Već dugo je poznato da je jedan od najčešćih tipova alopecija kod muškaraca, ali i kod žena upravo androgena alopecija. Ona je uslovljena povećanjem dihidrotestosterona (di-hidro-testosteron: DHT), androgenog hormona sa proređivanjem i opadanjem kose.

Imati androgenu alopeciju ne znači imati povećanu koncentraciju testosterona

Premisa da svi muškarci koji pate od androgene alopecije imaju previsok nivo testosterona je davno opovrgnuta.

Androgena alopecija zapravo predstavlja reakciju hipersenzibilizacije folikula dlake na androgene hormone. To bi značilo da i kod osoba sa nižim koncentracijama testosterona može doći do hipersenzibilizacije folikula i sledno androgene alopecije.

Testosteron je važan androgeni hormon koji postoji kod oba pola, ali se razlikuje u koncentraciji.

Sa ciljem da se shvati uloga testosterona u gubitku kose, potrebno je da se razume njegov fiziološki metabolizam u telu.

Metabolizam testosterona

Testosteron se metaboliše u dva veoma važna hormona: estradiol i DHT (dihidrotestosteron).

Implementacija estradiola se odvija uglavnom u masnom tkivu i u testisima.

Implementacija DHT-a se odvija u koži i prostati. DHT ima tri puta više afiniteta za androgene receptore koji su prisutni u folikulama kose. Enzim koji konvertuje testosteron u DHT nazvan je 5-alfa-reduktaza i predstavlja poslednji korak u metabolizmu testosterona.

DHT je metabolit testosterona i obuhvata oko 5% ukupnog nivoa testosterona u našem telu. On je mnogo potentniji od samog testosterona.

DHT: Hormon koji stoji iza gubitka kose

Iz gorenavedenog zaključuje se da testosteron ne izaziva androgenu alopeciju, već indirektno svojim metabolitom kada dejstvom enzima 5-alfa-reduktaze bude transformisan u DHT (dihidrotestosteron). Upravo taj njegov metabolit odgovoran je za gubitak kose kod muškaraca.

Da li je blokiranje DHT-a bitno kod lečenja androgene alopecije?

Dokazano je da se koncentracija hormona DHT-a odgovornog za gubitak kose može smanjiti inhibicijom transformacije testosterona u DHT.

Postoji nekoliko odobrenih tretmana koji blokiraju DHT-a lokalno u samim folikulima dlake. Oni su naučno dokazani da deluju efikasno na stopiranje daljeg gubitka kose i vraćanje rasta kose.

Jedan od najefikasnijih preparata je 101B Formula koji u sebi sadrži aktivne biljne supstance. Ove supstance zbog izrazito jake aktivne komponente pri nanošenju na kožu glave prodiru duboko do folikula dlaka i stopiraju, odnosno inhibišu enzim 5-alfa-reduktazu. Na taj način ne dozvoljavaju da se testosteron metaboliše u dihidrotestosteron – DHT, koji je odgovoran za opadanje kose.

Prednost 101B formule jeste da je to 100% prirodni proizvod koji nema nikakav neželjeni efekat na zdravlje.

Efikasnost ovog preparata zapaža se već prve 3 nedelje od početka korišćenja. Naime, prve 3 nedelje kompletno se stopira gubitak kose, dok je kod ozbiljnijih slučajeva kod kojih opada i do 400 dlaka dnevno potrebno do mesec i po dana da bi se stopirao aktivan proces opadanja kose. Ovaj preparat i njegova efikasnost bili su predmet desetine naučno-kliničkih studija objavljenih u svim eminentim medicinskim časopisima.

TESTOSTERON I OPADANJE KOSE