Pitanje:

Zdravo. Ja sam tek počeo da treniram u teretani i želeo bih da počnem da koristim neki protein da bih dobio još na mišićnoj masi. Ali nisam siguran koji od njih bi bio najbolji. Čuo sam da postoji veza između pojedinih proteinskih šejkova i ćelavosti – je li to istina? Zdravo se hranim i trenutno nemam proređenu kosu. Međutim, u porodici imam dosta osoba koje su izgubile kosu. Pa se zato želim potruditi da sve učinim preventivno da se to ne desi i meni. Hvala unapred!

Odgovor doktora trihologa:

Nisu svi proteinski šejkovi i dodaci ishrani nezdravi. Ali neki jesu. Mnogi proteinski šejkovi sadrže aditive. Kao što su kreatin i neorganski hormoni rasta, koji pomažu rastu mišićne mase. Nuspojava ovih aditiva je podizanje nivoa testosterona. I to je ono što može da ubrza stopu gubitka kose kod nekih muškaraca koji imaju porodičnu istoriju gubitka kose – to, dakle , zapravo zavisi od vaše urođene predispozicije za ćelavost.

Pojačana osetljivost na dihidrotestosteron koji se stvara iz testosterona je uzrok gubitka kose. Tako da sam nivo testosterona nije razlog da li će se ili neće pojaviti gubitak kose. To znači, da neki muškarci koji imaju nizak nivo testosterona mogu gubiti kosu. Dok drugi muškarci koji mogu da tolerišu veći nivo testosterona koji se stvara zbog upotrebe proteinskih šejkova ne moraju imati problem sa gubitkom kose. Kod svih koji imaju predispoziciju za genetski gubitak kose, kao što je Vaš slučaj- svako dodatno povećavanje testosterona može urokovati raniji početak gubitka kose ili ubrzati već postojeći.

Dakle, nije testosteron sam po sebi odgovoran za gubitak kose. Odgovoran je dihidrotestosteron.  DHT nastaje iz testosterona pod uticajem enzima 5-alpha reduktaze. DHT se vezuje za receptore u folikulima. Izazivajući ih da se smanje i da kosa postane slaba i da opadne. DHT takođe sprečava novu kosu da raste. Stoga, teorija o povezanosti između kreatina i ubrzanog muškog gubitka kose bazira se na činjenici da što više testosterona postoji u telu,više DHT će se proizvoditi. Magazin sportske medicine je kliniči potvrdio na osnovu studije mladih ragbista da se znatno povećava nivo DHT posle konzumiranja kreatina.
Ukoliko želite da uključite proteinske šejkove ili šejkove koji Vam zamenjuju obrok u Vaš fitness režim ishrane onda Vam preporučujemo organske koji ne sadrže kreatin.