi do svih ćelija uključujući i one na kapilicijumu. Dr Bauman preporučuje dnevnu dozu vitamina A ne veću od 15.000 IU, zato što u protivnom može da podstakne gubitak kose. Preporučena dnevna doza vitamina za muškarce je 5.000 IU.

Hrana bogata vitaminima A i C: blitva, brokoli, krompir, tikva.

Magnezijum

Prema Američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo magnezijum je četvrti najzastupljeniji mineral u organizmu i potreban je za više od 300 biohemijskih reakcija – uključujući i rast kose. Istraživanja na Medicinskom Univerzitetu Južne Karoline pokazuju da 68 procenata odraslih amerikanaca ne unose dovoljno magnezijuma preko osnovnih hranljivih sastojaka, što pridonosi povećanju zapaljenskih reakcija tela. Drugi rezultat? Gubitak kose. Dr Bauman ističe da je nedostatak magnezijuma povezan sa gubitkom kose kako kod muškaraca tako i kod žena.

Hrana bogata magnezijumom: bademi, spanać, sočivo, pirinač.

Radi se o elementu u tragu koji pomaže telu u stvaranju selenoproteina, koji reguliše reprodukciju, metabolizam, sintezu DNK, i imunitet. Selen, isto tako, stimuliše folikule kose prema rastu nove kose. Predoziranje selenom može da izazove stvaranje ogromnih količina selenoproteina što dovodi do abnormalnosti folikula, smanjen rast i gubitak kose.

Hrana bogata selenom: brazilski orasi, tuna, rakčići, sardina, šunka.

Prema medicinskim istraživanjima ovu su sedam najvažnijih hranljivih sastojaka protiv opadanja kose.