Zašto se javlja gubitak kose u menopauzi

Milioni žena u svetu pate od preteranog gubitka kose izazvanog hormonalnim promenama u menopauzi. Menopauza je prirodni biološki proces koji sve žene dožive u nekom trenutku svog života. Za to vreme, telo prolazi kroz brojne fizičke promene kako se prilagođava fluktuirajućem nivou hormona. Mnoge žene imaju neprijatne simptome tokom menopauze, uklјučujući vruće blјeskove, promene raspoloženja i nesanicu . Gubitak kose u menopauzi je još jedna uobičajena pojava.

Gubitak kose je obično suptilniji nego kod muškaraca. Većina žena doživlјava opšteg opadanja kose, a ne primetne ćelave fleke. Stanjivanje se može pojaviti na prednjoj strani, stranama ili na vrhu glave. Kosa takođe može ispadati u velikim grudicama tokom četkanja i tuširanja.

Da li je normalno gubiti kosu

Istraživanja pokazuju da je gubitak kose tokom menopauze rezultat hormonske neravnoteže. Točnije, povezano je sa smanjenom proizvodnjom estrogena i progesterona. Ovi hormoni pomažu da kosa brže raste i ostaje na glavi duži vremenski period. Kada nivo estrogena i progesterona opadne, kosa polako raste i postaje mnogo tanja. Smanjenje ovih hormona takođe pokreće povećanje proizvodnje androgena, ili grupe muških hormona. Androgeni smanjuju folikule kose, što daje rezultat gubitkom kose na glavi. U nekim slučajevima, međutim, ovi hormoni mogu izazvati rast kose na licu. To je razlog zašto neke žene u menopauzi razvijaju „breskve“ na licu i sitne izrasline dlake na bradi.

Za žene koje prolaze kroz menopauzu, razlog gubitka kose gotovo je uvek povezan sa hormonskim promenama. Međutim, postoje mnogi drugi faktori koji mogu doprinijeti gubitku kose tokom menopauze. Oni uklјučuju izuzetno visok nivo stresa, bolesti ili nedostatak određenih hranlјivih materija. Dijagnostička ispitivanja krvi koja mogu pomoći isklјučiti druge uzroke gubitka kose uklјučuju testove štitne žlezde i / ili potpunu krvnu sliku.

Kako sprečiti gubitak kose u menopauzi

Gubitak kose može vas dovesti do samosvesti o svom fizičkom izgledu, ali stanje nije trajno. Postoje i koraci koje možete preduzeti kako biste lečili gubitak kose i pobolјšali kvalitet vaše kose. Sledite ove savete da biste osigurali da su brave zdrave i jake tokom menopauze.

1. Smanjite stres

Važno je da kontrolišete nivo stresa kako biste sprečili hormonsku neravnotežu. Smanjena proizvodnja estrogena može uticati na hemiju vašeg mozga i izazvati promene raspoloženja, anksioznost i depresiju. Međutim, joga i druge metode opuštanja pri disanju posebno su efikasne u borbi protiv simptoma menopauze. Redovno vežbanje takođe može pomoći u smanjenju stresa.

2. Kretanje

Vežbanje je klјučna komponenta zdravog načina života. Osetićete snažnije i srećnije kada uklјučite vežbu u svoju svakodnevnu rutinu. Takođe pomaže u sprečavanju nekih drugih simptoma menopauze, uklјučujući promene raspoloženja, deblјanje i nesanicu. Svi ovi faktori su važni za održavanje hormonske ravnoteže, što pospešuje zdrav rast kose.

Odaberite oblik vežbanja koji će vam odgovarati. Možda želite razmotriti šetnju sa prijatelјem, ući u teretanu ili ići na trčanje.

3. Jedite dobro

Jedenje uravnotežene ishrane sa malo masti vaša je najbolјa odbrana od gubitka kose. Obavezno uklјučite adekvatnu količinu celih žitarica, voća i povrća u svaki obrok. Takođe je važno da u svoju ishranu ugradite mono zasićena ulјa, poput maslinovog i sezamovog ulјa. Pijenje zelenog čaja i uzimanje vitamina B6 i dodataka folne kiseline mogu takođe pomoći u obnavlјanju rasta kose. Esencijalne masne kiseline takođe igraju presudnu ulogu u održavanju zdravlјa kose. Te masne kiseline se mogu naći u sledećim namirnicama:

  • losos
  • tunjevina
  • laneno ulјe
  • orasi
  • bademi

4.  Hidrati, hidrati, hidrati

Vaše telo treba da bude hidrirano da bi pravilno funkcionisalo. Cijeli dan se punite na H2O i prenesite sokove, sode i druge napitke sa aromama koji sadrže više šećera nego što je vašem tijelu potrebno. Količina potrebne vode varira od osobe do osobe i zavisi od različitih faktora, uklјučujući opšte zdravlјe i intenzitet vežbanja. Kao opšte pravilo, ipak, trebalo bi da imate za cilј da imate 8 čaša vode dnevno.

5. Neka bude prirodno

Da biste sprečili sušenje i lomlјenje, najbolјe je da se držite podalјe od toplotnih alata, poput sušila za kosu i pegla za ispravlјanje. Produžeci i druge metode stilizovanja takođe mogu oslabiti vašu kosu i uzrokovati rani gubitak kose. Ako morate da bojite kosu, izaberite potpuno prirodnu boju kose. Veštačke hemikalije koje se nalaze u bojama i sredstvima za zaštitu kože mogu ugroziti vaše vlasište i zdravlјe kose. Kada perete kosu, uvek koristite hranjivi regenerator kako biste očuvali zdravu kožu i pospešili zdrav rast kose.

Ako plivate, obavezno nosite kapu za kupanje, jer hlor može doprineti lomlјenju kose. Kada ste na suncu ili vetru duži vremenski period, važno je nositi šešir da biste zaštitili kosu od isušivanja i lomlјenja.

Razgovarajte sa svojim lekarom o svojim lekovima

Neki lekovi imaju neželјene efekte koji uklјučuju gubitak kose. Razgovarajte sa trihologom ako osećate značajan gubitak kose i mislite da bi vaš uzrok mogao biti lek. Vaš lekar će vas možda moći prebaciti na drugu vrstu leka bez prijavlјenih neželјenih efekata. Ne prestanite sa uzimanjem lekova dok ne razgovarate sa lekarom, jer to može biti opasno za vaše zdravlјe.