Unos proteina za sprečavanje gubitka kose –  Kao i za zdravlje našeg organizma, zdrava hrana je neophodna i za zdravu kosu. Stanje naše kože i naše kose su spoljašni znak unutrašnjeg zdravlja. U bilo kom trenutku gledano, oko 90% dlaka nalazi se u fazi rasta, a njih 10% je u fazi mirovanja. Nakon završetka faze mirovanja dlake otpadaju i bivaju nadomeštene novima. Opadanje od oko 50 do 100 dlaka dnevno smatra se normalnim. Milioni ljudi širom sveta bore se sa ekscesivnim opadanjem kose, koje može biti posledica bolesti, genetske predispozicije ili loše ishrane. Konzumiranje neadekvatne količine proteina može biti uzrok gubitka kose.

Rast kose

Kosa je izgrađena od proteina. Kada ne dobija dovoljnu količinu proteina, telo racionalizuje njihovu potrošnju prekidom proizvodnje neesencijalnih proteina, što uključujuje proizvodnju nove dlake, odnosno rast kose. Vidljivo opadanje kose po pravilu se javlja dva do tri meseca po smanjenju unosa proteina ispod potrebne granice. Rast kose će iznova početi kada unos postane dovoljan za zadovoljenje potreba za belančevinama koje telo ima.

Potrebe za proteinima

Preporuke centara za kontrolu i prevenciju bolesti jesu da se proteinima zadovolji oko 10 do 35 posto na dan unesenih kalorija, drugim rečima 46-56 g proteina za odrasle, zavisno od kalorijskih potreba. Zdravi pojedinci na tipičnoj evropskoj ishrani uglavnom unose i više nego dovoljno proteina. Proteini se mogu naći u većini naimirnica, a pre svega u mesu, jajima, ribi, mlečnim proizvodima,pasulju, žitaricama, orašastim plodovima i semenkama, te u malim količinama u voću i povrću.

Da bismo imali zdravu, gustu, sjajnu i čvrstu kosu moramo svakodnevno da unosimo hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima i omega 3 masnim kiselinama.