Opadanje kose kod žena može uticati na sve aspekte života jedne žene. Gubitak kose žene doživljavaju vrlo intenzivno, jer je zdrava i lepa kosa jedan od simbola ženstvenosti.

Psihološki aspekat gubitka kose kod žena je veoma važan. Nije uvek lako prihvatiti izmenjen odraz u ogledalu i odreći se omiljenih frizura.

Opadanje kose kod žene često vodi u gubitak samopouzdanja, one se povlače u sebe, izbegavaju društvena dešavanja, čak sumnjaju da su vredne ljubavi. Preko 50% žena svih uzrasta susreće se sa privremenim ili trajnim gubitkom kose.

Zbog toga alopeciju kod žena treba shvatiti veoma ozbiljno i preduzeti prve korake ka sprečavanju i tretiranju čim se problem pojavi.

Prihvatiti trenutno stanje ne znači i zauvek se pomiriti sa njim.

Jer, drage žene, za tretiranje opadanja kose postoje brojne metode i one daju odlične rezultate. Potrebno je samo na vreme potražiti pravog trihologa koji ima znanje i veštine da vam vrati bujnu i zdravu kosu, ali i samopouzdanje i osmeh na lice.

Mnogo je razloga zašto ženama opada kosa, nekada ostaju i nepoznati, a najčešći identifikovani krivac je nasledni faktor.

Zašto ženama opada kosa?

Opadanje kose kod žena može biti posledica naslednog faktora, restriktivnih dijeta, ekstremnog stresa i traume, hirurških intervencija i infekcija sa visokom temperaturom, hormonskog disbalansa, medicinskih stanja i terapija, načina života i fizičkih oštećenja zbog neadekvatnog tretiranja.

Androgena alopecija kod žena

Ženska androgena alopecija je stanje kod kojeg muški hormoni uzrokuju opadanje kose kod žena. Nasledna ćelavost kod žena je ređa od muške i manifestuje se na drugačiji način. Kosa se proređuje i tanji najpre oko razdeljka na temenu, a zatim se širi na ostatak vlasišta. Obično se androgena alopecija kod žena javlja u menopauzi i starijoj dobi, ali nije nemoguće da se pojavi i ranije.

Androgena alopecija može prikrivati ozbiljnija zdravstvena stanja kao što su hormonalni problemi, policistični jajnici i neki tumori, pa je treba uvek dobro ispitati.

Alopecija areata

Alopeciju areata karakteriše lokalizovano opadanje kose u pečatima. Nekada se može desiti da otpadne sva kosa (totalna alopecija) ili čak sve dlake sa tela (univerzalna alopecija).

Postoji više uzroka alopecije areata, a jedan od vodećih je autoimuni poremećaj kada imuni sistem napada folikule dlaka i izaziva njihovo opadanje. Genetska predispozicija i ovde je važan faktor, pa žene koje probleme sa kosom imaju u genima spadaju u rizičnu grupu.

Ovaj tip opadanja kose može se javiti trenutno, bez prethodnih simptoma upozorenja, kao reakcija na neko stresno stanje ili poremećaj sa funkcionisanjem štitne žlezde.

Dobra vest je da je alopecia areata kod žena privremen gubitak kose, koja se u najvećem broju slučajeva obnavlja nakon pola godine.

Telogeni Efluvijum

Telogeni efluvijum kod žena je stanje kada kosa prerano ulazi u fazu mirovanja, a zatim opada. Kosa brže opada, pre nego izrastu nove vlasi što se manifestuje kroz proređivanje kose na celoj glavi. Kod ovog poremećaja dnevno može opasti preko 300 dlaka, umesto 100, koliko se smatra normalnim.

Telogeni efluvijum izaziva više faktora – hronična izloženost stresu, previše toksina u hrani ili okolini, određena oboljenja i terapije, nedostatak mikroelemenata. Ova vrsta opadanja kose kod žena se može pojaviti u trudnoći ili nakon porođaja, kao i u menopauzi što ukazuje povezanost sa hormonalnim statusom.

Trakciona alopecija

Trakciona alopecija kod žena nastaje zbog čvrstog zatezanja i vezivanja kose. Konjski rep, pletenice, dredovi i punđe vuku kosu, oštećuju folikul i kosa zato opada. Uglavnom kosa se proređuje i opada oko linije čela i reč je o privremenom gubitku kose.

Trakciono opadanje kose mogu izazvati i termički uređaji i hemijski preparati za stilizovanje kose, prese, figaro, gelovi…

Da bi došlo do obnavljanja folikula i trakciona alopecija ne postane trajna, potrebno je otkloniti uzroke, tj prestati sa vezivanjem i (mal)tretiranjem kose.

Lihen Planopilaris

Lineh Planopilaris se najčešće javlja kod žena između 40 i 60 godina, a neretko zahvata nokte i sluzokožu usta.

Ovaj vid upalne alopecije kod žena manifestuje se kao više glatkih regija bez kose koje se mogu spajati u veće. Folikuli su prekriveni čvrstim belim ljuspama, po čemu se ova pojava najčešće raspoznaje.

Postoji nekoliko vrsta ove alopecije čiji uzrok nije tačno utvrđen. Sumnja se da je alergijski odgovor na neke hemikalije ili viruse i reakcija na stresan događaj.

Kako sprečiti i zaustaviti opadanje kose?

Kada primetite jače pojačano opadanje kose, što znači da vam opada više od 100 vlasi dnevno, nalazite pramenove kose na jastuku, u kadi posle pranja, svuda po kući potrebno je da reagujete što pre. Na taj način šteta će biti manja, a tretman brži i uspešniji.

Šta možete uraditi same da zaustavite opadanje kose?

Jednostavno, ukoliko prepoznate uzrok gubitka kose, njegovim otklanjanjem u velikom broju slučajeva kosa se sama obnavlja. Uravnotežen način života, izbegavanje stresa ili još bolje tehnike za bolje suočavanje sa njim, jer on je sastavni deo života, pravilna ishrana, dosta tečnosti sigurno će pomoći kosi da se brže oporavi i postane zdrava.

Ukoliko se opadanje ne zaustavi, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka za probleme i negu kose – trihologa.

Savremene metode tretiranja opadanja kose kod žena

U 101HairClinic primenjuje se najmodernija efikasna metodologija koja uz proverene preparate daje izuzetne rezultate u tretiranju većine problema sa kosom.

Ovo su neki od najpopularnijih tretmana koji se mogu primeniti kod svih vrsta alopecije:

Napredni PRP tretman kose

Napredni PRP tretman kose je inovacija u tretmanima za stimulaciju rasta kose. Zahvaljuljući istraživanjima sprovedenih u Japanu, ova sofisticirana tehnika nadmašuje klasični PRP tretman kose višestruko. Ova metoda je zapravo bazirana na bio-inteligentnim faktorima rasta programiranim tako da signaliziraju folikul dlake kako bi se produžila faza rasta kose. PRP plazma sa herbalnim bio-inteligentnim faktorima rasta je pojačana sa dva signalna peptida korišćena u najvećoj dozvovoljenoj koncentraciji. A čija je direktna funkcija mikro-vazodilatacija na nivou folikula dlake.

Mezoterapija kose

Mezoterapija samostalno ili u kombinaciji sa drugim metodama daje odlične rezultate u tretiranju opadanja kose kod žena. Mezoterapija kose podrazumeva aplikovanje specijalnih hranjivih koktela u dublje slojeve kože glave. Primenjuje se kod nasledne ćelavosti, telogen efluvijuma, tanke i slabe kose, seboreje i peruti.

Prvi rezultati mezoterapije vidljivi su brzo, već nakon mesec dana, a proces je bezbolan.

Laserski tretman kose

Laserska terapija je najnapredniji i najefikasniji nehirurški tretman koji podstiče obnavljanje folikula i rast kose. Ovaj metoda veoma uspešno rešava problem nasledne ćelavosti, opadanja kose kod hemioterapije, telogen efluvijuma i alopecije areata.

Pored tretmana za opadanja kose, 101HairClinic vrši i tretmane za negu kose i kože glave koji doprinose da vaša kosa bude negovana, zdrava i lepa.

Koja kosa raste brže, plava ili smeđa?

Kosa je od davnina simbol snage i lepote. Neke zanimljive činjenice o kosi će vas sigurno iznenaditi. Kosa kod žena raste sporije i ređa je od muške kose. Leti kosa raste brže nego zimi, a prirodno plava kosa raste brže od smeđe i crne.

I za kraj, da srušimo još jedan mit, a to je da je inteligencija na strani tamnokosih žena. Statistika kaže da trećinu članica Mense sa najvišim IQ čine upravo plavuše.