Postoji mnogo različitih problema sa kožom glave koji se javljaju i kod muškaraca i kod žena, od stanja kože kao što su seboreični ekcem i psorijaza do češćih stanja kao što su perut. Ukoliko se ne tretiraju, neka od ovih stanja mogu dovesti do opadanja kose dok se sklap bori da ostane zdrav. Ovde ćemo opisati dva od najčešćih problema kože glave i objasniti kako se mogu tretirati.

Psorijaza

Psorijaza je relativno često stanje kože i obično se javlja kod 2% populacije. Češće se javlja kod muškaraca i žena iznad 35-te godine života. Ispoljava se kao crveni pečati na koži prekriveni srebrnakasto-belim ljuspicama mrtve kože.

Iako psorijaza nije zarazno oboljenje, može se pojaviti neprimetno i uticati na samopouzdanje osobe koja je ima. Psorijaza je autoimuni poremećaj gde imuni sistem napada zdrave ćelije tela. Ćelije kože brže sazrevaju i umiru nego zdrave ćelije kože i potrebno je oko nedelju dana da izumru dok je normalno oko mesec dana.

Psorijaza je hronično stanje koje dugo traje, ali tretman koji Vam preporuče eksperti za kosu može ublažiti simptome. U zavisnosti od ozbiljnosti stanja zavisi i vrsta tretmana koji bi bio preporučen. Tretman bi uključio i promenu ishrane i načina života uz odgovarajuće lekove. Psorijaza se može ponovo vratiti i ni jedan tretman ne može biti tajno rešemje.

Seborrheic Dermatitis

Takodje poznat kao seboreični ekcem, ili temenjača kod dece, seboreični dermatitis je uzrokovan bujanjem gljivice malesia, koja postoji normalno u koži- prekomerna produkcija masnoće je drugi faktor. Seboreični dermatitis se ne javlja samo na skalpu već i na drugim regijama tela kao što su regija oko nosa i izmedju obrva. Simptomi uključuju polja sa masnim ljuspama belo-žućkaste boje sa crvenilom i svrabom.Ne trertiran seboreični dermatitis može dovesti do opadanja kose.

Trebalo bi konsultovati specijalistu za kosu ako se sumnja na seboreični dermatitis. Oni će raditi na tome da uklone i perutanje i zapaljenje. Često (dnevno) pranje kose je neophodno i odredjeno vreme medicinski šampon da stoji na skalpu je manje bitno od frekfence njegovog korišćenja.

Potrebno je pobrinuti se da se šampon dobro ispere i korišćene biljnih tonika koji dobro čiste kožu mogu takodje smiriti svrab i zapaljenje. U nekim slučajevima mogu biti propisani određeni lekovi i odgovarajuća ishrana.

PROBLEMI SA KOŽOM GLAVE