PITANJE PACIJENTA :
U poslednje vreme imam nesanicu i zabrinut sam da li nedostatak sna loše utiče na moju, već oslabljenu kosu? Da li nedovoljno spavanja može prouzrokovati opadanje kose? Ukoliko može,da li mogu nešto da uradim da sprečim opadanje kose,osim što treba više da spavam?

ОDGOVOR DOKTORA-TRIHOLOGA :

Dа, nedostatak sna može dovesti do opadanja kose. Spavanje je vreme kada se telo oporavlja. Prosečno,7-8 sati sna je neophodno da biste bili zdravi,zato što nedostatak sna dovodi do iscrpljenosti, smanjene koncentracije, razdražljivosti, kao i do mnogih drugih zdravstvenih problema, uključujući i proređivanje kose.

Nedostatak sna može negativno da se odrazi po kosu u vidu opadanja, suvoće i beživotne kose.Dalje može uticati na smanjeni rast kose i povećan broj vlasi na Vašoj četki,nego obično. Nedostatak sna utiče na imuni sistem i dovodi do fiziološkog stresa. Nedostatak sna utiče na mentalne i fizičke sposobnosti i na nivo hormona koji su potrebni Vašem telu. Stres može uzrokovati različite forme opadanja kose, kap što je telogen effluvium,a može biti i triger faktor za pojavu opadanja. Zato nije iznenađujuće da nedostatak sna kao vid stresa, negativno deluje na kosu.

Obezbedite sebi uslove za kvalitetan san. Sat vremena pre spavanja isključite kompjuter i mobilni telefon i uzmite nešto da pročitate uz topli napitak. To će Vam pomoći da se opustite i lakše zaspite. Ako se nesanica i dalje nastavi porazgovarajte sa Vašim lekarom opšte prakse da bi se otkrili razlozi za to.
Opšti savet za one koji su zabrinuti zbog suve i lomljive kose je tretiranje krajeva kondicionerima koji se ne ispiraju ili nanošenje ulja za kosu tokom noći za poboljšanje kvaliteta vlasi.

Savetujemo trihološku analizu kose i kože glave. Pregledom, doktori-triholozi odrediće stepen proređenja, razloge opadanja, stanje skalpa i mogućnosti rasta nove kose. Može se utvrditi da li imate opadanje zbog nedostatka sna ili je u pitanju nasledna ćelavost ili kombinacija ove dve forme. Na osnovu trihološke analize naši doktori će preporučiti adekvatnu terapiju za dobijanje optimalnih rezultata u Vašem slučaju.