Postoji mnogo različitih problema sa kožom glave koji se javljaju i kod muškaraca i kod žena, od seboroični dermatitis i psorijaza, pa sve do češćih stanja kao što je stvaranje peruti. Ukoliko se ne tretiraju, većina tih stanja mogu dovesti do opadanja kose dok se skalp bori da ostane zdrav. Ovo su najćešći problemi kože glave. U nastavku možete pročitati bitne stvari o najčešćim bolestima kože glave.

Seboroični dermatitis

Takođe poznat kao seboroični ekcem, ili temenjača kod dece, seboroični dermatitis je uzrokovan bujanjem gljivica iz roda Malassezia na masnoj podlozi, mikroinflamacijama na nivou epidermisa, dok se vezuje i za nasledni faktor.

Seboroični dermatitis se ne javlja samo na skalpu već i na drugim regijama tela kao što su regija oko nosa, iza ušiju i između obrva.

Simptomi uključuju polja sa masnim ljuspama belo-žućkaste boje sa crvenilom i svrabom. Netrertiran seboroični dermatitis može dovesti do opadanja kose.

Trebalo bi konsultovati trihologa kako bi se perutanje i zapaljenje uklonili.

Često (dnevno) pranje kose je neophodno. Bitniju ulogu u otklanjanju simptoma ima svakodnevno pranje nego vreme aplikacije adekvatnog šampona za pranje kose. Potrebno je pobrinuti se da se šampon dobro ispere, a korišćenje biljnih tonika koji dobro čiste kožu služe da se smire svrab i zapaljenje.

U nekim slučajevima mogu biti propisani i tretmani kao što je LED tretman.

U našem centru protokol tretiranja seboroičnog dermatitisa obuhvata pre svega korišćenje posebnih biljnih preparata unutar ultasonične nano-saune kako bi njihovo delovanje bilo u dubini kože glave. Na taj način se dubinski čisti vlasište i ponovo uspostavlja balans odlupljivanja mrtvih slojeva ćelija.

Uz pomoću LED tretmana uspešno se uništava gljivica Malassezia koja je najčešće odgovorna za pojavu ovog stanja kože glave. Seboroični dermatitis je hronično stanje i zahteva održavanje vlališta uz primenu 101B herbalne formule.

Alopecija areata

U problemi kože glave spada i alopecija areata. Glavna karakteristika alopecije areate jesu manja ili veća polja bez vlasi sa simptomima svraba i zapaljenja. Smatra se da stanje nastaje kada imuni sistem napadne zdrave folikule kose.

Najčešće se javlja kod ljudi koji imaju porodičnu anamnezu drugih autoimunih bolesti, poput dijabetesa tipa 1 ili reumatoidnog artritisa.

Alopecija areata je jedno od najčešćih stanja sa kojim se susrećemo u našoj klinici. Dobra vest je da ovo stanje možemo potpuno efikasno rešiti.

Naši triholozi preporučuju 101 Formulu, tonik koji je 100% prirodni preparat na bazu biljnih ekstrakta specijalno namenjen za tretman alopecije areate uz maksimalno izbegavanje toksičnih efekata terapije kortikosteroidima.

Tinea capitis

Poznata i kao vilica na vlasištu, tinea capitis je gljivična infekcija koja prodire duboko u dlaku, uzrokujući svrab i gubitak kose.

U zavisnosti od vrste gljivica odgovornih za infekciju, kosa se može cepati na površini vlasišta ili malo iznad, ostavljajući polja bez kose. Infekcija je vrlo zarazna, javlja se uglavnom kod male dece, a može je pratiti i uzdignut, suv, ljuspav osip kao i crne, kvrgave tačke na vlasištu.

Efikasan tretman tinee capitis znači pravovremeno dijagnostikovanje gljivice na vlasištu. Zato savetujemo da se na vreme javite dermatologu.

Alergijske reakcije

U teškim slučajevima, alergijske reakcije na stvari poput boja za kosu mogu izazvati teško zapaljenje, svrab vlasišta i gubitak kose.

U jednoj studiji objavljenoj u ISRN Dermatologi, istraživači su otkrili da je do 1% pouzdanih izvora ispitanika bio alergičan na parafenilendiamin (PPD), uobičajeni sastojak koji se nalazi u bojama za kosu.

PPD je u stanju da izazove ozbiljan gubitak kose kod osetljivih ljudi. Upala i svrab se takođe mogu pojaviti na vlasištu oko ujeda buba i mogu izgledati kao osip ili alergija.

Kod ovog problema kože glave, najbitnije je utvrditi agens na koji je vlasište osetljivo. Posebni tretmani nisu potrebni, jer ukoliko se utvrdi agens koja prouzrokuje alergisku reakciju, samim uklanjanjem dolazi i do rešenja problema.

Ukoliko je vlasište postalo osetljivo i upaljeno, naši stručnjaci za negu kose preporučuju prirodni biljni šampon na bazi žen šena. Ekstrakt žen šena umiruje upalu i neguje vlasište kako bi se ono vratilo u prvobitno stanje.

Folikulitis

Folikulitis je upala folikula dlake. Obično ga prouzrokuju bakterije iz roda Staphylococcus, a neretko i gljivice. Može se pojaviti bilo gde na koži gde god raste dlaka, uključujući vlasište kose.

Pored toga što uzrokuje male kvržice na koži koje svrbe, folikulitis koji utiče na vlasište kose može prouzrokovati privremeni gubitak kose.

Pravilnim tretmanom infekcije i vlasišta dlake, kosa se može u potpunosti vratiti. Međutim, u retkim slučajevima, stanje može prouzrokovati trajni gubitak kose.

Naš pristup tretmana folikulitisa je dvostran.
S jedne strane, preporučujemo korišćenje blagog herbalnog šampona, 101 B tonik i 101E formula. Ova formula je kombinacija 10 delotvornih biljaka. Pažljivo birane koncentracije svakog sastojka čine ovaj proizvod neprikosnoveno efikasnim u borbi sa aknama (folikulitis), seboroičnim dermatitom, rozaceom. 101E fromula reguliše lučenje lojnoh žlezdi, čisti pore, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje zapaljenje i olakšava osećaj svraba. Ima jako antibakterijsko i antizapaljensko dejstvo.

Lichen planopilaris

Lichen planopilaris je zapaljensko stanje vlasišta za koje se misli da nastaje zbog neispravnog imunološkog sistema. Obično se javlja kod mladih odraslih žena i može stvoriti polja gubitka kose. Gubitak kose može biti trajan ako su folikuli dlake prešli u ožiljke.

Lichen planopilaris je ozbijlno stanje kože glave.

U početnim fazama može se sprečiti njegovo širenje na okolne predele vlasišta kose. Uz pomoću kombinacije 101B i 101 formule može se uspešno sprečiti formiranje ožiljnog tkiva i držati lichena planopilarisa pod kontrolu.

Na žalost, ukoliko je stanje u kasnim fazama i ožiljno tkivo je već formirano, takve posledice su trajne.

Psorijaza

Psorijaza je relativno često stanje kože i obično se javlja kod 2% populacije. Češće se javlja kod muškaraca i žena iznad 35-te godine života. Ispoljava se kao crveni pečati na koži prekriveni srebrnakasto-belim ljuspicama mrtve kože. Iako psorijaza nije zarazno oboljenje, može se pojaviti neprimetno i uticati na samopouzdanje osobe koja je ima.

Psorijaza je autoimuni poremećaj gde imuni sistem napada zdrave ćelije tela. Ćelije kože brže sazrevaju i umiru nego zdrave ćelije kože i potrebno je oko nedelju dana da izumru dok je normalno potrebno oko mesec dana.

Psorijaza se može ponovo vratiti i nijedan tretman ne može trajno rešiti problem.

Ovo su najćešći problemi kože glave, iako postoji i mnogo drugih manje poznatih stanja koja svoju patološku sliku mogu odraziti i na kosu. Problemi kože glave mogu predstavljati veliki problem ukoliko se na vreme ne leče. Rešite svoje probleme sa kožom glave uz stručne savete. Naš centar za kosu ima više od 45 godina iskustva u nezi kože glave i kose.