Saveti za negu kaplicijuma koji mogu da preveniraju gubitak kose:

* Oni koji su skloni pojavi rascvetalih vrhova kose preporučljivo je da skrate njihovu kosu na svakih 6 nedelja sa ciljem da se omogući rast čvrste i zdravije kose.

* Nemojte da koristite četke sa plastičnim ili metalnim zupcima. Koristite četke sa prirodnim dlakama. Kao na primer četke sa svinjskim dlakama. Ove četke su jedne od najboljih zato što deluju na smanjenje mogućnosti pojave rascvetalih vrhova. Ovo je rezultat pre svega zahvaljujući tome što četke sa svinjskim dlakama su izrađene tako što same dlake se nalaze u optimalnoj gustini i rastojanju što pak omogućava da pri češljanju kose dođe do zatvaranja kutikula dlaka i lako se distribuišu prirodna masla svuda po dužini kose čineći kosu mekom i sjajnom. Za duži vek trajanja vaše četke sa prirodnim svinjskim dlakama kao i za održavanje zdrave kose i kapilicijuma, potrebno je redovno čišćenje četke, zato što samim češljanjem četka akumulira razne nečistoće i masla sa kose. Ukoliko četka nije dobro očišćena, ovakva nečistoća i masla pnovo će biti nanesena na vašoj kosi i kapilicijumu.

* Redovno masirajte kožu glave (kapilicijum) radi bolje cirkulacije krvi. Masaža kapilicijuma je veoma važna u održavanju zdrave kose i pomaže u podsticanju rasta zdrave i čvrste kose. Koren kose se podhranjuje pomoću veoma malih krvnih sudova koje nose kiseonik i hranjljive materije do njih a iznose ugljen dioksid i druge otpadne materije. Preporučljivo je da svako jutro stimulišete cirkulaciju krvi na kapilicijumu. Za ovakvo nešto koristite vaše ruke. Masirajte kapilicijum pod pritiskom sa nežnim pomeranjem same kože na glavi, ali nikako sa trljanjem kapilicijuma ili grebanjem noktima. Započnite sa masažom vašeg čela, i postepeno masirajte sve do vašeg vrata. Nekoliko minuta su dovoljni da potpuno podstaknete cirkulaciju krvi vašeg kapilicijuma.

* Minimizirajte hemisko tretiranje kose. Hemikalije će promeniti osnovnu strukturu dlaka i učiniće vašu kosu slabom i neotpornom na dalje kidanje i oštećenje.

* Obavezno koristite pH izbalansiran šampon i kondicioner koji bi odgovarao prirodnom pH vaše kose. Sapun uopšte nije dobar za pranje kose. Pri izboru šampona uvek kupujte 100% prirodne šampone naročito šampone koji u sebi ne sadrže paraben, silikon i druge štetne sulfate. Prirodni šamponi ne prave veliku penu pri pranju kose, naprotiv oni čiste kosu i kapilicijum najbolje i na najprirodniji način. Oni šamponi koji mnogo pene u suštini u sebi sadrže paraben koji ne samo što ne čisti adekvatno kožu i kosu već silikoni prisutni u njima se talože na samoj koži izazivajući postepeno zatvaranje pora koji dugotrajno mogu da izazovu problem kapilicijuma i dopunski stimulišu opadanje kose. Prirodni šamponi značajno mogu da poboljšaju stanje vaše kose i kapilicijuma zato što uopšte ne oduzimaju prirodna masla koja se luče na vašem kapilicijumu i kosi i koji hidriraju i štite od svakakvih spoljašnjih uticaja.

* Perite kosu srednje zagrejanom vodom, ali u nijednom slučaju vrelom vodom. Vrela voda ne samo što neće da očisti nečistoću već će izazvati dopunski i suvoću vaše kose. Posle pranja sa mlakom vodom, na kraju prođite kosu hladnim mlazom vode. Ovo će pomoći da se zatvore pore i kutikule dlaka i omogućiće sjaj kose.

* Izbegavajte često feniranje ili izlaganje kose presama pod visokom temperaturom. Ukoliko morate to da činite onda gledajte da se svede na minimum. Preporučljivo je da se kosa isuši nežno uz pomoć peškira, bez pritom da je trljate peškirom da ne bi došlo do oštećenja kapilicijuma i kidanje kose.