Opadanje kose kod dece može biti vrlo traumatično iskustvo i za decu i za roditelje. Ovaj problem negativno utiče na nežnu dečiju psihu i samopouzdanje. Na svu sreću, alopecija kod dece javlja se mnogo ređe, do 3% dece doživi ovu neprijatnu situaciju.

Opadanje kose kod dece je uobičajena pojava i kao i kod odraslih predstavlja deo životnog ciklusa dlake. Kosa aktivno raste, zatim ulazi u fazu mirovanja i na kraju otpada, a zamenjuje je nova dlaka. Ukoliko je ovaj prirodni tok narušen, dolazi do pojačanog opadanja kose, a nova ne raste. I tada je trenutak da reagujete.

Opadanje kose kod dece može biti privremeno ili trajno.

Ukoliko primetite da vašem detetu kosa naglo opada, proređuje se ili menja kvalitet, potrebno je da odmah potražite uzroke i rešenje. Nemojte čekati da se problem reši spontano. Nikako ne pokušavajte samostalno da ga lečite, pogotovo ne slušajući nestručne savete okoline i internet portala.

 Zašto opada kosa kod dece?

Razlozi opadanja kose kod dece su različiti i individualni. Ipak, triholozi razlikuju nekoliko najčešćih uzroka alopecije kod dece.

Alopecija areata

Kako da znate da vaše dete ima alopeciju areatu? Prepoznaćete je po karakterističnom opadanju kose u obliku okruglih pečata. Reč je o autoimunom oboljenju i kod velikog broja dece kosa ponovo izraste. Kod 5% dece razvije se u alopecia totalis ili alopecia universalis, što znači potpuni gubitak dlake na glavi i na čitavom telu. Ne postoji konkretan lek za ovaj problem, ali postoje metode za lečenje alopecije areata koje bolest drže pod kontolom i ubzavaju ponovni rast kose. Deca sa ovim oboljenjem uglavnom na sve stresne situacije reagovaće privremenim gubitkom kose.

Tinea capitis

Tinea capitis je najčešći uzrok opadanja kose kod dece. To je gljivica koja napada kožu glave i vlasište. Veoma je zarazna, lako se prenosi i zato je najzastupljenija kod dece školskog uzrasta. Prepoznaćete je po belim keratoničnim naslagama na glavi, sličnim peruti i pojačanom svrabu. Dlaka izgleda kao prekinuta i liči na crnu tačkicu. Ohrabrujuće je da je tinea capitis lako izlečiva antifungalnom terapijom i specijalnim šamponima, ali morate biti dosledni i uporni u primeni. Zbog ove, ali i drugih infekcija vlasišta, ne preporučuje se da deca dele posteljinu, peškire, češalj, kape i ukosnice.

Telogeni efluvijum

Ponekad deca na veliku emotivnu ili fizičku traumu reaguju pojačanim opadanjem kose. Hirurška intervencija, visoka temperatura, preživljeni strah ili stres, restriktivne dijete i naglo mršavljenje, neke terapije mogu jednostavno prekinuti ciklus rasta dlake, odnosno staviti ih u telogenu fazu (stanje mirovanja). Ovo stanje je privremeno i prolazno, pa najčešće kosa ponovo sama poraste nakon 6 meseci do godinu dana.

Trakciona alopecija

Trakciona alopecija nastaje kao posledica mehaničkih trauma na kosu. Izazivaju je previše zategnute punđe, rep, pletenice, šnalice, popularni umeci i dredovi, ali i hemijski preparati i uređaji za negu i stilizovanje kose. Na taj način oštećuje se folikul dlake, pa dolazi do opadanja kose, najčešće kod devojčica. Ukoliko primetite pojačano opadanje kose posebno na zaliscima, odmah je “pustite na miru”. Ne dozvolite da dođe do trajnog oštećenja, jer je tada lečenje komplikovanije i duže.

Trihotilomania

Kosa pojačano opada ukoliko dete ima opsesivno kompulzivnu potrebu da je neprestano čupka, uvrće i dodiruje. Ovaj poremećaj izazvan je nekom traumom, a dete se oslobađa napetosti čupkajući kosu. Ćelavost je zato izraženija na strani dominantne ruke. U tretiranju trihotilomanije kod dece potrebno je pored trihologa uključiti i psihologa.

Opadanje kose kod dece zbog hormona

Hormonalni disbalans usled poremećaja rada štitne žlezde može izazvati pojačano opadanje kose.

Tretiranje opadanja kose kod dece

Pojačano opadanje kose kod dece je alarm i znak da dete ima neki veći zdravstveni problem. U tretiranju dečije alopecije zato se istovremeno radi na tretiranju opadanja kose, kao posledice, ali se rešava i njegov uzrok.

Čim primetite opadanje kose kod deteta, potražite savet pedijatra. Što pre potražite stručnu pomoć, tretiranje opadanja kose kod dece je brže i uspešnije.

Ohrabrujuća vest je da kod većine problema sa kosom kod dece ona posle nekog perioda ponovo izraste. Za veća oštećenja folikula postoje određene metode i preparati za alopecije, a najbitnije je da se obratite proverenom stručnjaku.