Već duže vremena imam dosta peruti i zabrinut sam da li će mi to uzrokovati gubitak kose. Molim vas, recite mi da li je to moguće?

ODGOVOR DOKTORA TRIHOLOGA:

Perut je stanje skalpa koje se javlja zbog ljuštenja površinskog sloja kože. I ispoljava se u vidu belih ljuspica koje se zadržavaju na kosi ili na vratu, leđima i ramenima. Svako ima prirodno ljuštenje površinskog sloja sklapa svakog meseca. Ali kod onih koji imaju perut, ljuštenje je mnogo izraženije, i ta obnova kože se dešava kod njih svakih dva do sedam dana
Neophodno je otkriti uzrok Vaše peruti. Iako je u mnogim slučajevima upitanju samo suva koža koja uzrokuje ljuštenje kože. Ali ima i ozbiljnijih stanja koja takodje uzrokuju perut koja može čak voditi ka opadanju kose.

Najčešći uzroci peruti su: retko pranje kose, psorijaza, ekcem, alergijske reakcije nastale zbog nekog šampona ili neka specifična gljivična infekcija. Iako je vrlo neprijatno stanje, ovi oblici peruti često se mogu sasvim uspešno tretirati korišćenjem šampona protiv peruti koji Vam preporuči specijalista.

Ako je perut izazvana seboroičnim dermatitom onda se često dovodi u vezu sa gubitkom kose. Seboreični ekcem, ili seboroični dermatit je takođe poznat kao “temenjača” kod dece. To je inflamatorni poremećaj kože. Koji može da se javi na koži glave, lica i grudi (koža bogata lojnim žlezdama), izazivajući ljuštenje kože i upaljenje kože.
Tačan uzrok seboroičnog dermatita je nepoznat. Ali se smatra da ima genetsku potporu sa poznatom gljivičnom infekcijom koju uzrokuje gljivica Malassezia i da je njena uloga najbitnija. Stil života i uticaji iz okoline, kao što su stres ili loša ishrana mogu biti uslov za pojavu ovog stanja.

Za razliku od drugih oblika peruti, seboreični dermatitis može da izazove gubitak kose ako se ne leči. Da li imate upaljen skalp? Ili ste primetili gubitak kose? Ako je tako, ili ako niste sigurni veoma je važno da odete na pregled kod profesionalaca (doktora trihologa) koji mogu pregledati scalp.

Stručnjak za kosu će moći da Vas posavetuje bez obzira da li imate seboroični dermatit. I napraviće plan lečenja prilagođen da sanira Vaše stanje. Oni će takođe biti u mogućnosti da vam pomognu da stopirate bilo koju vrstu gubitka kose, bez obzira da li je u vezi sa peruti ili ne.

Sobzirom da niste spomenuli da li je gubitak kose već počeo, a recimo da vaša perut je uporna već neko vreme, važno je da zapamtite da perut obično nije uzrok gubitka kose. Međutim, svrab ili ljuspice na skalpu mogu biti pokazatelj da nešto nije u redu. Tako da prvo treba da pokušate sa šamponom protiv peruti. Ako to ne napravi nikakvu razliku, trebalo bi da potražite stručnu pomoć.