Vitamin A je osnovni hranjivi sastojak za telo i ima mnoge važne posledice. Zdravi nivo vitamina A je potreban da bi se osiguralo pravilno funkcionisanje imunog i reproduktivnog sistema tela, a takođe je od vitalnog značaja za dobar vid. Vitamin A takođe podržava održavanje zdrave kože, zuba, kose, kostiju i organa poput pluća, jetre i bubrega.

Iako je vitamin A vitalni deo zdrave i uravnotežene ishrane, kao i bilo šta, treba ga konzumirati umereno; samo zato što je to vitamin ne znači da mu previše toga neće naštetiti. Moguće je predoziranje vitaminom A, a rezultati mogu biti vrlo ozbilјni.

Vitamin A je moćan antioksidans i ima mnoštvo sjajnih svojstava koja mogu pobolјšati vaše zdravlјe. Važan je deo zdrave i uravnotežene ishrane. Međutim, prekomerni vitamin A može izazvati brojne probleme, uklјučujući gubitak kose. Ovde ćemo objasniti zašto je previše vitamina A loše za vas i vašu kosu.

Da li vitamin A stimuliše rast kose?

Vitamin A je neophodan za zdravu kosu. Popravlјa je i pomaže u održavanju vlage vlasišta. Mnogi tretmani protiv gubitka kose sadrže vitamin A jer se smatra da stimuliše rast kose.

Problem je što previše vitamina A može imati štetne efekte i na kosu i na telo. Ako ga uzmete previše, folikuli dlaka će pregaziti. To znači da će vaša kosa prebrzo dostići kraj faze rasta i ispadati. Ako vaše telo ne može brzo da napravi novu kosu, zameni je, može doći do proređivanja kose, a u teškim slučajevima ćelavosti.

Vitamin A je vitamin rastvorlјiv u mastima, što znači da se njegove zalihe mogu nakuplјati u telu, u jetri gde se on skladišti. Vremenom, to može izazvati predoziranje, što neće uticati samo na vašu kosu, već i na vaše zdravlјe. Preterani unos vitamina A obično je povezan sa bolešću, suvom kožom, zamaglјenim vidom i razdražlјivošću. Ako nastavite sa predoziranjem, to može izazvati još ozbilјnije probleme poput osteoporoze, oštećenja unutrašnjih organa i ako ste trudni, urođenih mana.

Koliko je previše?

Da biste predozirali vitaminom A, morali biste da konzumirate oko duplo više svog preporučenog dnevnog unosa. Prema vladinim smernicama, trebalo bi da uzimate ne više od 10 000 IU dnevno (osim ako nije drugačije propisano.) Ako planirate da uzimate bilo kakve dodatke vitaminu A, savetuje se da prvo porazgovarate sa lekarom. Relativno je teško predozirati vitamin A isklјučivo jedenjem hrane u kojoj se nalazi. Vitamin A se nalazi u crvenom, žutom, narandžastom i zelenom povrću i da biste ga predozirali, trebalo bi da jedete puno povrća! Većina predoziranja vitaminom prouzrokovana je uzimanjem previše suplemenata, tako da uvek treba da se pridržavate preporučene doze i ponovo se posvetite svom lekaru ako se počnete osećati slabo.

Šta učiniti ako vitamin A uzrokuje gubitak kose

Ako verujete da ste izgubili deo kose usled uzimanja previše vitamina A, moraćete da zaustavite ili drastično smanjite unos vitamina. Vitamin A se skladišti u jetri, tako da će vaše telo morati da potroši svu rezervu pre nego što razmislite o uzimanju više vitamina A. ako uzimate dodatak, možda bi bilo poželјno da jednostavno nabavite vitamin A iz hrane dok vaše telo troši zalihe i vraća se u normalu. Jednom kada vam nivo hranlјivih sastojaka izjednači, vaša kosa bi trebala pravilno rasti.

Ako postoji još jedan razlog gubitka kose, onda previše vitamina A može da pogorša problem. U tom slučaju ćete morati da se obratite svom lekaru-trihologu i razgovarate o uzroku vašeg gubitka kose i otkrijete koji je najbolјi način delovanja.

Kako doći do zdravog unosa vitamina A

Najbolјi način da izbegnete uzimanje previše vitamina A jeste unos hrane, a ne dodataka. Crveno, žuto, narandžasto i tamno zeleno povrće su sjajni izvori vitamina A. Možete ga dobiti i iz jaja, jetre, obogaćenog mleka i žitarica. Jedite zdravu, uravnoteženu ishranu i dobit ćete sav vitamin A koji vam je potreban, a vaše telo će ga moći preraditi na normalan način, umesto da skladišti višak koji može dovesti do ozbilјnih zdravstvenih komplikacija.

Budite oprezni u tretmanima protiv gubitka kose

Mnogi tretmani protiv gubitka kose sadrže vitamin A jer on pomaže u stvaranju zdravog sebuma koji sprečava sušenje i lomlјenje kose. To je takođe antioksidans, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kosu.

Međutim, važno je biti oprezan, jer ne želite da završite sa tretmanom gubitka kose koji sadrži previše vitamina A. Ako unosite dovolјno u ishranu, mogli biste rizikovati predoziranjem korišćenjem dodatka ili tretmana vitaminom A.

Ako imate sumnje, toplo se preporučuje da se obratite svom lekaru – trihologu. Oni će moći da razgovaraju o vašem zdravlјu, ishrani i načinu života i pruže vam temelјne lekarske savete da li je uzimanje vitamina A neophodno na osnovu vaših jedinstvenih prehrambenih navika. Oni će takođe moći da sugerišu druge uzroke vašeg gubitka kose ako veruju da u stvari konzumirate prave količine vitamina i minerala.