PITANJE:

Zadnjih nekoliko nedelja sam primetio da mi se kosa proredila. I da se vidi koža glave. Otišao sam kod doktora i preporučili su mi neku terapiju. Medjutim, ja koristim suplemente kreatina jer treniram sa tegovima svaki dan. Pitao sam ih da li ti moji treninzi utiču na gubitak kose i rekli su mi da ne. Medjutim, na mnogim sajtovima sam pronašao da to može da ubrza proces gubitka kose. Da li mi možete potvditi da kreatin može uzrokovati gubitak kose? Sada sam prestao da uzimam kreatin. Da li će se i može li se sada povratiti izgubljena kosa? Kojim sportom mogu da se bavim a da mi ne uzrokuje opadanje kose? ili na koji sastav proizvoda za vežbanje bi trebalo da obratim pažnju? Unapred sam zahvalan na svakoj informaciji koju mi date.

ODGOVOR DOKTORA TRIHOLOGA:

Još uvek nije do kraja ispitano i dokazano da li amino kiselina kreatin uzrokuje ili pak pogoršava gubitak kose. Međutim, korišćenjem kreatina kao pojačivača rasta mišićne mase, pokazalo se da povećava i nivo testosterona. Ovo, zauzvrat, može ubrzati gubitak kose kod muškaraca koji su genetski predisponirani da gube kosu. Pogotovo ako se uzima u velikim količinama.
Da bi Vam dalje objasnili, bitno je da znate da se nasledni gubitak kose javlja kod onih koji imaju genetsku predispoziciju za gubitak kose. Testosteron u telu pod uticajem enzima 5- alfa reduktaze prelazi u hormon dihidrotestosteron (DHT). DHT uzrokuje gubitak kose i dovodi do ćelavosti ukoliko se ne tretira, ispoljavajući se gubitkom kose na kruni glave. To sprečava ćelije da stimulišu nov rast kose, slabi postojeću kosu i izaziva minitijarizaciju folikula, tako da kosa postaje sve tanja i dalje lako opada.

Dakle, spekulacije o povezanosti između kreatina i ubrzanog gubitka kose kod muškaraca zasnovane su na činjenicama da više testosterona ima u telu, i tako se više DHT proizvodi. Klinički magazin sportske medicine potvrdio je ovo kada su sprovedene studije ragbista fakultetskog uzrasta pokazale da kreatin dovodi do znatno povećanog nivoa DHT.
Ako je kreatin bio uzrok vašeg gubitka kose, opadanje bi počelo oko dva meseca nakon što ste počeli uzimati kreatin. Svako reaguje na proizvode i lekove drugačije, tako da iako to može biti mogući uzrok gubitku kose, važnije je da se pre svega dijagnostikuje vrsta gubitka kose.

Pregled kose i kože glave!

Trebalo bi da Vam se uradi pregled kose i skalpa (trihološka analiza) od strane specijalista za kosu (doktora trihologa), kako bi se dijagnostikovala vrsta gubitka kose. Spomenuli ste da vam se proredila kosa tako da Vam se koža vidi. Ukoliko je uglavnom tako stanje na kruni glave, velika je veravatnoća da imate mušku naslednu ćelavost- ovo je stanje koje se genetski nasledjuje i najčešći tip gubitka kose, poznat kao androgenetska alopecija.
Pod pretpostavkom da upotreba kreatina nije uzrokovala proredjenje kose, onda bi trebalo da kosa ponovo počne da raste kada ste ste prestali sa njegovim unosom. Medjutim, ako je kreatinin ubrzao proces genestskog gubitka kose, onda ćete prestankom upotrebe kreatina usporiti taj proces ali izgubljena kosa se neće vratiti bez odgovarajućeg tretmana za stimulaciju rasta kose.