Triholog je stručnjak za probleme kose i kože glave koji se mogu javiti u različitim oblicima pojačanog opadanja kose ili iritacije vlasišta. Problemi s kosom mogu se svrstati u tri kategorije i to:

  • problemi sa opadanjem kose
  • problemi sa kožom glave
  • problemi s kvalitetom dlake

Svaki od ovih problema zahteva ozbiljan pristup u tretiranju. Problemi sa opadanjem kose obuhvataju različite oblike alopecije, dok se problemi sa kožom glave mogu javiti u obliku seboreje, peruti, folikulitisa ili psorijaze. Ukoliko je kosa preterano masna, suva ili tanka, takođe joj je potrebna posebna nega.

Kada se jave problemi sa kosom, pogrešno je tražiti savet frizera ili nasumično kupovati preparate za negu. Frizer je možda stručnjak za frizuru i bojenje kose, ali nema potpuni uvid u zdravlje dlake i vlasišta. Na tržištu svakako postoje kvalitetne maske i regeneratori koji pomažu obnavljanju kose, ali ne odgovaraju svim tipovima kose. Zato je pametnije prvo obratiti se kod trihologa – eksperta za negu kosu.

Kada je vreme da posetite trihologa

Ukoliko primetite da vam je kosa beživotna i slaba, pojačano opada ili puca, potreban vam je stručni savet trihologa. Normalno je da dnevno opadne između 70 – 100 vlasi. Takođe je sasvim uobičajeno da kosa pojačano opada u sezonskim periodima. Međutim, ukoliko tokom dužeg perioda primećujete dlake svuda oko sebe, na žalost, imate razloga za brigu. Potražite profesionalnu pomoć trihologa jer nekad je prevencija jedini lek protiv ćelavosti.

Pored androgene alopecije ili nasledne ćelavosti koja je najčešći uzrok opadanja kose kod muškaraca i žena, često oboljenje je i telogeni efluvijum, koje se još naziva i stresna ćelavost obzirom da mu je okidač iznenadni ili nagomilani stres. Drugi oblik efluvijuma je anageni efluvijum koji izazivaju citostatici i razni toksini.

U suštini, svaka neuobičajena promena na kosi ili koži glave je dobar razlog da uradite trihoskopiju.

365 kompleksna analiza kose

Da bi se utvrdio tačan uzrok opadanja kose, vrši se trihološka analiza ili trihoskopija. U pitanju je uređaj koji se sastoji od kamere povezane sa posebnim softverom i monitorom.

Triholog postavlja kameru na glavu klijenta i blagim pokretima prelazi kamerom preko celog kapilicijuma. Na monitoru dobija uvećanu sliku vlasišta što mu omogućava da pravilno uoči sve promena na kosi i koži glave.

Svaka kosa je specifična i jedinstvena. Pored unutrašnjih odnosno medicinskih faktora na njen kvalitet može uticati i spoljašnja sredina, različiti tretmani i preparati. Sagledavanje šire slike problema sa kosom i uzroka koji mogu biti razlog njenog opadanja ili oštećenja su garantovani put ka uspešnom rešavanju problema primenom odgovarajućih tretmana protiv opadanja kose.

Vaša kosa je u najboljim rukama

Dr Biljana Aksić- vrhunski sertificirani triholog 

Dr Biljana Aksić svoje znanje usavršila je na najstarijem institutu za kosu u svetu. U pitanju je Međunarodni institut za istraživanje kose u Pekingu, čiji se osnivač Prof. Zhao Zhang smatra ocem trihologije. Za svoj rad u pronalaženju prirodnih rešenja za tretman alopecije i sprečavanje gubitka kose – 101 Formula, dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja a 101 Hair Clinic u Beogradu deo je razgranate svetske mreže 101 Hair Group pod njegovim pokroviteljstvom.

Dr Biljana Aksić pored vrhunskog stručnog znanja poseduje poseban dar, da se nesebično posveti svakom klijentu, ispitujući do detalja sve potencijalne uzročnike problema sa kosom. Važno je da utvrdimo uzrok problema, i damo savete za pravilnu negu i ponovni east kose – ističe Dr Aksić.

Obratite se stručnjacima na vreme i uživajte u zdravoj kosi. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.