Kontraceptivne pilule su još davne 1960-te godine odobrene za upotrebu kod žena. I danas su najčešći metod kontracepcije kod miliona žena zahvaljujući njihovoj efikasnosti i lakoj upotrebi. Neželjena dejstva su generalno u malom broju. Medjutim da li ste čuli za to da su neke žene primetile pojačano opadanje kose tokom uzimanja kontraceptiva? Šta je istina? Da li kontraceptivi stvarno mogu uzrokovati gubitak kose kod žena?

Odgovor je da i ne

Skoro svaki lek ima mogućnost da dodvede do opadanja kose. Jer lekovi deluju različito kod različitih ljudi na različit način. Kod onih koji imaju genetsku predispoziciju za gubitak kose, ili oštećene folikule dlake, oralni kontraceptivi imaju veću mogućnost da uzrokuju opadanje.

Kontraceptivne pilule sadrže sintetičku mešavinu hormona progesterone i estrogena. Koja deluje tako što sprečava ovulaciju, izazivajući da nivo estrogena bude na prirodnom nivou svakog meseca.

Gubitak kose

Kontraceptivne pilule mogu uzrokovati dva tipa gubitka kose kod žena koje su podložne tome. Lekovima izazvano opadanje kose zbog hormonskog dizbalansa u telu može da Vam se desi ako ste posebno osetljivi na te pilule. Ali oralni kontraceptivi mogu imati ulogu i u ženskom obliku naslednog gubitka kose. Pilule ponekad mogu biti i okidač za stanje poznato kao Telogeni Efluvijum, gde dlake prerano prelaze u “telogenu” ili u fazu mirovanja njihovog prirodnog ciklusa rasta kose. I opadanje počinje pre nego novi ciklus rast otpočne. U svakom trenutku, oko 10-15% kose se nalazi u telogenoj fazi- kod onih koji imaju Telogeni Efluvijum, ovo može rasti i na više od 50%.

Kada se javlja opadanje kose?

Možete primetiti opadanje kose u vreme kada prvi put počnete da pijete kontraceptivne pilule. Kada promenite brend pilule ili čak kada prestanete sa njihovim uzimanjem. Kod žena koje imaju genetsku predispoziciju za gubitak kose, kontraceptivne pilule koje sadrže progesterone dodaju dodatno androgene organizmu. Što može urokovati dalje istanjivanje kose. Eksperti za kosu će Vam možda onda preporučiti pilule sa manjim nivoom androgena kako bi izbegli ovaj njihov efekat.

Dobre vesti

Nije sve tako loše- kada se Vaš organizam navikne i prilagodi novom nivou hormona u telu, problem sa kosom će se rešiti. Konsultujte se takođe sa lekarom da li postoji neka alternative za rešavanje Vašeg stanja a da ne sadrži hormone u sebi. Svako ko ima problem sa opadanjem kose trebalo bi da poseti specijalistu za kosu (doktora trihologa), jer nakon svega možda nisu pilule uzrok njenog opadanja.